Cioloș: 55.000 de controale în domeniul silvic în perioada august-octombrie, soldate cu 1.000 de dosare penale

Premierul Dacian Cioloș a anunțat că, în perioada august - octombrie, au fost desfășurate circa 55.000 de controale în domeniul silvic, care s-au soldat cu aproape 1.000 de dosare penale.

"În vară, am spus că intenționăm să luăm niște măsuri pentru a ține sub control tăierile ilegale de masă lemnoasă, după ce primisem mai multe semnale de îngrijorare privind acest proces. Am cerut miniștrilor de resort un set de măsuri care să reducă aceste activități ilegale din domeniul silvic. (...) Am cerut MAI, împreună cu Ministerul Mediului și cu ANAF, să declanșeze un proces de controale complex și coordonat pe toată filiera industriei lemnului — de la tăieri și până la comercializare, să controlăm legalitatea exploatării și circulației masei lemnoase. (...) Au fost desfășurate circa 55.000 de controale care s-au terminat cu aproape 1.000 de dosare penale. Au fost descoperite peste 2.500 de infracțiuni, foarte multe pe Codul silvic, și s-au dat circa 60.000 de amenzi. De asemenea, s-au confiscat circa 50.000 de metri cubi de material lemnos", a informat Cioloș, la începutul ședinței de Guvern.

Prim-ministrul a solicitat continuarea acestui mod de lucru în perioada următoare, ținând cont de faptul că, în opinia sa, coordonarea între MAI și Garda Forestieră "pare să dea rezultate".

Pe de altă parte, Cioloș a cerut Ministerului Mediului să vină cât mai rapid cu clarificări, inclusiv legislative, pentru a se putea asigura punerea la dispoziția populației a unor cantități suficiente de lemn de foc.

"Dacă în trecut o parte din lemnul de foc care se asigura se pare că provenea și din surse ilegale, acum, și datorită acestor controale, a scăzut disponibilitatea de pe piață a lemnului de foc și atunci aș vrea să luăm măsurile legale necesare pentru a crește această disponibilitate", a adăugat premierul.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 „Adio, Grecia! Nu mai mergem în viața noastră!” Revoltă pe forumuri, după ce Grecia a decis să suspende tempor…

2 VIDEO Prins asupra faptului, amantul unei craiovence a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înş…

3 VIDEO Judecați voi! / Tânăr, în Centrul Vechi, despre coronavirus: „De ce să ne fie frică? Nu există, doamnă, aș…

4 „Dar manual” / Renate Weber i-a dat fetei ei 100.000 de euro

5 Manipulare ordinară a nevestei lui Cataramă / Dr. Adina Alberts, despre legea carantinei: „Nicolae Ceauşescu ar …