Cioloș despre cazul Gigină: Nimeni nu are dreptul să ceară cuiva altceva decât să respecte legea

Cioloș despre cazul Gigină: Nimeni nu are dreptul să ceară cuiva altceva decât să respecte legea

Premierul Dacian Cioloș a declarat joi că nimeni în România nu are dreptul să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea.

Cioloș a răspuns astfel unei întrebări care a venit după discursul pe care l-a susținut în fața studenților din anul I ai Academiei de Poliție "Alexandru Ioan Cuza", care au depus joi jurământul militar.

După ce în discurs a făcut apel de mai multe ori la importanța îndeplinirii ordinelor, ținând cont însă și de conștiința fiecăruia, premierul a fost întrebat dacă s-a gândit și la cazul polițistului Bogdan Gigină.

"Cred că nimeni, absolut nimeni în această țară nu are dreptul să ceară cuiva, unui subordonat, și să-și folosească forța și autoritatea pe care i-o dă uniforma în primul rând, și legea, nu poate să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea și să-i respecte pe cetățenii pentru care lucrează. Pentru că subordonații nu lucrează pentru șefii lor, ci lucrează pentru cetățenii lor. Șefii lor sunt cei care trebuie să îi îndrume. (...) Cu cât conștiința ne va ghida mai mult în alegerile și în deciziile pe care le luăm, și la nivel individual, și la nivel colectiv — dar aici e vorba mai ales de nivel individual, pentru că atunci ești în față cu conștiința ta... — cu cât mai mult vom învăța să ne ascultăm conștiința cu atât mai repede o să evoluăm ca societate", a răspuns Dacian Cioloș.

De asemenea, întrebat ce poate să facă un subordonat dacă un ministru îi cere să se deplaseze "în goană" prin București, Cioloș a replicat: "El poate să iasă la raport și cred că atunci când îți spui punctul de vedere foarte clar ești cu conștiința împăcată".

Dacian Cioloș a subliniat că în orice instituție "unde trebuie să fie disciplină e firesc că trebuie să asculți ordinele șefilor".

"Dar ordinele șefilor care trebuie să se bazeze pe lege și care să se bazeze pe integritate. Însă sunt momente în care acești oameni vor fi singuri în fața unor situații unde vor trebui să facă anumite alegeri. (...) Ei au jurat aici pentru niște valori și cred că acele valori trebuie să le ghideze conștiința. Cred că e important să înțelegem nu că nu trebuie să execuți un ordin, dar că trebuie în primul rând să fii cu conștiința împăcată atunci când faci un anumit lucru", a adăugat premierul.

AGERPRES/(A, AS — autor: Doroteea Purcărea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Rușii sunt „crăcănați”! / Exploziile de dimineață din Crimeea ar putea avea o importanță strategică majoră

2 ULTIMA ORĂ Rusia pregătește un atac masiv asupra Ucrainei din Belarus. Imaginile surprinse din satelit de pe aerodromul Zyabrivka

3 VIDEO Priviți, noi explozii în Crimeea!

4 „Mi-au măcelărit familia. Istoria se repetă pentru ultima oară”

5 BREAKING Ucrainenii au lovit o nouă bază aeriană rusească în Crimeea! / Ce avioane ar avea Rusia pe aerodrom