Cine decide câștigătorul în războiul Dragnea – Grindeanu

Cine decide câștigătorul în războiul Dragnea – Grindeanu

Batalia finala are loc saptamana viitoare in Parlament, la motiunea de cenzura anuntata de PSD si ALDE. Asistam la o premiera politica rusinoasa. Un partid aflat la guvernare isi ataca in Parlament propriul guvern dupa ce si-a exclus din randurile sale premierul in functie, fara alt motiv serios in afara de ambitiile de putere si calculele individuale ale liderului sau. Vor urma zile de foc in care cuvintele de ordine vor fi negociere, tradare si cumparare de voturi cu orice pret. Meciul inca nu s-a jucat iar cei care pot inclina balanta sunt, din nou, cei de la UDMR, scrie Dan Tăpălagă pe  HotNews.ro .

PSD si ALDE depun motiunea luni, ar urma sa fie votata undeva miercuri sau joi . Pana atunci cele doua tabere, Grindeanu si Ponta, vor duce batalia de convingere om cu om. Dragnea trebuie sa faca rost de 233 de voturi, dar nu poate conta integral pe voturile parlamentarilor PSD si ALDE. De acolo pot aparea suprize, astfel ca va avea nevoie de toate celelalte voturi posibile, in primul rand de la UDMR si minoritati. Cu cei cativa parlamentari, PMP este si el important intr-o batalie in care fiecare vot conteaza. Traian Basescu a dat deja un semn din care se intelege ca nu-l va sustine pe Dragnea. N-as conta insa prea mult pe asta.

Prin urmare, devin cruciale voturile UDMR si ale minoritatilor. Liderii maghiari vor profita in mod previzibil pentru a obtine maxim din aceasta crizia politica din interiorul partidului de guvernamant. Un prim set de revendicari l-au facut deja cunoscut in proiectul de modificare a legii administratiei publice locale. Vor intra la guvernare? Asta e mai greu de crezut, situatia este fluida si nu vor risca o pozitionare atat de ferma. Pe mana cui vor juca? Iarasi e dificil de anticipat.

Cu Dragnea au incheiat un acord de colaborare parlamentara, dar un vot impotriva lui Grindeanu ar echivala cu un act de ostilitate impotriva unui guvern cu sanse de a ramane in functie. Vor merge probabil pe mana celui care le ofera mai mult, vor juca si ei un fel de ruleta ruseasca. Daca maghiarii pica in tabara invinsilor, risca decuplarea totala de la resurse si ruperea oricaror punti cu puterea. Un glont in talpa. In tot cazul, voturile lor par decisive in batalia Dragnea – Grindeanu din Parlament.

Nu cred ca Liviu Dragnea s-a gandit pana aici si pare sa fi mizat mereu pe faptul ca Sorin Grindeanu cedeaza si pleaca singur. Motiunea de cenzura o loterie din care poate iesi castigator sau perdant. Nu-si imagineaza nimeni ca daca pierde Dragnea preda partidul rivalilor sai, dar ii va fi dificil sa mai supravietuiasca in pozitia de lider prea mult. In plus, in PSD se vor naste premisele unei fracturi interne majore. In caz ca iese invingator, cu toata exluderea din PSD Grindeanu devine rapid un pol de putere, exact de ce se temea Dragnea in gura mare in ziua cand l-a instalat premier.

                                        --------

Pe ce voturi se bazeaza PSD si ALDE la motiunea de cenzura. Cum arata aritmetica parlamentara

Pentru a trece, motiunea de cenzura trebuie votata de jumatate plus unu din numarul total de parlamentari, adica sa primeasca 233 voturi "pentru". Teoretic, PSD si ALDE detin majoritatea parlamentara - cifrele arata 244 parlamentari PSD plus ALDE, fara cei cinci deputati care au plecat la partidul lui Daniel Constantin si daca la PSD nu il luam in calcul pe Victor Ponta. Cel mai important jucator este UDMR, care are o colaborare parlamentara semnata cu liderii coalitiei, insa care refuza sa spuna la acest moment cum vor vota.

De asemenea, nu se stie cate voturi in favoarea lui Grindeanu, deci impotriva motiunii, va mai putea "obtine" Victor Ponta de la membrii PSD.

Cei de la USR, prin vocea deputatului Dan Barna, au declarat miercuri ca nu vor sustine guvernul Grindeanu in cazul unei motiuni de cenzura, ceea ce inseamna inca 43 de voturi "pentru" indepartarea lui Grindeanu, ducandu-se la 287 voturi.

Nu se stie ce vor face cei de la PNL deocamdata. Ludovic Orban, probabil viitorul presedinte al liberalilor, a declarat joi intr-un interviu pentru Hotnews.ro ca nu se poate pronunta si ca se va lua o decizie.

La randul sau, Traian Basescu a declarat joi ca "daca Dragnea isi face iluzii ca o motiune impotriva Guvernului Grindeanu va trece prin Parlament, se insala amarnic", sugerand ca parlamentarii PMP nu vor vota motiunea, insa o decizie ar urma sa fie luata zilele acestea.

De asemenea, nu se stie deocamdata cum vor vota cei de la minoritati, care in mod traditional sustin majoritatea parlamentara.

Numar parlamentari

Deputati: 328
Senatori: 136
Total: 464

Numar necesar de voturi pentru trecerea motiunii- 233

Configurarea politica

Camera Deputatilor

PSD: 154/153 daca nu il luam in calcul pe Victor Ponta
ALDE: 17/15 (doi deputati sunt de fapt neafiliati dupa ce s-au inscris in noul partid al lui Daniel Constantin si cel mai probabil il sustin pe Grindeanu)

PNL: 68
USR: 30
UDMR: 21
PMP: 18
Minoritati: 17
Neafiliati (fosti ALDE, impotriva lui Tariceanu, de asteptat sa il sustina pe Grindeanu): 3

Senat:

PSD: 67
ALDE: 9, insa unul dintre acestia, Scarlat Iriza, s-a declarat impotriva plecarii lui Sorin Grindeanu

PNL: 30
USR: 13
UDMR: 9
PMP: 8

Total

PSD: 221
ALDE: 24 (un vot este nesigur din partea senatorului Iriza Scarlat)

PNL: 98
USR: 43
UDMR: 30
PMP: 26
Minoritati: 17
Neafiliati: 5


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...