Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați

Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați

Israelul a anunțat duminică dimineață că a recuperat cadavrele a șase ostatici capturați în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, care a declanșat războiul din Gaza, inclusiv a israeliano-americanului Hersh Goldberg-Polin, ai cărui părinți au condus o campanie la nivel înalt pentru eliberarea prizonierilor, potrivit The Independent, scrie Digi24 .

Armata a declarat că cei șase au fost uciși cu puțin timp înainte ca forțele israeliene să îi salveze (maximum 48 de ore înainte) și că trupurile au fost găsite într-un tunel sub orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza.

Șocul și mai mare a venit când s-a aflat că raportul autopsiilor arată că, de fapt, cei șase au fost, practic, executați, fiind împușcați în cap de răpitorii lor.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, se declară „îngrozit de uciderea a 6 ostatici israelieni ai Hamas”, ale căror cadavre au fost găsite în orașul Rafah din Gaza. „Acești tineri nevinovați [și] femei ar fi trebuit de mult să fie aduși în siguranță și la cei dragi”, a declarat Borrell pe X, făcând apel la o încetare a focului și la returnarea ostaticilor rămași.

Șocat de ”oribila și lipsita de sens ucidere a ostaticilor” s-a declarat și premierul britanic Keir Starmer.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a exprimat tristețea cu privire la moartea ostaticilor, afirmând că asasinatele dovedesc că Hamas nu dorește un acord de încetare a focului. El a acuzat Hamas că i-a ucis cu „sânge rece” și a declarat că Israelul va trage la răspundere gruparea teroristă palestiniană.

Greve și proteste masive sunt așteptate în Israel

Președintele american Joe Biden s-a declarat, la rândul său, ”devastat și revoltat” la aflarea veștii uciderii ostaticului americano-israelian Hersh Goldberg-Polin.

Goldberg-Polin și alți patru ostatici au fost luați ostatici de la festivalul de muzică Noa, unde teroriștii palestinieni au ucis zeci de persoane. Al șaselea a fost capturat dintr-un kibbutz din apropiere.

Familiile ostaticilor israelieni i-au cerut premierului Benjamin Netanyahu să apară în public și să își asume responsabilitatea pentru moartea ostaticilor.

Vestea a declanșat apeluri la proteste în masă din partea familiilor ostaticilor, care au afirmat că aceștia ar fi putut fi înapoiați în viață în cadrul unui acord de încetare a focului. Totodată, în Tel Aviv și în alte părți din Israel sunt așteptate greve masive.

Primarul metropolei Tel Aviv, Ron Huldai, a anunțat că municipalitatea se alătură grevelor la nivel național. La fel și municipalitățile Givatayim și Kfar Saba, scrie Times of Israel .

Ce au arătat autopsiile

Cadavrele celor șase ostatici răpiți de Hamas la 7 octombrie 2023, prezentau răni prin împușcare la cap și în alte părți ale corpului, informează Ynet News .

Se crede că cei șase răpiți - Ori Danino, Alex Lubnov, Hersh Goldberg-Polin, Almog Sarusi, Eden Yerushalmi și Carmel Gat - au fost transportați în cursul războiului din nordul Fâșiei până la Rafah, în sud, unde au fost uciși.

Autopsiile au avut loc pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, iar unul dintre ostatici prezenta semne că a fost legat. Dovezile arată că aceștia fuseseră neglijați sistematic și nu făcuseră baie de mult timp. În plus, existau indicii ale rănilor suferite în timpul răpirii lor, care au fost tratate în timp.
Autopsiile arată că toți au fost uciși în ultimele 48 de ore.

Forțele israeliene au descoperit cadavrele într-un tunel situat la aproximativ un kilometru de locul în care ostaticul Farhan Alkadi a fost eliberat recent. Armata nu a avut informații precise cu privire la locația ostaticilor în ultimele luni, dar știa că există captivi în sector, ceea ce a condus la o operațiune treptată și prudentă în Rafah de la începutul ofensivei terestre, mai scrie Ynet News.

Cine sunt ostaticii

Hersh Goldberg-Polin, 23 de ani

Originar din Berkeley, California, și-a pierdut o parte din brațul stâng în urma exploziei unei grenade în atacul din 7 octombrie. În aprilie, un videoclip difuzat de Hamas îl arăta fără mâna stângă, ceea ce a declanșat noi proteste în Israel, îndemnând guvernul să facă mai mult pentru a asigura libertatea sa și a altora.

Părinții săi, imigranți în Israel născuți în SUA, au devenit probabil cele mai mediatizate rude ale ostaticilor pe scena internațională. Ei s-au întâlnit cu președintele american Joe Biden, cu Papa Francisc și cu alții și s-au adresat Organizației Națiunilor Unite, solicitând eliberarea tuturor ostaticilor.

La 21 august, părinții lui s-au adresat unei săli tăcute la Convenția Națională Democrată - după aplauze susținute și scandări de felul „aduceți-l acasă”.

„Aceasta este o convenție politică. Dar aducerea acasă a unicului nostru fiu - și a tuturor ostaticilor dragi - nu este o problemă politică. Este o problemă umanitară”, a declarat tatăl său, Jon Polin. Mama sa, Rachel, care și-a aplecat capul în timpul ovațiilor și și-a atins pieptul, a spus: „Hersh, dacă ne poți auzi, te iubim, rămâi puternic, supraviețuiește”.

Au încercat să împiedice ca fiul lor și ceilalți prizonieri să fie reduși la statistici, descriindu-l pe Hersh ca fiind un iubitor de muzică și fotbal și un călător cu planuri de a urma o facultate de când și-a încheiat serviciul militar. La evenimente, Rachel se adresa adesea direct fiului ei, îndemnându-l să trăiască încă o zi.

Amândoi purtau autocolante cu numărul 320, reprezentând numărul de zile în care fiul lor fusese reținut. De mult timp devenise parte a ritualului de dimineață.

Eden Yerushalmi, 24 de ani

Yerushalmi, născută în Tel Aviv, îi plăcea să-și petreacă zilele de vară la plajă și studia pentru a deveni instructor de Pilates, potrivit Forumului Familiilor Ostatice, care a condus eforturile de advocacy pentru eliberarea prizonierilor.

Ea lucra ca barmaniță la festivalul de muzică în aer liber Tribe of Nova. Atunci când primul atac cu rachete al Hamas a declanșat sirenele de alarmă aeriană, ea a trimis un videoclip familiei sale, spunând că părăsește petrecerea. În timpul atacului, ea a sunat la poliție și a ținut legătura cu surorile ei în următoarele patru ore, a declarat forumul.

„M-au prins”, au fost ultimele ei cuvinte către ele.

Carmel Gat, 40 de ani

Terapeuta ocupațională din Tel Aviv era „plină de compasiune și iubire” și îi plăceau călătoriile pe cont propriu, concertele rock și formația Radiohead, potrivit forumului.

Ea locuia cu părinții ei în Kibuțul Be'eri, una dintre cele mai afectate comunități, când militanții au pătruns în casa lor și au răpit-o în dimineața zilei de 7 octombrie. Părinții ei au fost uciși în atac.

Ostaticii care au fost eliberați în timpul unei încetări a focului în noiembrie au declarat că ea i-a învățat exerciții de meditație și yoga pentru a-i ajuta să supraviețuiască în captivitate.

Alexander Lobanov, 33 de ani

Lobanov era un tată căsătorit al unui copil de doi ani și al unui bebeluș de cinci luni născuți în timp ce se afla în captivitate. De asemenea, el a fost răpit de la festivalul de muzică, unde lucra ca manager de bar.

Forumul, citând martori, a declarat că a ajutat la evacuarea oamenilor de la festival și a fugit împreună cu alții înainte de a fi răpit. Acesta a declarat că ceilalți au reușit să scape.

Almog Sarusi, 27 de ani

Forumul l-a descris pe Sarusi ca fiind „o persoană plină de viață, pozitivă, căreia îi plăcea să călătorească prin Israel în jeep-ul său alb cu chitara”. Acesta se afla la festivalul de muzică împreună cu prietena sa cu care era împreună de cinci ani, care a fost ucisă în atac.

Forumul a declarat că Sarusi a rămas cu ea după ce aceasta a fost rănită, iar apoi a fost răpit.

Ori Danino, 25 de ani

Danino, născut în Ierusalim, era cel mai mare dintr-o familie cu cinci frați și intenționa să studieze ingineria electrică. „Ori era cunoscut pentru ambiția sa, dragostea pentru oameni și era iubit de toți. Iubea natura și era foarte îndemânatic”, a declarat forumul.

Acesta a spus că a fost răpit de la festivalul Nova în timp ce se întorcea cu mașina și încerca să îi ajute pe alții să scape.


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbare radicală, după doi ani și jumătate / Ce face acum ucraineanca ajutată cu 200 de lei într-o benzinărie din România

2 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

3 De la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză

4 „Profită că nu înțelegem alfabetul lor” / Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia

5 „Turcia va fi goală în câțiva ani. M-am simțit furat la fiecare pas” / Ce îi nemulțumește pe turiști