Cine sunt cei 12 magistrați care au selectat-o pe Kovesi la șefia Parchetului European. Tudorele, să le ceri autografe, sclav nenorocit!

Cine sunt cei 12 magistrați care au selectat-o pe Kovesi la șefia Parchetului European. Tudorele, să le ceri autografe, sclav nenorocit!

Cine sunt cei 12 magistrați care au selectat-o pe Kovesi la șefia Parchetului European. Tudorele, să le ceri autografe, sclav nenorocit! Comisia de selecție a procurorului care va conduce Parchetul European nu este formată din politicieni, ci din magistrați recunoscuți pentru competențele lor, așa cum rezultă dintr-o decizie a Comisiei Europene din septembrie 2018, relatează  G4Media.ro .

Comisia este formată din 12 membri: procurori generali, judecători de la Înalta Curte, foști membri ai Eurojust și în general magistrați cu experiență. Doar unul dintre cei 12 membri este propus de Parlamentul European, ceilalți 11 fiind selectați pentru un manat de 4 ani și asigură un echilibru geografic între țările Uniunii. Dintre cei 11 magistrați, 6 sunt bărbați și 5 femei. Comisia anunțat luni într-o scrisoare trimisă ministrului justiției, Tudorel Toader, că a selectat trei candidați, Laura Codruța Kovesi fiind prima opțiune, urmată de o propunere din Germania și alta din Franța.

1. Peter FRANK. Procuror general în Germania din octombrie 2015. Anterior a ocupat funcția de procuror general al landului Bavaria.

2. Ulrike HABERL-SCHWARZ. Judecător austriac, vicepreședinte Eurojust. Președinta comitetului de selecție.

3. Theodoros IOANNIDES. Avocat, Cipru.

4. Saale LAOS, judecător la Curtea Supremă din Estonia, șefa secției penale din 2017.

5. Jean-Claude MARIN. Procuror general pe lângă Înalta Curte de Casație din Franța, între 2011 și 2018.

6. Ján MAZÁK. Judecător și președinte al Curții Constituționale din Slovacia, membru al Comisiei de la Veneția din 2004, avocat general pe lângă Curtea Europeană de Justiție din Luxembourg.

7. María de los Ángeles GARRIDO LORENZO. Procuror în cadrul Parchetului General spaniol.

8. Marin MRČELA. Președintele GRECO (Grupul statelor împotriva corupției)

9. Antonio MURA. Procurorul general al Italiei, membru în Consiliul Europei.

10. Vítor Manuel DA SILVA CALDEIRA. Judecător, Curtea Europeană de Conturi.

11. Martine SOLOVIEFF. Procuror general în Luxembourg, numită în februarie 2015.

12. Raija TOIVIAINEN. Procuror general în Finlanda, numită în funcție în august 2018.

Cum este organizat Parchetul European. Biroul Public al Procurorului Uniunii Europene (EPPO) va fi operaționalizat în 2020 sau începutul lui 2021. Doar 20 de țări europene participă în cadrul acestei instituții: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Portugalia, România, Slovacia, Spania și Slovenia. În mai 2018, Olanda a notificat Comisia Europeană că vrea să adere la EPPO.

Care sunt pașii, ce va urma de aici înainte în procedura de alegere a Procurorului șef european. Lista candidaților va fi înaintată Consiliului UE (CUE) și Parlamentului European (PE). Misiunea de a informa CUE prin JAI (miniștrii de Justiție ai țărilor membre) îi revine ministrului care prezidează JAI în această perioadă, adică ministrul român de Justiție, Tudorel Toader. Apoi, Consiliul UE prezidat de premierul român, Viorica Dăncilă, și Parlamentul European trebuie să ia o decizie în consens, prin majorități simple.

1081b55f0f6280205c.pdf by on Scribd


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...