Cine ar putea prelua puterea în Rusia dacă Putin ar muri. Personajul-cheie care e unul dintre puținii de care președintele rus ascultă

Cine ar putea prelua puterea în Rusia dacă Putin ar muri. Personajul-cheie care e unul dintre puținii de care președintele rus ascultă

Cancer tiroidian, boala Parkinson sau lepră - sunt doar câteva dintre numeroasele afecțiuni nedovedite despre care se spune că ar fi suferit dictatorul rus în ultimii ani, relatează Independent .

Vladimir Putin s-ar putea afla la conducerea Rusiei până în anul 2036. Foto: shutterstock (Arhivă)

Chiar în cursul acestei săptămâni, Kremlinul a fost nevoit să dezmintă zvonurile conform cărora președintele rus ar fi suferit un infarct în timp ce se afla în dormitorul său.

Încă din momentul în care a preluat puterea, în 1999, Putin s-a făcut remarcat ca fiind unul dintre cei mai duri politicieni din istoria modernă. Actualul său mandat urmează să se încheie anul viitor, însă, conform unor modificări radicale ale Constituției, care au fost adoptate în 2020, el s-ar putea afla la conducerea Rusiei până în anul 2036.

Totuși, de la debutul invaziei sale în Ucraina și după pierderea a zeci de mii de soldați, urmările „pariului” său militar au dus la apariția unor fisuri pentru prima dată în cei 20 de ani de conducere. De asemenea, se speculează că starea de sănătate a dictatorului este precară, iar viitorul Rusiei va fi incert după moartea sa.

În luna iunie, el s-a confruntat cu cea mai mare amenințare la adresa puterii sale, după ce fostul său aliat Evgheni Prigojin a pus la cale o rebeliune armată.

Supranumit „bucătarul lui Putin", Prigojin a avut o mare influență imediat după lansarea invaziei în Ucraina, fiind fondatorul companiei militare private Wagner. Criticile sale din ce în ce mai dese la adresa conducerii militare au făcut din el o amenințare la adresa regimului lui Putin, dictatorul asigurându-l că va suporta consecințele pentru „trădarea” sa.

La doar două luni de la rebeliunea sa eșuată, Prigojin a murit în circumstanțe misterioase la bordul unui avion care zbura între Moscova și Sankt Petersburg.

În timp ce rebeliunea a fost rapid înăbușită, aceasta a ridicat întrebări cu privire la cine ar putea să-l înlocuiască pe Vladimir Putin.

Familia lui

Spre deosebire de alți dictatori, membrii familiei lui Putin nu se numără printre aspiranții la funcția sa, cunoscându-se foarte puține detalii despre relația lor cu președintele.

Cunoscut ca fiind secretos în ceea ce privește viața sa personală, mariajul său de 30 de ani cu însoțitoarea de bord Lyudmila Shkrebneva s-a încheiat cu un divorț în anul 2013, pe fondul speculațiilor privind aventura sa extraconjugală cu fosta gimnastă Alina Kabaeva.

Cu toate că nu se știe câți copii mai are, președintele rus are două fiice cu Lyudmila Shkrebneva , Maria Vorontsova, în vârstă de 36 de ani, și Katerina Tikhonova, în vârstă de 35 de ani.

În cadrul unuia dintre rarele sale interviuri din 2015, el a spus despre fiicele sale: „Fiicele mele trăiesc în Rusia și au studiat doar în Rusia, sunt mândru de ele". „Ele vorbesc fluent trei limbi străine. Nu discut niciodată cu nimeni despre familia mea", a mai spus Putin la vremea respectivă.

Mihail Mișustin

Mihail Mișustin

Mihail Mișustin este prim-ministrul Rusiei. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

În cazul în care Putin ar muri sau ar demisiona subit, Consiliul Federației Ruse are la dispoziție 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale anticipate. Dacă acesta nu acționează, Comisia Electorală Centrală le va convoca, iar premierul Mihail Mișușin va fi președinte interimar.

Totuși, unii consideră că este puțin probabil ca el să fie numit permanent, având în vedere lipsa sa de popularitate în cercul lui Putin.

Conform BBC, Mișușin a avut „sarcina deloc de invidiat de a salva economia, dar are puține de spus" în legătură cu războiul dintre Rusia și Ucraina, surse apropiate Kremlinului spunând că nu era la curent cu intențiile lui Putin de a lansa „operațiunea militară specială”.

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev este fostul președinte al Federației Ruse. FOTO AFP (Arhivă)

Cunoscut ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, Dmitri Medvedev a fost prezentat ca unul dintre potențialii succesori ai acestuia. Acesta a deținut anterior funcția de președinte din 2008 până în 2012, înainte de a se retrage din funcție în cadrul unui acord care s-a dovedit ulterior a fi unul aranjat în prealabil.

El a ajuns să fie considerat „polițistul rău” al lui Putin, numindu-i pe ucraineni „gândaci și lansând amenințări cu „apocalipsa nucleară”.

Medvedev a fost prim-ministru din 2012 până în 2020, înainte de a deveni vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.

Se crede însă că statutul de supus al lui Putin i-a slăbit propria capacitate de a-și consolida puterea în rândul elitei rusești.

Serghei Kirienko

Serghei Kirienko

Serghei Kirienko a fost prim-ministrul Rusiei. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Kirienko, care a fost prim-ministru al Rusiei și șef adjunct al Statului Major din 2016, este cunoscut drept un membru al cercului apropiat al lui Putin.

Având în vedere rolul său în anexarea teritoriilor ucrainene , se știe că are acces zilnic la președinte și că are relații bune cu toți actorii cheie din elita politică a Rusiei.

Serghei Șoigu

Serghei Șoigu

Serghei Șoigu ocupă funcția de ministru al Apărării. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

Având în vedere parcursul umilitor al războiului din Ucraina, Serghei Șoigu nu mai poate fi considerat un posibil succesor al lui Putin , în ciuda faptului că este unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia.

Ministrul Apărării a fost votat cândva drept cel mai popular politician după Putin și este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului, cei doi petrecându-și adesea vacanțele de vară împreună.

Nikolai Patrușev

Nikolai Patruşev

Nikolai Patruşev este secretar al Consiliului de Securitate. foto twitter (Arhivă)

Secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev îl cunoaște pe Putin încă de când au lucrat împreună în KGB și a fost un strateg important atât în invazia din 2014, cât și în cea din 2022 din Ucraina.

În vârstă de 71 de ani, se pare că este „una dintre puținele figuri pe care Putin le ascultă", în timp ce fiul său, Dmitri, a fost, de asemenea, prezentat ca un potențial succesor al lui Putin, având în vedere poziția sa de ministru al Agriculturii.

De asemenea, alți potențiali succesori sunt: primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fostul bodyguard Alexei Dyumin și șeful de cabinet Dmitri Kozak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?