Ciorbea despre cei care i-au cerut demisia: Bieți oameni care nu știu despre ce e vorba

Ciorbea despre cei care i-au cerut demisia: Bieți oameni care nu știu despre ce e vorba

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, susține că persoanele care îi cer demisia pentru că a sesizat Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001 nu știu despre ce este vorba și nici nu au avut "răbdare" să citească excepția pe care a formulat-o.

"Bieți oameni care nu știu despre ce e vorba și nu au avut nici răbdarea și nici interesul să citească excepția pe care am formulat-o", a spus Ciorbea, la sosirea la Parchetul General, unde s-a prezentat ca martor în dosarul "Mineriada", întrebat cu privire la faptul că i se cere demisia pentru sesizarea Curții Constituționale.

El le-a cerut celor care îl critică să citească, mai întâi, sesizarea pe care a formulat-o cu privire la Legea 90/2001.

"Eu am convingerea că nicio persoană responsabilă, de bună credință, care a citit acea excepție, nu ar putea și nu poate să fie deranjată, fie că e din România, fie că e de oriunde din lume, de faptul că toți cei care fac parte din conducerea celor trei puteri ale statului ar trebui să îndeplinească aceleași condiții extrem de înalte, de moralitate, de cinste, de corectitudine, pentru a îndeplini aceste funcții de demnitate publică. Prin urmare, toți cei care vorbesc și dau lecții de constituționalitate sau de moralitate, am convingerea că nici măcar nu au răsfoit acea excepție de neconstituționalitate. Ar fi bine mai întâi să răsfoiască excepția și pe urmă să vorbească despre ea", a afirmat Ciorbea.

El s-a declarat convins că multe persoane sunt deranjate de faptul că a crescut numărul de petiții, de audiențe și de rapoarte speciale, de când deține funcția de Avocat al Poporului.

"Am făcut foarte multe sesizări din oficiu, anchete, care deranjează. Dacă asta deranjează, e altceva, măcar să spună deschis ce-i deranjează, dar să te ascunzi după o excepție care vrea același regim juridic, același nivel de moralitate pentru toți conducătorii din fruntea țării, nu văd de ce anume ar fi cineva deranjat din țară sau din lume. (...) Eu am solicitat, în esență, același tratament juridic pentru toți cei care sunt în conducerea celor trei puteri ale statului, dacă acest principiu va fi îmbrățișat de către CCR, Parlamentul ar urma să elaboreze întreaga legislație în materie, să o armonizeze și să creăm un cadru legislativ armonios și coerent", a explicat Ciorbea.

Săptămâna trecută, Avocatul Poporului a sesizat direct Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului și a ministerelor, conform căruia pot fi membri ai Executivului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în situație de incompatibilitate.

Potrivit Avocatului Poporului, "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerințele constituționale de previzibilitate și proporționalitate a legii și nu permit recunoașterea dreptului la diferență pentru ocuparea, în condiții de egalitate și fără restricții nerezonabile, a unei funcții ce implică exercițiul autorității de stat".

AGERPRES/(A — autor: Mirela Bărbulescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”