Cioloș: Reuniunea UE-Turcia nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului

Trimisul special al AGERPRES, Doroteea Purcarea, transmite: Premierul Dacian Cioloș a ținut să clarifice, marți dimineață, că reuniunea UE-Turcia de la Bruxelles la care a participat nu a fost un Consiliu European și s-a finalizat doar cu o declarație, și nu cu o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului.

"Aș vrea să clarific: aici nu a fost o ședință de Consiliu European. Invitația a fost foarte clară pentru o reuniune a șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană. Așa încât această reuniune nu s-a finalizat printr-o decizie care să fi presupus un mandat din partea Parlamentului, ci s-a finalizat doar cu o declarație", a spus Cioloș, într-o declarație de presă. 

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a afirmat luni că participarea premierului Dacian Cioloș la reuniunea Consiliului European se face cu încălcarea legii.

"Nu am reținut, eu la Parlament nu am primit niciun fel de document din partea premierului, a Guvernului, prin care să fim informați și prin care nu numai să fim informați, dar prin care să ni se solicite un mandat, așadar participarea premierului Cioloș la reuniunea Consiliului European se face cu încălcarea legii și a dispozițiilor clare stabilite de Curtea Constituțională. Este un precedent extrem de grav", a spus Călin Popescu-Tăriceanu, într-o conferință de presă.

El s-a referit la necesitatea ca prim-ministrul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat.

"După cum ați aflat și am aflat, mi se pare chiar de pe pagina de Facebook, într-o formulă de comunicare semi-oficială la nivelul președintelui, șeful statului a hotărât să-l mandateze ca să reprezinte România la Consiliul European pe prim-ministrul Dacian Cioloș. Până aici, niciun fel de problemă. Problema la care doresc să mă refer — și nu este prima dată că o semnalez — este necesitatea ca premierul, în condițiile în care reprezintă România la Consiliul European, să vină în Parlament cu o solicitare de mandat, de aceea am să vă citez din Legea 373, alineatul 1 de la articolul 18 — 'Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului, cu minim zece zile calendaristice înaintea reunirii Consiliului European, propunerea de mandat'", a explicat copreședintele ALDE.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 „Revoluționarul” Nicolicea, indemnizație de 1.800 de lei. Veteran de război, 560 lei pe lună

4 Hoții României! Curtea de Conturi și AEP îngroapă PSD! Plăți fără documente și semnătură, sume publice și priv…

5 Ce mai caută pesedista Savonea în CSM?

recomandări

Te ia DNA: Damian Dan

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic