Cipru denunţă noile încercări de foraj ale Ankarei, calificându-le drept o 'gravă escaladare'

Republica Cipru, ţară membră a Uniunii Europene, a acuzat vineri Turcia că a ignorat apelurile UE trimiţând o nouă navă de foraj în apele teritoriale ale insulei, gest ce a determinat Nicosia să denunţe o 'gravă escaladare', informează France Presse.

'Cipru condamnă cu fermitate noua tentativă a Turciei de a efectua operaţiuni ilegale de foraj în sud-vestul insulei', a afirmat guvernul cipriot într-un comunicat.

'Noile operaţiuni de foraj, prevăzute de această dată într-o zonă deja atribuită, constituie o nouă gravă escaladare a încălcărilor care continuă din partea Turciei a drepturilor suverane ale Republicii Cipru', se menţionează în text.

Potrivit Nicosiei, Turcia a trimis nava de foraj Yavuz la blocul 7 al zonei sale economice exclusive (ZEE) şi platoului său continental, ori licenţele de exploatare a acestei zone au fost atribuite deja giganţilor energetici francez şi italian, Total şi Eni, în septembrie.

Conform guvernului cipriot, zona unde urmează să opereze nava turcă este clar definită în conformitate cu dreptul internaţional ca făcând parte din apele teritoriale ale Republicii Cipru.

"Această nouă provocare este un exemplu care arată cum Turcia ignoră apelurile repetate ale UE şi ale comunităţii internaţionale de a-şi înceta activităţile ilegale", afirmă executivul cipriot.

"Comportamentul provocator şi agresiv al Turciei" nu va descuraja explorările şi exploatarea zăcămintelor de gaze off-shore în largul Ciprului, asigură Nicosia.

Descoperirea în ultimii ani a unor zăcăminte de gaze imense în estul Mediteranei a crescut apetitul Ciprului, care visează să devină un actor energetic major, notează AFP.

Dar Turcia, a cărei armată ocupă treimea nordică a insulei, se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse care ar exclude acea parte a Ciprului, unde trăiesc ciprioţi turci.

În ultimele luni, Ankara a trimis trei nave de foraj în largul Ciprului, în pofida avertismentelor Washingtonului şi UE, care au adoptat la mijlocul lunii iulie o serie de măsuri politice şi financiare vizând sancţionarea continuării acestor foraje.

Ciprul este împărţit în două de la invadarea în 1974 a părţii sale de nord de către Turcia, ca reacţie la o lovitură de stat a ciprioţilor greci în dorinţa de a unfica insula cu Grecia, ceea ce a îngrijorat minoritatea cipriotă turcă.

Potrivit AFP, discuţiile oficiale privind reunificarea insulei divizate sunt în impas din 2017. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Cercetătorii chinezi au descoperit niveluri scăzute de anticorpi la pacienţi vindecaţi de coronavirus

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj