Cine încurajează asta? Citiți ce-a făcut ambasadorul Rusiei la Universitatea din Pitești! Cine de la vârful României îl protejează?

Cine încurajează asta? Citiți ce-a făcut ambasadorul Rusiei la Universitatea din Pitești! Cine de la vârful României îl protejează?

Cine încurajează asta? Cine de la vârful României îl protejează? Studenții și profesorii de la Universitatea din Pitești, trimiși de Valeri Kuzmin să afle adevărul despre anexarea Crimeei de la o companie de lobby cu conexiuni la Moscova. Culise despre care Kuzmin nu a suflat o vorbă, dezvăluie  G4Media.ro .
 
Ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin a mai făcut un pas în direcția relativizării adevărului.

După câteva episoade în care a interpretat istoria relațiilor româno-ruse în linia trasată de de sovietici de la Stalin încoace, diplomatul a pus recent în operă o altă directivă a propagandei regimului Putin: legitimarea acțiunilor ilegale ale Rusiei (din perspectiva dreptului internațional) prin apelul la opinia și analizele unor entități aparent benigne, care operează în zona civilă, dar ale căror legături cu Moscova și industria lobby-ului sunt omniprezente.

- Rădăcinile relațiilor dintre Rusia, pe de o parte, și Europa de Vest și România, pe de alta, sunt „adânci și un fundal istoric bogat”.

- Criza este cuvântul care caracterizează azi relațiile ruso-europene.

- Însă la originea crizei nu se află Moscova, ci UE.

- Iar UE a jucat incorect: nu a recunoscut „referendumul democratic” care a consfințit alipirea Crimeei la Federația Rusă; a impus, fără niciun temei juridic, sancțiuni economice.

- Proiectarea divergențelor geopolitice asupra relațiilor economice dintre Rusia și state membre UE/NATO este absurdă.

- Sperăm că „situația actuală va fi depășită” și va fi urmată de „cooperare echitabilă și reciproc avantajoasă” pe cele două axe, Rusia-UE și Rusia-România.

În esență, aceasta este linia mesajului pe care Ambasada Rusiei în România a început să îl propage în spațiul public după vizita recentă (19 martie) pe care ambasadorul Valeri Kuzmin a făcut-o la Universitatea din Pitești.

Diplomatul rus nu este primul șef de misiune care călătorește prin țara în care a fost trimis la post și nici unicul ambasador care conferențiază în universitățile României.

Este o practică obișnuită.

Altfel spus, în teorie, nu aici ar fi problema.

Însă în practică lucrurile stau ușor diferit, iar vizita ambasadorului Kuzmin la Universitatea din Pitești ridică nu una, ci două mari probleme:

- prima are legătură cu un episod care s-a consumat recent

- cealaltă – cu un mod de acțiune specific, întins pe o perioadă mai îndelungată de timp

Chestiunea nr 1. Asocierea imaginii Universității din Pitești cu cea a Ambasadei Rusiei la București și a ambasadorului Valeri Kuzmin în persoană vine la mai puțin de jumătate de an de la consumarea unui episod stânjenitor, dar și periculos din punct de vedere al instrumentalizării sale propagandistice.

În octombrie 2018, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, anunța crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural.

Potrivit aceleiași surse, înființarea comisiei fusese prevăzută într-un memorandum pe care Academia Diplomatică a MAE rus şi Universitatea din Craiova ar fi planificat să-l semneze.

Greutatea unui asemenea proiect, din perspectiva comunicării strategice a Moscovei, poate fi intuită, rapid și fără efort, deja prin prisma canalului prin care a fost adus la cunoștința publicului. 

Doar că, surpriză: potrivit unei reacții rapide a conducerii sale, Universitatea din Craiova a anunțat că nu avea niciun gând în acest sens.

Mai mult, tonul pe care insituția de învățământ superior a dat comunicatul de presă este grăitor: „Ne exprimăm stupefacţia cu privire la implicarea numelui Universităţii din Craiova în acest comunicat al Ministerului rus de Externe, cu atât mai mult cu cât asemenea acorduri interinstituţionale pot fi semnate doar de rectorul universităţii, după aprobarea lor în Consiliul de Administraţie şi în Senatul universitar”.

Cu ce greșise, așadar, Universitatea din Craiova, încât a putut ajunge într-o situație atât de delicată în planul imaginii?

Aparent, cu un lucru banal și care, în teorie, nu ar ridica nicio problemă: contactele întreținute cu o ambasadă.

Ambasada Rusiei, însă, a fost și a rămas mai mult decât „o ambasadă”, iar această tușă ar trebui să fie destul de evidentă, cel puțin la nivelul conducerii unei universități, oricum s-ar numi ea.

Probabil că după un moment atât de stânjenitor, lucrurile nu se vor mai repeta curând la cea din Craiova, dar asta nu înseamnă că lista potențialelor victime s-a subțiat masiv între timp.

Căci, iată, ecourile de acolo nu au fost suficient de puternice încât să răzbată până la Pitești, unde universitatea din localitate i-a amenajat ambasadorului Valeri Kuzmin un stand generos pentru a expune cele mai bune produse ale propagandei ruse.

Nu e o glumă, nici o exagerare, după cum se poate observa din ideile principale ale conferinței ținute de Kuzmin, enumerate în deschiderea acestui material.

Un articol publicat recent de G4Media.ro pune în lumină interesul destul de străveziu pe care Moscova îl are mai nou în modelarea percepțiilor la nivelul generațiilor tinere din România.

De altfel, așa-zisa conferință găzduită de Universitatea din Pitești a fost un nou exercițiu în acest sens.

Iar astfel ajungem la substanța sa.

Chestiunea nr. 2. Există în comunicatul dat de ambasadă pe pagina sa de Facebook un alt pasaj interesant: „În acest context, diplomatul rus a propus studenților să analizeze avizul Asociației Europene a avocaților licențiați în probleme de politici publice în cadrul Uniunii Europene (Association of Accredited Public Policy Advocates to the European Union), în care a fost dovedită legalitatea, inclusiv din punct de vedere al dreptului internațional, aderării Crimeii la Rusia„.

O simplă căutare pe internet va revela rapid adevărul din spatele „propunerii” pe care le-a făcut-o ambasadorul Kuzmin studenților piteșteni.

Și mai ales din spatele onestității cu care oficialul își tratează auditoriul.

Întâmplător, Association of Accredited Public Policy Advocates to the European Union este o companie de lobby, cu baza la Bruxelles. Un detaliu nerostit de Valeri Kuzmin, deși este totuși unul relevant în condițiile în care compania operează în interesul clientului. 

Tot întâmplător, unul dintre articolele găzduite de site-ul asociației la care face referire Valeri Kuzmin îi este dedicat lui Matteo Salvini, omul forte al politicii italiene. Un articol care îl proiectează în cea mai bună lumină posibilă pe liderul de la Roma. Pe lângă faptul că este un critic acerb al Uniunii Europene și un amic al ideii anexării Crimeeide către Rusia, Salvini mai este ceva: liderul unui partid care beneficiază de sprijin inclusiv financiar dinspre Rusia. 

Printre membrii Association of Accredited Public Policy Advocates to the European Union se numără și Oleg Rumianțev, începând cu anul 2015. Este managing Partner la “Rumyantsev & Partners” LLC, dar și președintele Association of Government Relations Specialists “GR League” of the Russian Federation. S-a născut și a studiat la Moscova. Totodată, a deținut poziții de membru și expert în Parlamentul rus și în Ministerul Culturii. 

„La finele întâlnirii, Ambasadorul a răspuns la întrebările studenților și jurnaliștilor locali. Valery Kuzmin i-a mulțumit rectorului Dumitru Chirleșan pentru invitație, menționând că este o mare onoare pentru el să participe la o dezbatere în cadrul acestei universități”, se arată pe finalul comunicatului dat de Ambasada Rusiei la București.

Având în vedere „coincidențele” de mai sus, rămâne doar să bănuim cât de sincere, la obiect și nedistilate de alambicul propagandei au fost răspunsurile ambasadorului Valeri Kuzmin la „întrebările studenților și jurnaliștilor locali”, cu ocazia așa-zisei conferințe pe care a ținut-o în 19 martie la Universitatea din Pitești.

****

Universitățile din România, țintă pentru Rusia: Tot mai multe evenimente cu ambasadorul Kuzmin și alți oficiali ruși

În ultimii trei ani, vizitele la universitățile din România ale ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, s-au înmulțit. Conform site-ului Ambasadei Rusiei în România, în perioada 2017-2019, Kuzmin a fost invitat să conferențieze la universitățile din București, Cluj și Târgoviște. Universitatea din Craiova este și ea scena unui parteneriat solid cu Rusia.

 Ultima vizita a avut loc în urmă cu câteva zile, pe 19 martie, la Universitatea din Pitești. ”Pe 19 martie a.c., Ambasadorul Rusiei în România, Valery Kuzmin, a vizitat Universitatea din Pitești, unde s-a întâlnit cu studenții și corpul academic profesoral universitar și a participat la dezbaterea pe temă „România, UE și Rusia – istorie, relații și tendințe moderne”, precum și vis-a-vis de mai multe probleme din agenda regională și internațională”, arată Ambasada Rusiei într-o postare pe Facebook.

Astfel, începând cu 2017, prezența lui Kuzmin la evenimentele academice organizate de Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București, Universitatea Valahia din Târgoviște a fost, în medie, de două ori pe an.

Pe 18 februarie, Valery Kuzmin a vizitat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii departamentului de limbi și literaturi slave, cu vicedecanul Facultății de Filologie Dorin Chira, directorul Centrului de Cooperare Internațională Sergiu Miscoiu, precum și cu personalul și colaboratorii activi din cadrul centrului „Lumea Rusă” pe lângă Universitate. La cea din urmă dintre aceste întâlniri, au fost prezenți și reprezentanții de la ONG „Vostok”. Ambasadorul a predat bibliotecii Centrului seria de cărți „Scriitorii ruși și Ortodoxia”, ediție a Fundației Publice Internaționale pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe. (sursă aici)

Cu câteva zile înainte de întâlnirea din Cluj, ambasadorul Kuzmin a participat la o festivitate dedicată aniversării a 29 de ani de la stabilirea Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir, precum şi aniversării lui Momcilo Luburici, Preşedintele acestei instituţii de învăţământ.
La conferinţă festivă au participat discipolii sărbătoritului şi absolvenţii Universităţii: parlamentarii români şi funcţionari de stat, reprezentanţi ai ONG-urilor, ai asociaţiilor    civice şi profesionale, ai instituţiilor de învăţământ superior din România şi din Turcia,   diplomaţi ai ambasadelor străini acreditate în România, cadre didactice şi studenţi ai Universităţii.

Pe 31 mai 2018, a vizitat Universitatea din București, unde s-a întâlnit cu studenții și profesorii Facultății de Sociologie și le-a povestit despre pregătirea Campionatului Mondial FIFA de fotbal din Rusia, se arată într-un comunicat emis de Ambasada Rusiei.

Pe 16 aprilie 2018, ambasadorul Kuzmin a lansat Săptămâna Culturii Ruse la Universitatea din București, la iniţiativa Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine.

La jumătatea anului 2017, ambasadorului Rusiei a vizitat Universitatea din Târgoviște „Valahia”, „unde a avut o conversație cu rectorul Călin Oros și membrii Consiliului Ştiinţific.” (sursa)

În aprilie 2017, Kuzmin s-a întâlnit la Cluj cu rectorul UBB Ioan-Aurel Pop, actualul președintele al Academiei Române. În comunicatul emis de Ambasada Rusiei se arată că în cadrul întâlnirii „s-au discutat chestiunile de reînnoire a activităţii Comisiei comune ruso-române pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale. De asemenea, în conversaţie a fost abordată tema de extindere a relaţiilor dintre universităţile celor două ţări.”

Și Universitatea din Craiova este o gazdă predilectă pentru oficiali ruși, prin intermediul Centrului pentru Politica Externă și Studii de Securitate (o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, condus de Florin Păsătoiu). În 2017, acest centru a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3).

Tot în 2017, centrul condus de Păsătoiu a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Și Academia de Studii Economice din București (ASE) are o legătură trainică cu Rusia, aici fiind organizat Centrul Cultural Rus.

Amintim că la începutul lunii martie 2019, Patriarhul Daniel a scris prefața ediției în limba română a cărții „Cugetări pentru fiecare zi din an” a Patriarhului rus Kirill, volum lansat deja la Baia Mare și care urmează să fie lansat și la Cluj. Potrivit unui afiș al evenimentului, volumul Patriarhului Kirill va fi lansat pe 2 aprilie la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș – Bolyai din Cluj, în prezența Mitropolitului Andrei al Clujului și a lui Vasile Stanciu, decanul facultății.


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?