Cine este primul președinte homosexual al unei țări UE

Cine este primul președinte homosexual al unei țări UE

Eveniment istoric, într-o țară membră a Uniunii Europene. Noul președinte ales, marchează o schimbare semnificativă în peisajul politic și social. Mai exact, liderul statului a devenit primul homosexual declarat , care ocupă această funcție.

Edgars Rinkevics, primul președinte homosexual din UE FOTO AFP

Cine este Edgars Rinkevics, primul președinte homosexual din UE

Edgars Rinkevics este noul președinte al Letoniei, ales miercuri, 31 mai, potrivit France24. Liderul statului leton, în vârstă de 49 de ani, a fost ministru de Externe încă din anul 2011. Cu o carieră remarcabilă în diplomație, el preia acum conducerea țării, pentru următorii patru ani, după ce fostul președinte, Egils Levits, a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat.

În timpul discursului său după alegere, Rinkevics a declarat: „Voi face totul pentru ca țara noastră să prospere și să fie în siguranță.”

De asemenea, Egils Levits, a afirmat că „țara va fi în mâini sigure în următorii patru ani”.

Momentul este unul marcant pentru comunitatea LGBTQ+, întrucât Rinkevics a fost prima personalitate politică prominentă din Letonia, care și-a recunoscut deschis orientarea sexuală, în anul 2014. El a încercat, astfel, să atragă atenția, pe plan internațional, asupra importanței diversității și incluziunii în politică.

Edgars Rinkevics poate fi privit ca un adevărat model pentru cei care luptă pentru egalitate, în rândul minorităților sexuale. Devenind primul președinte homosexual al unei țări membre UE, este dovada vie că țările europene îmbrățișează diversitatea și progresul, în materie de drepturi și reprezentare LGBTQ+.

Prietenia dintre Rinkevics și Zelenski

Funcția de președinte în această țară are, în mare parte, un caracter ceremonial, dar reprezintă o oportunitate de a reprezenta țara la nivel internațional. Rinkevics va reprezenta Letonia, țară membră a UE și a NATO, la summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius , programat în luna iulie, potrivit Reuters.

El va continua să sprijine valorile europene și să promoveze solidaritatea transatlantică. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Rinkevics „un adevărat prieten al Ucrainei”.

Înainte de a deveni ministru de externe, Rinkevics a lucrat ca analist de știri externe la postul public de radio Latvijas Radio, pentru Ministerul Apărării și pentru biroul președintelui.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Cele mai noi date despre pensionarii din România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...