Cine e misteriosul proprietar al Palatului „Maurice Blank”, fosta ambasadă a SUA din centrul Capitalei?!

Cine e misteriosul proprietar al Palatului „Maurice Blank”, fosta ambasadă a SUA din centrul Capitalei?!

Cine e misteriosul proprietar al Palatului „Maurice Blank”, fosta ambasadă a SUA din centrul Capitalei?! Nu dă nimeni 4,5 milioane de euro pe fosta clădire a Ambasadei Americii din centrul Bucureștiului 50 de camere înalte și spațioase. Uși și ferestre de lemn, picturi și decorațiuni unicat din marmură sau bronz. Șase băi cu un stil asemănător Palatului Primăverii, fosta reședință a familiei Ceaușescu. Un tavan superb pictat, dar și un șemineu mare cu un basorelief din marmură, cu flori de crin.

Timp de 70 de ani a fost sediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, dar din 2011 americanii s-au mutat și clădirea e părăsită Bălăriile au pus stăpânire pe o clădire-monument, șobolanii și câinii și-au făcut aici casă, iar oamenii străzii dorm la porțile clădirii de pe „Tudor Arghezi”.

Constantin Prisecaru, oficial al companiei care vinde imobilul spune: „Există un proprietar, evident! Doar că numele lui nu poate să fie făcut public!”

O curte impresionantă cu multă verdeață, cu pini, dar și cu o fântână arteziană perfect funcțională, dar care e îmbătrânită serios de vreme. Pe lângă toate acestea au crescut bălăriile, înalte deja de zeci de metri. Șobolanii mișună printre plantele uriașe, câinii și pisicile și-au făcut adăpost în curte, oamenii străzii s-au mutat și ei la porțile mari de fier. Aici își petrec serile reci de ianuarie. Și miroase îngrozitor! Palatul se degradează, iar de mai bine de un an și jumătate nu-și găsește un cumpărător. Sunt 2.500 de metri pătrați construiți și încă 2.000 ai grădinii, totul pentru o adevărată bijuterie chiar în centrul Bucureștiului.

„După mutarea ambasadei în Băneasa, la clădire s-a făcut o spoială și s-a mai dat cu un var… Și cu o vopsea peste elemente arhitecturale care ar fi avut alt farmec cu textura originală. Se vede cum s-a vopsit peste arcadele ușilor și încă se mai observă pictura originală! Tavanul pictat încă rezistă…”, declara Constantin Prisecaru, Managing Partner al companiei care vinde acum imobilul.

Cui aparține cu adevărat clădirea?

Fostul sediu al ambasadei SUA în România timp de 70 de ani, Palatul „Maurice Blank” a fost pus în vânzare, în 2018, chiar de Ziua Naţională a Statelor Unite, dar nimeni nu a fost dispus să plătească 5,5 milioane de euro, prețul de pornire al licitației stabilit de către Artmark Historical Estate.

Constantin Prisecaru, oficialul celor de la Artmark, care se ocupă de vânzarea imobilului spune pentru Libertatea : „Există un proprietar, evident! Numele lui nu poate să fie făcut public! Încălcăm confidențialitatea datelor! Nu ne putem permite să-l anunțăm, dacă acesta nu dorește”. Diana Perdum, reprezentantă a companiei declarat: „Au fost mai multe licitații, dar nu s-a vândut clădirea. Nu se pune problema ca ea să fie închiriată. Discutăm doar despre vânzare”.

Constantin Prisecaru detaliază: „Nu există un cumpărător în momentul de față. Singurul lucru pe care pot să vi-l spun este că în acest moment clădirea costă 4,5 milioane de euro. Inițial prețul de pornire era de 5,5 milioane. Nu există un cumpărător clar, dar sunt discuții cu oameni interesați. Cine dorește să o cumpere o poate face la prețul de 4,5 milioane de euro!”.

Palatul a fost estimat la 6,5 – 7,5 milioane de euro

Maurice Blank Situată pe strada Tudor Arghezi nr. 9, reşedinţa unuia dintre cei mai importanţi bancheri ai României moderne are o valoare estimată între 6,5 şi 7,5 milioane de euro. Clădirea a fost proiectată în 1891 de elvețianul Louis Pierre Blanc pentru unul dintre cei mai importanți bancheri ai României moderne, Maurice Blank, co-fondator al băncii Marmorosch Blank & Co.

În 1934 clădirea este cumpărată de avocatul și omul politic Eduard Mirto, cel care avea să fie ultimul proprietar de drept până la venirea regimului comunist. Mirto a închiriat imobilul în cursul 1939, după efectuarea unor lucrări autorizate de renovare și modernizare chiar în pragul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial.







Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...