Ciprul anunţă relaxarea măsurilor de izolare

Ciprul anunţă relaxarea măsurilor de izolare

Republica Cipru a anunţat miercuri un plan de relaxare treptată a măsurilor luate la jumătatea lui martie pentru a opri răspândirea pandemiei de COVID-19, relatează AFP.

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat într-un discurs la televiziune că acest plan va debuta la 4 mai cu reluarea activităţii principalelor şantiere de construcţie şi redeschiderea magazinelor şi pieţelor.

Într-o primă fază, centrele comerciale, parcurile, falezele, plajele şi locurile de joacă vor rămâne închise.

Sectorul public îşi va relua activităţile, încadrat de măsuri stricte de distanţare socială.

În izolare la domiciliu de la sfârşitul lui martie, ciprioţii au dreptul la o singură autorizaţie de ieşire pe zi, obţinută prin SMS. Cu începere de la 4 mai, ei vor putea beneficia de trei autorizaţii pe zi.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii va rămâne în vigoare, dar va începe de la orele 22.00, cu o oră mai târziu.

Cu începere de la 21 mai, restricţiile de mişcare ar urma să fie ridicate, potrivit preşedintelui ţării, ca şi alte măsuri, în funcţie de recomandările experţilor în domeniul sănătăţii, pentru a evita al doilea val de contaminare.

Cafenele, restaurantele şi barurile în aer liber ar putea astfel să redeschidă, ca şi saloanele de coafură şi de înfrumuseţare.

Elevii din ultimul an de la şcolile de stat şi private vor putea reveni la cursuri de la 11 mai.

Plajele vor fi accesibile de la 1 iunie, ca şi serviciile religioase.

Planul nu menţionează redeschiderea hotelurilor şi aeroporturilor insulei care obţine venituri importante din turism.

Republica Cipru, care îşi exercită autoritatea pe două treimi în sudul insulei mediteraneene de la invazia turcă din 1974, a înregistrat oficial 843 de cazuri de COVID-19, dintre care 15 morţi, de la 9 martie.

Autoproclamată Republică Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută doar de Ankara, a înregistrat oficial 108 cazuri şi 4 decese.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...