Cioloş: Rectificarea bugetară este o atribuţie a coaliţiei de guvernare, nu poate să decidă premierul singur

Cioloş: Rectificarea bugetară este o atribuţie a coaliţiei de guvernare, nu poate să decidă premierul singur

Rectificarea bugetară este o atribuţie a coaliţiei de guvernare, iar premierul nu poate să decidă singur, a declarat, marţi, copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş.

El a precizat că în şedinţa Biroului Naţional USR PLUS s-a discutat despre rectificarea bugetară în pregătirea reuniunii de marţi a coaliţiei guvernamentale, fiind formulate câteva propuneri şi existând aşteptări pentru ministerele Transporturilor şi Sănătăţii, care "nu sunt satisfăcute cu ceea ce (...) este pe masă".

Liderul USR PLUS a menţionat că miniştrii partidului au făcut o "evaluare minimă necesară" pentru ca aceste instituţii să-şi poată desfăşura activitatea, cu companiile din subordine, până la următoarea rectificare bugetară. "Avem şi nişte cifre, dar nu o să le expun până nu le discutăm în coaliţie", a completat Cioloş.

"Aici vreau să fac o precizare, ca să fie foarte clar, rectificarea bugetară este o atribuţie a coaliţiei de guvernare, aşa cum şi adoptarea bugetului a fost o responsabilitate a coaliţiei. Deci, acolo se iau deciziile, nu poate să decidă premierul singur şi nicio altă persoană individual sau ministrul de Finanţe rectificarea", a subliniat el.

Potrivit lui Cioloş, la Ministerul Transporturilor este o execuţie bugetară "bună". "Investiţiile, bugetul pe investiţii se execută conform planului. Ştiţi că toate şantierele sunt deschise, a fost o prioritate a ministrului Cătălin Drulă şi a informat pe parcursul timpului felul cum evoluează şantierele. Deci, acolo, e o execuţie bugetară foarte bună, aş spune chiar istorică dintr-un anumit punct de vedere, pentru că se lucrează pe toate şantierele, banii pentru investiţii, până la sfârşitul anului, vor fi, cu siguranţă, cheltuiţi", a susţinut el.

Copreşedintele USR PLUS a adăugat că la Ministerul Transporturilor o parte a bugetului vizează buna funcţionare a unor structuri aflate în subordinea acestuia şi care sunt "instituţii cheie" şi pentru cetăţeni, în general.

"Vom solicita o creştere a sumei faţă de ceea ce a fost propus la rectificare pentru subvenţiile transport călători şi la CFR şi la Metrorex, aici statul român are nişte angajamente de a acoperi aceste cheltuieli, prin lege. (...) Apoi, va mai fi nevoie de o suplimentare pentru a acoperi gratuităţile pentru studenţi de la 100% la 50%. Aici, statul are nişte obligaţii, pentru că respectivele costuri nu sunt prevăzute de lege în limita bugetului disponibil, ci ele trebuie acoperite atât cât cheltuie compania, CFR, pe bilete cu gratuităţi 100% sau 50% pentru studenţi şi pensionari. Şi, aici, bugetul alocat e deja consumat, deci e nevoie de o suplimentare", a explicat Cioloş.

El a spus că trebuie alocate fonduri pentru întreţinerea drumurilor şi a căilor ferate, pentru care se derulează lucrări, iar pentru CFR Călători şi TAROM, companii afectate de restricţiile impuse în pandemia de COVID-19, Guvernul a negociat cu Comisia Europeană un ajutor financiar şi doar o mică parte a fost acoperită de buget. "Va fi nevoie de diferenţă, pentru ca aceste companii să nu intre în incapacitate de plată din cauza acestor reduceri de activităţi care au fost impuse prin reguli şi restricţii", a indicat Dacian Cioloş.

Copreşedintele USR PLUS a menţionat, totodată, că CNAIR trebuie să plătească o serie de datorii pe baza unor decizii ale unor Curţi de arbitraj pe anumite proiecte. "Sunt decizii din 2020 care trebuie plătite în acest an şi acolo, la fel, e interesul nostru, al tuturor, CNAIR-ul să poată funcţiona", a afirmat Cioloş.

El a mai explicat că la Ministerul Sănătăţii este nevoie de o suplimentare de fonduri pentru plata personalului - sporuri pentru personalul medical legate de combaterea COVID-19, precum şi pentru campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2, pentru servicii de ambulanţă, pentru medicamente şi tratamente.

"Sunt bani de care avem nevoie pentru ca Ministerul Sănătăţii să-şi poată face treaba şi să poată să fie pregătit şi pentru valul 4 care vedem că se apropie cu paşi repezi. (...) Guvernul acesta este al coaliţiei, nu e al unui singur partid, (Ministerul Sănătăţii) e un minister-cheie, avem acolo nişte angajamente care trebuie acoperite cu buget şi eu sunt convins că vom găsi soluţii, pentru că, dacă nu vom găsi soluţii, nu avem cum să adoptăm propunerea de rectificare", a evidenţiat Cioloş.

El a mai spus că ar fi necesare ajustări şi la alte ministere, dar sunt "neproblematice" din punctul de vedere al USR PLUS. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...