Cioloș: Contribuabilii pot vedea prin programul "Transparență bugetară" cum cheltuie administrațiile banul public

Cioloș: Contribuabilii pot vedea prin programul "Transparență bugetară" cum cheltuie administrațiile banul public

Proiectul „Transparența bugetară” reprezintă un element în plus în procesul de transparentizare a activității administrației, dar mai ales a modului de cheltuire a banului public, și este un instrument care furnizează date ce vor putea fi accesate de orice cetățean sau firmă din România, a declarat vineri premierul Dacian Cioloș.

"Este vorba de un prim element sau un element în plus față de ceea ce am promis încă de la începutul mandatului acestui guvern. Adică mai multă transparență a activității administrației, mai multă transparență, mai ales, a cheltuirii banului public. Nu doar transparență vizavi de modul cum sunt repartizate fondurile pe diferite linii bugetare, pe ce se cheltuiesc banii, dar și modul în care se cheltuiesc. Și asta atât la nivelul administrației centrale, cât și la nivelul administrației locale", a precizat premierul, la lansarea proiectului "Transparență bugetară".

Cioloș a afirmat că transparența este un element esențial nu numai pentru îmbunătățirea performanței administrației, el adăugând că a cerut Ministerului de Finanțe să existe încă de la început și o urmărire atentă a execuției bugetare, atât cantitativ, cât și calitativ.

"Cantitativ ca să vedem unde se cheltuie și unde nu se cheltuie banul, ca să putem să-i orientăm la timp spre alte domenii unde e nevoie de ei, dar și calitativ să putem compara sumele care se cheltuiesc și rezultatele. Deci acest instrument este, în primul rând, unul foarte util în intern, pentru procesul decizional în cadrul ministerului și al administrației publice centrale și locale, pentru că e un instrument de urmărire a implementării politicilor publice care necesită cheltuieli bugetare. Dar, este mai ales un proces de transparență publică pentru că, practic, același tip de informații pe care-l aveau până acum, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin ușor accesibil, administrația centrală sau Ministerul Finanțelor, începând de acum aceste informații devin și publice. Deci, orice cetățean, orice firmă, orice contribuabil poate să știe modul cum sunt repartizate fondurile și modul cum se cheltuie fondurile de către o administrație publică, centrală sau locală", a afirmat premierul.

Cioloș a adăugat că programul ar trebui să permită și "înlăturarea unor riscuri de fraudă sau de corupție".

"Va deveni mult mai transparent pe ce se cheltuie banii și cât costă o investiție sau alta. De multe ori, la noi sunt discuții nu legat de utilitatea unor investiții, dar de eficiența cheltuirii banilor pentru o investiție sau alta. (...) Sigur că pornind de aici este un prim pas, vrem să mergem și mai departe cu acest tip de transparență. Să venim așa cum am spus și cu alte tipuri de informații legate de modul în care sunt încheiate anumite contracte, modul în care sunt executate anumite contracte", a spus premierul.

El a mulțumit Ministerului Finanțelor pentru efortul depus în realizarea proiectului, subliniind că, de regulă, imaginea instituției este asociată cu aceea "a unei structuri rigide închistate, orientate spre interior".

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Comparați-i cu polițiștii noștri! Frate, filmele americane sunt pistol cu apă pe lângă ce fac băieții ăș…

2 Du-te, bă, în mă-ta! / Șerban Nicolae anunță că demisionează din PSD și se compară cu Hagi!

3 Stimaţi politicieni, vă spun eu de ce nu putem fabrica în ţară, „în plină pandemie”, medicamentele care ne tre…

4 O crimă politică premeditată

5 Bocete în PSD din cauza listelor la alegeri. Şerban Nicolae, Liviu Pop şi Pleşoianu pleacă din partid trântind…