Cioloş: Recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier; nu se pune problema ca USR să negocieze cu PSD

Cioloş: Recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier; nu se pune problema ca USR să negocieze cu PSD

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat că partidul său recunoaşte dreptul PNL de a desemna un premier, dar a menţionat totodată că liberalii trebuie să ia o decizie în ce priveşte viitoarea coaliţie, deoarece nu se pot "plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD".

Declaraţia a fost făcută la Palatul Parlamentului, înaintea discuţiilor cu reprezentanţii PNL privind o posibilă refacere a coaliţiei.

"Premierul - am spus că recunoaştem dreptul PNL de a desemna un premier. O să vedem care e propunerea, dar înainte de a discuta şi de persoana premierului, cred că e important să vedem dacă ne putem pune de acord pe acest cadru. Un premier ar trebui să fie, aşa cum am mai spus, o persoană care să fie capabilă să gestioneze un guvern de coaliţie, nu doar un guvern al PNL şi nu doar să fie reprezentantul PNL", a arătat Cioloş.

El nu a dorit să prezinte opţiunile USR privind eventuale portofolii înt-un viitor guvern, arătând că PNL trebuie să decidă în primul rând dacă doreşte refacerea coaliţiei.

"Până să ajungem să discutăm despre ministere sunt alte lucruri pe care trebuie să le clarificăm. (...) Dacă PNL decide că vrea refacerea coaliţiei - pentru că nu se poate plimba în fiecare zi şi la USR şi la PSD - PNL va trebui să aleagă. După aceste discuţii preliminare, va trebui să aleagă. (...) Nu suntem încă la momentul la care să discutăm de portofolii şi de oameni. Astăzi va fi o discuţie preliminară şi e important ca după discuţiile de astăzi PNL să decidă dacă alege refacerea coaliţiei cu USR şi UDMR sau dacă alege să negocieze o majoritate cu PSD", a spus Cioloş.

Cioloş a subliniat că "nu se pune problema" ca USR să negocieze o formulă guvernamentală cu PSD.

"Singura formulă de negociere pentru o majoritate guvernamentală din care USR poate să facă parte este cu PNL şi cu UDMR", a subliniat el.

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat miercuri că "matematic" există voturile necesare pentru a trece prin Parlament un Guvern cu USR. El a precizat că liberalii vor discuta şi cu social-democraţii, dar mandatul este pentru un Guvern în jurul PNL, cu premier de la PNL.

Întrebat dacă există şanse ca un Guvern cu USR să treacă de Parlament, liderul PNL a răspuns: "Bineînţeles. Aş vrea să calculez matematic şi veţi vedea că avem voturile necesare pentru a trece acest Guvern, de aceea mergem să discutăm cu colegii noştri". AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

2 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

3 Fenomen straniu în SUA

4 De citit!

5 Informație / Din 2015, CIA antrenează în secret forțele speciale ucrainiene „să ucidă ruși” în cazul unei invazi…