Cine sunt actorii principali ai protestelor împotriva „totalitarismului covidist”: oameni promovați constant de propaganda rusă și de RTV, canalul fondat de fugarul Sebastian Ghiță

Cine sunt actorii principali ai protestelor împotriva „totalitarismului covidist”: oameni promovați constant de propaganda rusă și de RTV, canalul fondat de fugarul Sebastian Ghiță

Dan Chitic, Iosefina Pascal, Iulian Capsali și Pompiliu Diplan sunt câteva dintre figurile centrale ale protestelor împotriva ”dictaturii sanitare” sau ”totalitarismului covidist” din ultimele zile. Ei au în comun valori precum respingerea UE, promovarea diferitelor conspirații, susținerea lui Liviu Dragnea și denunțarea unor presupuse tentative de dictatură în timpul pandemiei de covid.

Cele patru personaje sunt intens promovate de Sputnik, canalul oficial de propagandă al Rusiei, dar și de România TV, postul fondat de Sebastian Ghiță care le găzduiește constant luările de poziție anti-occidentale, relatează  G4Media.ro .

Cei patru au o agendă similară cu a lui Viorel Cataramă sau Mugur Mihăescu ”Garcea”, ambii recrutați de Securitatea comunistă.

Iosefina Pascal este o tânără de 27 de ani care a devenit cunoscută în timpul emisiunii ”România 100”, organizată de Antena 3 cu ocazia Centenarului. Conform profilului prezentat de Antena 3 în finala concursului, Pascal s-a înscris în PSD la 23 de ani, dar s-a simțit în partid ”ca într-o corporație”, în care membrii ei sunt îndoctrinați.

Pascal a fost asistenta Mariei Grapini în Parlamentul European, pe care o numea ”doamna de fier” și s-a remarcat printr-un puternic discurs anti-DNA, conspiraționist și anti-Occidental, folosind adesea în discursul public antiteza ”oameni liberi” vs. ”globaliști”.

Ulterior concursului ”România 100”, Pascal a fost o apariție frecventă la Antena 3, apoi la România TV, mesajul său public confundându-se cu agenda celor două televiziuni.

După începutul crizei COVID-19 în România, Iosefina Pascal a dus o campanie puternică împotriva regulilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, numindu-i ”oameni liberi” pe cei care nu poartă masca și nu respectă distanțarea socială.

Pascal a organizat protestele anti-COVID din Piața Victoriei și marșul de marți, în care manifestanții s-au oprit în fața sediilor PNL, PSD și în fața Ambasadei Rusiei, unde s-au oprit să aplaude.

Iosefina Pascal este o apariție frecventă și în Sputnik, principala publicație de propagandă a Rusiei, care i-a dedicat aproape 30 de materiale în care era lăudată pentru ”curaj” și ”problemele cheie pe care le semnalează”. Printre ”problemele cheie” semnalate de Iosefina Pascal s-a numărat un mesaj despre necesitatea  candidaturii lui Șerban Nicolae  la președinție și  apărarea lui Liviu Dragnea , când acestuia i s-a interzis să mai intre în SUA.

Sputnik recunoscut că manifestanții au aplaudat în fața Ambasadei Rusiei, dar au făcut precizarea că protestatarii își arătau, de fapt, respectul față de Pompiliu Diplan. 

Avocatul Dan Chitic este promovat intens de Sputnik, cu zeci de articole care promovează acțiunile, declarațiile și poziționările sale. El este invitat constant la România TV, postul fondat de Sebastian Ghiță, unde își expune ideile critice la adresa parcursului pro-european și pro-atlantic al României.

Chitic este fondator al unui partid ”patriotic” împreună cu fostul colonel SRI Dan Dragomir, condamnat definitiv într-un dosar de corupție și fugit din țară. Între timp, cei doi s-au certat, după cum arată dialogurile lor pe Facebook.

Chitic promovează ROEXIT, ieșirea României din UE. În ianuarie 2019, Chitic a reluat tema ROEXIT, lansată în premieră de Daniel Dragomir, după ce Parlamentul European a votat un proiect de regulament care prevede că executivul european poate tăia fondurile UE pentru statele membre care încalcă statul de drept.

”România va putea fi sancționată la propunerea Comisiei Europene pentru presupuse încălcări ale “statului de drept”. Ca și orice altă țară din estul Europei cu politici suveraniste, ca și orice altă țară care îndrăznește sa nu se supună globaliștilor de la Bruxelles!”, a scris Chitic pe pagina lui de Facebook. ”Confruntați cu acest pericol iminent, va propun ca alături de Alianța Națională (PAN) sa ne gândim dacă nu a venit vremea sa cântărim avantajele și dezavantajele rămânerii in UE! DA! A venit vremea sa ne punem întrebarea: #RoExit?”, a scris Chitic pe contul său de Facebook în 2019.

Un alt personaj important în protestele organizate în acest zile este Pompiliu Diplan, un star în devenire al mișcării contestatare. Și el este promovat intens de Sputnik pentru ideile sale. O primă recunoaștere de către propaganda rusă a activității sale a fost în martie 2018, când Diplan, prezentat ca membru al Asociaţiei „Familia Românească”, a protestat ”pentru valorile tradiţionale” la un miting în București cu numele „Opriţi propaganda homosexuală în şcoli şi în instituţiile de cultură”.

„Noi vrem să avem nişte copii din punctul acesta de vedere virgini conceptual, nu vrem să vadă săruturi între doi bărbaţi, săruturi sau alte spurcăciuni între două femei. Nu putem să suportăm corectitudinea politică, ca pe o fatalitate”, a declarat Pompiliu Diplan la acel moment pentru Sputnik.

În februarie 2020, Diplan își mărturisea admirația pentru Vladimir Putin, tot într-un interviu pentru Sputnik: ”Lăudabil. Îmi place poziția lui Putin foarte mult pe această temă (familia tradițională – n.red.). Ceea ce a făcut în Siria – a oprit destructurarea întregului Orient Mijlociu și Apropiat cu Rusia, distrugând, practic, singură ISIS – plus această încăpățânare de a rămâne pe o linie conservator creștină fac din el un lider ce va rămâne în istorie”.

”Nu suntem cobai pentru guturai”, a scris Diplan pe o pancartă purtată la manifestațiile recente.

Iulian Capsali este la rândul său cunoscut pentru discursul anti-Occidental, anti-vaccinist, anti-Justiție, invocă ”statul paralel” și este un susținător radical al familiei tradiționale. Capsali a fost directorul editorial al publicației România Liberă.

Deși unul dintre fiii săi a fost infectat cu coronavirus, așa cum Capsali a anunțat pe Facebook, acesta este unul dintre cei mai vehemenți susținători ai protestelor anti-COVID din Piața Victoriei.

Capsali susține că legea carantinării, prin care autoritățile încearcă să reglementeze situația pacienților asimptomatici, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, va ”ucide libertatea oamenilor” și îndeamnă, alături de Iosefina Pascal, Dan Chitic și Pompiliu Dilan, la proteste pentru a împiedica adoptarea legii.

Și Capsali, asemenea Iosefinei Pascal, a beneficiat de spații largi în  Sputnik , publicația pro-rusă care i-a preluat mai multe comentarii de pe pagina de Facebook, numindu-l om ”anti-sistem”. Discursul public al lui Capsali se confundă deseori cu agenda de teme promovată de Kremlin.

Colaj foto: Dan Chitic, unul dintre participanții activi la proteste, este găzduit constant atât de Sputnik, cât și de România TV


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”