Ciolacu, la Forumul Moldova - România: E timpul podurilor de beton, dublate de cele comerciale și de capital

Ciolacu, la Forumul Moldova - România: E timpul podurilor de beton, dublate de cele comerciale și de capital

Premierul Marcel Ciolacu, a afirmat, miercuri, la Forumul investițional Moldova - România: Capital Bridges, organizat la București, că țara noastră va oferi suportul legislativ necesar Guvernului Republicii Moldova pentru a accelera procesul prin care MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, vrea să se listeze la Bursa de la Bucureşti. Prim-ministrul a subliniat că a venit „vremea podurilor de fier și beton, dublate de poduri comerciale și de capital”.

Marcel Ciolacu, către Igor Grosu: Avem o variantă și mai scurtă de a fi în UE Foto: Captură de ecran

Mă bucur că alături de prietenii mei, Dorin Recean și Igor Grosu, participăm la un eveniment care probează încă o modalitate concretă prin care România poate susține dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Piața de capital de la București este în acest moment o instituție matură și aflată în plină expansiune. S-a dovedit deja platforma ideală de lansare a unor companii românești de succes și vrem să jucăm același rol și pentru firmele moldovenești de prim rang. Până când Bursa de la Chișinău va crește și va avea lichiditate, vă oferim această șansă majoră. Este e o scurtătură economică spre accesul la capital pe care o punem la dispoziției unor parteneri adevărați. Sunt convins că atât autoritățile Republicii Moldova, cât și toți antreprenorii importanți de peste Prut, înțeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii și cunoștințelor acumulate de profesioniștii Bursei de valori de la București și sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

MAIB, pregătită pentru listarea la Bursa de la București

Premierul a afirmat că țara noastră oferă suportul legislativ necesar Guvernului Republicii Moldova pentru a accelera procesul prin care MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, vrea să se listeze la Bursa de la Bucureşti.

„Știu că MAIB, cea mai mare bancă din Moldova anunțat că este pregătită pentru listarea la Bursa de la București și așteaptă o schimbare a legislației care să-i permită această mutare strategică. Oferim tot suportul legislativ necesar Guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces pentru că timpul a devenit esențial. E suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la bursă a pachetului de acțiuni Hidroelectrica, ca să ne dăm seama de potențialului uriaș al Bursei de Valori București, din acest moment și să vedem cât de mult contează un „timing” (sincronizare n.r.) bun”, a susținut Marcel Ciolacu.

Premierul a menționat exemplul reușitei unei companii de renume din Moldova, Purcari, care s-a listat la Bursa de Valori din București, afirmând că „nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a știut să se dezvolte organic”.

Iar prin listare a reușit inclusiv să comunice mai mult și mai bine pentru consumatorul român. A găsit platforma perfectă ca să devină un nume important pe pița românească și internațională”, a mai spus Ciolacu subliniind că „acesta este traseul corect pe care îmi doresc să-l multiplicăm pentru cât mai multe companii din Republica Moldova”.

Potrivit prim-ministrului, piața de capital reprezintă „un pilon esențial al interconectării economice” dintre România și Republica Moldova. „Avem zona de energie, unde această interconectare funcționează deja, la o intensitate majoră și care s-a dovedit cu adevărat vitală pentru Republica Moldova, în ultimul an”, a adăugat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că prin tot ceea ce face România, vrea să ajute Moldova „să facă pași mari și siguri” pentru a se apropria de UE.

O ajutăm cu specialiști români de top, care azi lucrează în poziții cheie la Chișinău. O ajutăm cu investiții masive, de sute de milioane de euro anual. O ajutăm cu un volum comerțului bilateral care s-a triplat în ultimul deceniu. Din punctul meu de vedere a trecut vremea când sprijinul însemna doar cuvinte frumoase și poduri de flori. Este timpul al podurilor de fier și beton, dublate de poduri comerciale și de capital, al investițiilor bugetate, al proiectelor cu impact economic bine-definit. Iar Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine. Este o resursă națională construită cu mult efort, pe care astăzi o punem la dispoziția fraților noștri, fiindcă așa face o familie adevărată atunci când i se cere ajutorul. Aș dori să vă mulțumesc și îmi doresc din toată inima să fim din nou alături la următoarea listare al altei companii moldovenești la Bursa noastră și nu în ultimul rând, domnule președinte (al Parlamentului Republicii Moldova n.r.) Igor Grosu, să știți că avem o variantă și mai scurtă de a fi în Uniunea Europeană, și mult mai rapidă”, a conchis premierul.

Recean: Astăzi consolidăm legăturile noastre bilaterale

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a menționat că Forumul investițional a fost organizat într-o zi specială, în care se împlinesc 106 ani de la unirea Basarabiei cu România.

M-am bucurat să-l revăd la București pe prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, un bun prieten și susținător fidel al parcursului european al țării noastre. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este obiectivul nostru prioritar, iar România este partenerul care ne ajută să pășim cu încredere în această cale. Împreună cu domnul președinte Grosu, participăm astăzi și la Forumul investițional „Moldova - România: Capital Bridges”, într-o zi cu adevărat semnificativă pentru ambele maluri ale Prutului – 106 ani de la unirea Basarabiei cu România”, a spus premierul moldovean cu privire la întrevederea cu omologul său român.

Dorin Recean a apreciat importanța legăturilor bilaterale ale Moldovei cu România, și a demersurilor „ce pun în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”.

„Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba română, iar astăzi, consolidăm legăturile noastre bilaterale, construind noi poduri între afacerile din Republica Moldova și investitorii străini, și punând în valoare oportunitățile economice ale ambelor țări”, a adăugat Recean.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?