Cioloș: Fiind an electoral, multe proiecte legislative pun presiune pe buget; să setăm așteptările la o dimensiune rezonabilă

Cioloș: Fiind an electoral, multe proiecte legislative pun presiune pe buget; să setăm așteptările la o dimensiune rezonabilă

Premierul Dacian Cioloș a afirmat marți că 2016 fiind an electoral există multe proiecte legislative care pun presiune pe buget fără a preciza sursa de finanțare, Guvernul fiind nevoit să dea avize negative. În acest context, prim-ministrul a făcut apel pentru stabilirea unor așteptări publice la nivel rezonabil, astfel încât cheltuielile bugetare să fie făcute responsabil.

"Fiind în an electoral, sunt multe proiecte legislative care pun presiune asupra bugetului fără să și precizeze de unde să luăm acei bani pentru a atinge obiective care pot să fie legitime din punct de vedere social sau din alte puncte de vedere, care vizează dezvoltarea societății. De aceea, Guvernul e nevoit de multe ori să dea avize negative pe proiecte de legi care nu sunt integrate coerent în această viziune de dezvoltare. Nu spun că nu avem nevoie să ajustăm pensii sau să creștem salarii sau să facem anumite investiții, dar dacă acestea nu sunt văzute în mod coerent ele nu vor duce la rezultate, ci doar vor cheltui banul public și această cheltuire care riscă să fie iresponsabilă se va repercuta apoi asupra celor pe care vrem să-i ajutăm", a declarat Cioloș, în cadrul unei dezbateri despre strategia de dezvoltare a României.

El a explicat că în 2016 construcția bugetară este "extrem de strânsă" și că lucrurile trebuie făcute astfel încât credibilitatea pe care o are piața economică și de capital din România în prezent să nu fie afectată.

"Ar trebui, dimpotrivă, să profităm de stabilitatea politică, de stabilitatea socială din țară, chiar în an electoral, pentru a pune în valoare acest potențial economic. Însă, dacă dăm semnale divergente și distorsionate, acestea riscă să ne coste inclusiv din punct de vedere economic", a spus premierul.

Dacian Cioloș a explicat că aceste condiții economice favorabile prin care trece România trebuie folosite "pentru a construi un drum și nu doar pentru a sări pârleazul".

"Ce cred că trebuie să înțelegem acum nu sunt atât condițiile economice care sunt favorabile pentru dezvoltarea pe termen lung a României, cât mai ales înțelepciunea de a folosi aceste resurse și acest moment favorabil în mod cumpătat pentru a construi un drum și nu doar pentru a sări pârleazul de pe azi pe mâine, așa cum de multe ori avem obiceiul", a punctat premierul.

El a admis că parametrii economici din acest moment pot fi interpretați că "ce a fost mai greu a trecut" și acum pot fi culese rezultate, dar a amintit de perioada 2005 — 2008.

"Pot să apară surprize, evenimente pe care nu le controlăm și care pot apoi, dacă nu avem o abordare chibzuită a utilizării acestor resurse și acestor creșteri, să ne facă să plătim foarte scump această nechibzuință, nu doar trebuind să recuperăm ceea ce am cheltuit nechibzuit, dar chiar să plătim mai mult decât am beneficiat în perioada favorabilă. De aceea trebuie să așezăm așteptările publice la niveluri rezonabile, astfel încât fotografia momentului să nu fie deformată în anii care vin. Pot să înțeleg așteptările și încercările de a concretiza avantajele acestei situații macroeconomice favorabile, dar rolul nostru este și să avem grijă de a păstra deficite rezonabile și mai ales de a cheltui eficient banii pe care îi ducem în deficit, dar și de a seta așteptările pe o dimensiune rezonabilă", a explicat premierul Dacian Cioloș.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...