Cioloș, ANUNȚ ISTORIC: E OBLIGAȚIA INSTITUȚIILOR, nu a CETĂȚENILOR! SCADE și TVA în AGRICULTURĂ!

Cioloș, ANUNȚ ISTORIC: E OBLIGAȚIA INSTITUȚIILOR, nu a CETĂȚENILOR! SCADE și TVA în AGRICULTURĂ!

Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca guvernul va stabili prin ordonanta de urgenta ca institutiile nu vor mai cere de la cetatean cazierul judiciar, urmand sa-l obtina singure, de la institutiile abilitate.

"Cazierul judiciar (...) se va cere doar intre institutii. Cetateanul nu va mai trebui sa se plimbe intre ghisee sa ceara cazierul judiciar", a spus primul ministru, la inceputul sedintei saptamanale de guvern.

Dupa adoptarea ordonantei, "institutiile abilitate vor trebui sa se organizeze pentru a putea transmite direct aceste date".

In plus, copiile buletinelor de identitate vor putea fi trimise de acum incolo si pe e-mail, iar "in termen de 30 de zile institutiile au obligatia sa anunte adresa de mail", a spus Ciolos.

Guvernul elimina, de asemenea, copiile legalizate pentru o serie de documente. "Aceasta legalizare se va face conform cu originalul de catre functionar", a precizat Dacian Ciolos.

UPDATE/Mecanisme mai simple pentru obtinerea unui CNP de catre persoanele fara acte de identitate

Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca Executivul ar putea aproba in sedinta de marti un proiect de act normativ care vizeaza simplificarea si facilitarea obtinerii de identitate de catre persoanele care din "diferite motive, administrative sau anumite circumstante specifice, nu au identitate". "Cel mai grav este ca avem multi copii fara identitate si care nu pot sa-si asigure un viitor la fel ca si ceilalti. Venim cu niste mecanisme mai simple si mai clare prin care sa se acorde un CNP si un certificat de nastere copiilor, dar si adultilor fara identitate", a precizat Ciolos.

Acesta a precizat ca va fi acordat mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou-nascut, de la 15 zile la 30 de zile, "pentru a da timp suficient pregatirii unor documente, mai ales in situatii mai dificile, cand parintii, la randul lor, nu au acte de identitate, pentru ca ei sa se poata identifica".

Ciolos a mai precizat ca prin actul normativ "pentru adulti si copii fara identitate trecem de la o procedura judecatoreasca, ce era mai complexa in momentul de fata, la o procedura administrativa, care este mai rapida". Cererile pentru certificate de nastere se vor putea depune la primarie, iar aceasta va fi obligata ca in termen de 90 de zile sa elibereze actele de identitate pe baza unor declaratii si colectarii unor date necesare. De asemenea, pentru copiii institutionalizati si care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face si pe baza declararii domiciliului la institutia in care se afla, a mai precizat premierul.

UPDATE/Dacian Ciolos: Propunem ca TVA la lucrarile agricole sa scada de la 20% la 9%, de la 1 august 

​Premierul Dacian Ciolos a anuntat ca una dintre masurile care vor fi discutate in Guvern este reducerea TVA la lucrari agricole. Potrivit premierului sunt "propuneri de facilitati fiscale, care fara a afecta in mod semnficativ bugetul de stat, ar putea duce la stimularea cresterii economice".

"Ma gandesc aici la masuri care vizeaza sectorul agricol", a spus Dacian Ciolos, adaugand ca Executivul propune reducerea TVA la lucrari agricole de la 20% la 9%, de la 1 august.

In curs de actualizare


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”