Cioloș: Reuniunea UE-Turcia nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului

Cioloș: Reuniunea UE-Turcia nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului

Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcarea, transmite: Premierul Dacian Cioloș a ținut să clarifice, marți dimineață, că reuniunea UE-Turcia de la Bruxelles la care a participat nu a fost un Consiliu European și s-a finalizat doar cu o declarație, și nu cu o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului.

"Aș vrea să clarific: aici nu a fost o ședință de Consiliu European. Invitația a fost foarte clară pentru o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Așa încât această reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declarație", a spus Cioloș, într-o declarație de presă. 

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat luni că participarea premierului Dacian Cioloș la reuniunea Consiliului European se face cu încălcarea legii .

"Nu am reținut, eu la Parlament nu am primit niciun fel de document din partea premierului, a Guvernului, prin care să fim informați și prin care nu numai să fim informați, dar prin care să ni se solicite un mandat, așadar participarea premierului Cioloș la reuniunea Consiliului European se face cu încălcarea legii și a dispozițiilor clare stabilite de Curtea Constituțională. Este un precedent extrem de grav", a spus Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferință de presă.

El s-a referit la necesitatea ca prim-ministrul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat.

"După cum ați aflat și am aflat, mi se pare chiar de pe pagina de Facebook, într-o formulă de comunicare semi-oficială la nivelul președintelui, șeful statului a hotărât să-l mandateze ca să reprezinte România la Consiliul European pe prim-ministrul Dacian Cioloș. Până aici, niciun fel de problemă. Problema la care doresc să mă refer — și nu este prima dată că o semnalez — este necesitatea ca premierul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat, de aceea am să vă citez din Legea 373, alineatul 1 de la articolul 18 — 'Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minim zece zile calendaristice înaintea reunirii Consiliului European, propunerea de mandat'", a explicat copreședintele ALDE.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Adevărații șefi ai României, la ei e cheia...

2 O informație care dă de gândit...

3 VIDEO „Taci dracu' din gură, ești altă generație, nu vă suport” / Claudiu Bleonț și-a umilit fetița pe scenă

4 VIDEO Nicușor Dan a luat-o razna? Serie de gafe la dezbaterea de la TVR

5 Aceste lucruri se petrec în „curata” Germanie... La Amsterdam, unde abia poți respira pe anumite străzi din cauza „ierbii”, cum o fi?