Cioloș despre cazul Gigină: Nimeni nu are dreptul să ceară cuiva altceva decât să respecte legea

Premierul Dacian Cioloș a declarat joi că nimeni în România nu are dreptul să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea.

Cioloș a răspuns astfel unei întrebări care a venit după discursul pe care l-a susținut în fața studenților din anul I ai Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", care au depus joi jurământul militar.

După ce în discurs a făcut apel de mai multe ori la importanța îndeplinirii ordinelor, ținând cont însă și de conștiința fiecăruia, premierul a fost întrebat dacă s-a gândit și la cazul polițistului Bogdan Gigină.

"Cred că nimeni, absolut nimeni în această țară nu are dreptul să ceară cuiva, unui subordonat, și să-și folosească forța și autoritatea pe care i-o dă uniforma în primul rând, și legea, nu poate să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea și să-i respecte pe cetățenii pentru care lucrează. Pentru că subordonații nu lucrează pentru șefii lor, ci lucrează pentru cetățenii lor. Șefii lor sunt cei care trebuie să îi îndrume. (...) Cu cât conștiința ne va ghida mai mult în alegerile și în deciziile pe care le luăm, și la nivel individual, și la nivel colectiv — dar aici e vorba mai ales de nivel individual, pentru că atunci ești în față cu conștiința ta... — cu cât mai mult vom învăța să ne ascultăm conștiința cu atât mai repede o să evoluăm ca societate", a răspuns Dacian Cioloș.

De asemenea, întrebat ce poate să facă un subordonat dacă un ministru îi cere să se deplaseze "în goană" prin București, Cioloș a replicat: "El poate să iasă la raport și cred că atunci când îți spui punctul de vedere foarte clar ești cu conștiința împăcată".

Dacian Cioloș a subliniat că în orice instituție "unde trebuie să fie disciplină e firesc că trebuie să asculți ordinele șefilor".

"Dar ordinele șefilor care trebuie să se bazeze pe lege și care să se bazeze pe integritate. Însă sunt momente în care acești oameni vor fi singuri în fața unor situații unde vor trebui să facă anumite alegeri. (...) Ei au jurat aici pentru niște valori și cred că acele valori trebuie să le ghideze conștiința. Cred că e important să înțelegem nu că nu trebuie să execuți un ordin, dar că trebuie în primul rând să fii cu conștiința împăcată atunci când faci un anumit lucru", a adăugat premierul.

AGERPRES/(A, AS — autor: Doroteea Purcărea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Dăncilă a urcat în sondaje după ce a înghițit rapid votanții lui Diaconu și Cumpănașu! Alegerea pre…

2 Birchall îi dă masca jos lui Dăncilă! Noi dezvăluiri pe Facebook

3 ALERTĂ Gigel Știrbu (PNL): Locuitorii din județul Olt care primesc ajutoare sociale, amenințați că dacă nu vot…

4 Mafia PSD / Teodorovici nu a revendicat peste 84 milioane de euro, ca despăgubire a statului din Dosarul retroce…

5 CTP nu va mai apărea în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu de la Digi24

recomandări

Te ia DNA: MIHAI LAURENTIU ALFRED

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade