Cipru: UE nu va accepta niciodată o soluţie cu două state, dă asigurări şefa Comisiei Europene

Cipru: UE nu va accepta niciodată o soluţie cu două state, dă asigurări şefa Comisiei Europene

Uniunea Europeană nu va accepta niciodată pentru Cipru o soluţie bazată pe existenţa a două state pe criterii etnice, a afirmat joi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, transmite Reuters.

Aflată în vizită la Nicosia, Von der Leyen a subliniat că Uniunea Europeană a vorbit cu o singură voce în legătură cu chestiunea cipriotă, veche de câteva decenii şi care este un obstacol în calea aspiraţiilor Turciei de a adera la blocul comunitar.

''Vreau să repet că niciodată nu vom accepta o soluţie cu două state. Suntem fermi şi foarte uniţi cu privire la acest lucru'', a declarat preşedintele CE într-o conferinţă de presă.

Insula Cipru este divizată din 1974, partea sa nordică (''Republica Turcă a Ciprului de Nord'') fiind recunoscută numai de Turcia, în timp ce Republica Cipru este membră a Uniunii Europene începând din 2004.

Actualul blocaj în dialogul dintre cele două comunităţi din Cipru (greacă şi turcă) este cauzat de dezacordurile privind forma pe care ar putea-o lua eventuala unificare - o uniune de două state independente, soluţie propusă de conducerea ciprioţilor turci, sau o federaţie lejeră, variantă susţinută de ciprioţii greci.

Tratativele de la Geneva desfăşurate în acest an nu au dus la progrese notabile.

''Vecinii noştri au interesul de a exista bune relaţii bilaterale. Dacă aşa stau lucrurile - noi de asemenea suntem interesaţi să avem bune relaţii - vreau ca vecinii noştri să ştie că dacă ei vorbesc cu unul dintre statele noastre membre, de exemplu cu Cipru, indiferent de ton, atunci ei vorbesc cu Uniunea Europeană'', a insistat Ursula von der Leyen. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina