Cine este Banksy? Identitatea artistului misterios, aproape de a fi descoperită

Cine este Banksy? Identitatea artistului misterios, aproape de a fi descoperită

Creațiile lui Banksy sunt cunoscute în întreaga lume și se vând deseori la licitații pentru sume record, însă identitatea celebrului artist nu este cunoscută. Dacă întrebați un locuitor al orașului Bristol, s-ar putea să vă spună că a fost cel mai bun artist pe care echipa de fotbal Easton Cowboys l-a avut vreodată, relatează The Sun .

Însă, când vine vorba de dovezi concrete, încercarea de a-l găsi pe cel care se află în spatele unora dintre cele mai faimoase opere de artă din lume a fost în zadar. Totuși, în această săptămână, s-a aflat că misteriosul artist ar putea, totuși, să fie nevoit să-și arate fața după ce a fost citat în calitate de pârât într-un proces la Înalta Curte.

Andrew Gallagher, un pionier al graffiti-ului, a intentat un proces în care îl acuză pe „artistul cunoscut sub numele de „Banksy"” de defăimare, iar printre ceilalți pârâți se numără și compania Pest Control Ltd - cea care îi vinde operele de artă .

În vreme ce avocații lui Gallagher au declarat pentru ziarul Daily Mail că detaliile legate de acest caz sunt „confidențiale" , o confruntare în instanță ar putea totuși să scoată la iveală, pentru prima dată, identitatea omului din spatele faimoaselor creații.

Încă de la începutul anilor '90, s-a spus că Banksy ar putea fi, de fapt, cântărețul de la Massive Attack, Robert Del Naja, Jamie Hewlett de la Gorillaz sau chiar Neil Buchanan, prezentatorul emisiunii Art Attack.

Totuși, un nume iese mai mult în evidență. Este cel al unui artist, Robin Gunningham.

Omul din spatele operelor de artă

În ultimii ani, mândrul britanic a fost vizat de o serie de investigații de referință , în special atunci când oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary au utilizat profilul geografic pentru a găsi o legătură între el și operele sale descoperite în Jamaica, în anul 2008.

Un aspect esențial în acest caz a fost o fotografie a bărbatului, care acum are 50 de ani și care îl arată purtând o pereche de blugi largi și o cămașă albastră. În plus, în poză, acesta este văzut purtând și o pereche de ochelari și pare să fie înconjurat de șabloane, schițe și tuburi de spray.

Totuși, Banksy a negat că în poza ar fi el, la fel ca și părinții lui Robin Gunningham. Însă, bărbatul din fotografie semăna izbitor cu un băiat care a apărut în albumul Bristol Cathedral School, în 1989.

Acest lucru i-a făcut pe detectivi să se concentreze asupra primilor ani în care Robin a frecventat școala din West Country, care costa 9.000 de lire sterline pe an.

Născut la Bristol

Fiu al lui Peter Gordon Gunningham, un manager din Bristol, și al lui Pamela Ann Dawkin-Jones, care a crescut în cartierul select Clifton și a lucrat ca secretară în cadrul unei corporații, Robin avea să devină artist încă de la o vârstă fragedă.

A fost unul dintre cele trei persoane din anul meu care au fost extrem de talentate la artă”, a declarat fostul său coleg de școală, Scott Nurse.

„A realizat o mulțime de ilustrații. Nu sunt deloc surprins dacă el este cu adevărat Banksy. A fost și în echipa de rugby a instituției și cred că a jucat și hochei”, a mai adăugat el.

Se crede că s-a născut în anul 1973 la maternitatea din Bristol și, potrivit vecinilor, a fost supus unei intervenții chirurgicale din cauza unei despicături a valului palatin.

Anthony Hallett, care locuia în apropiere, și-a amintit cu drag de această familie.

Familia a fost întotdeauna foarte drăguță. Nu știu sigur, dar cred că Robin era artist graffiti. Lucra pentru alte persoane și dispărea luni întregi”, a declarat el pentru Daily Mail.

Cu toate acestea, a existat un fel de ruptură în familie, probabil pentru că nu a ieșit așa cum au sperat. A dispărut pur și simplu după ce a plecat de acasă", a mai adăugat Hallet.

Se pare că Robin a abandonat școala la vârsta de 16 ani. În acea perioadă și-a luat numele de „Robin Banks", dar încă își făcea un nume în orașul său natal Easton.

În plus, a fost portar la Easton Cowboys and Cowgirls, o echipă de fotbal din estul orașului. Într-un reportaj al BBC, se spunea că acesta era „cel mai neînfricat club sportiv din Marea Britanie".

Will Simpson, un susținător al echipei, a declarat că Robin a participat la multe partide înainte de a deveni un artist renumit.

A mers cu noi în turneu în Mexic în 2001 și a realizat o serie de picturi murale în comunitate. A făcut un turneu și, la scurt timp după aceea, s-ar putea să se fi mutat la Londra. Îl vedem când se întoarce în Bristol", a declarat Simpson.

La scurt timp după turneul din Mexic, Robin s-a implicat în lumea artistică din Bristol, în plină expansiune. În acea perioadă, „Banksy" a devenit celebru ca parte a unui trio artistic numit DryBreadZ Crew - fotografiat de prietenul său Steve Lazarides.

Conform bestseller-ului său „Wall and Piece”, artistul s-a mutat la Londra. Între timp, Robin locuia într-un apartament din Hackney, situat în estul Londrei, cu Jamie Eastman, care lucra pentru casa de discuri Hombre din Bristol.

Întâmplător, se spune că Banksy a desenat câteva dintre copertele albumelor casei de discuri. În anul 2001, starul în ascensiune a avut prima sa expoziție în Shoreditch, dar câțiva ani mai târziu, expoziția Turf War l-a făcut cunoscut ca unul dintre cei mai nonconformiști artiști din lumea artei.

„Nu au nicio idee despre cine sunt”

Banksy a continuat să creeze zeci de opere de renume mondial, inclusiv The Girl with Balloon, care a fost distrus la o licitație Sotheby's din Londra înainte de a fi vândut pentru suma record de 25,4 milioane de dolari.

În anul 2010, a lansat filmul documentar „Exit Through the Gift Shop/ Ieșirea prin magazinul de suveniruri”, care a fost nominalizat la Oscar.

În 2015 a încercat chiar să se ocupe de designul unui parc tematic, creând „Dismaland" în Weston-super-Mare, prezentat ca fiind „cel mai nefericit loc de pe Pământ".

Din momentul în care a fost asociat pentru prima dată cu Banksy, în urmă cu 15 ani, Robin a păstrat tăcerea, la fel ca și soția sa, Joy Millward. Se crede că aceasta l-a întâlnit pe Robin în 2003, iar trei ani mai târziu s-au căsătorit în Las Vegas.

O sursă a afirmat ulterior că ei locuiau într-o comunitate izolată, dar că aveau „puține tangențe chiar și cu cei mai apropiați vecini". „Chiar și cei cu care vorbesc ocazional nu au nicio idee despre cine sunt cu adevărat”, a declarat aceeași sursă pentru Daily Mail.

Singurele persoane care îi cunosc identitatea reală sunt cele din cercul intim, care au fost investigate. Unora dintre rudele lui Joy nu li s-a spus cine este soțul ei sau cu ce se ocupă”, a mai adăugat sursa.

În cazul în care artistul cunoscut sub numele de „Banksy" va fi adus în fața instanțelor de judecată, s-ar putea ca identitatea lui să fie făcută publică.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”