Circ la AUDIEREA lui Ghinea! Ghiță și SLUGILE Penalului LATRĂ la TEHNOCRATUL care I-A DAT ÎN GÂT!

Circ la AUDIEREA lui Ghinea! Ghiță și SLUGILE Penalului LATRĂ la TEHNOCRATUL care I-A DAT ÎN GÂT!

Circ in comisia de afaceri europene. Ministrul Cristian Ghinea, "certat" de Ana Birchall, Sebastian Ghita si Catalin Radulescu! Ghinea, catre Ghita: Fraudati achizitiile publice prin firmele pe care le controlati!

Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea a fost audiat timp de peste doua ore in comisia pentru afaceri europene, la propunerea presedintelui acestei comisii, deputata PSD Ana Birchall.Audierea vine ca urmare a scrisorii deschise a lui Ghinea de saptamana trecuta, cand a lansat un atac de o duritate fara precedent la adresa fostului premier Victor Ponta. Ghinea il acuza pe Ponta ca minte in legatura cu rata de absorbtie a fondurilor UE, ca a intarziat nepermis autostrada Pitesti - Sibiu, ca a favorizat marii baroni din agricultura in detrimentul micilor fermieri.

La audieri a fost prezent si Sebastian Ghita, deputat PSD care nu face parte din comisie, dar care a venit sa inlocuiasca un alt membru. Ghita a fost vizat direct de scrisoarea lui Ghinea, care l-a acuzat pe fostul premier ca i-a dat marile contracte IT lui Ghita. Audierile s-au transformat intr-un circ, cu Birchall si mai multi membri ai comisiei atacandu-l pe Ghinea si intrerupandu-l cand rapunde la intrebari. Ghinea a inceput discursul afirmand ca Birchall a mintit cand a afirmat ca gradul de absorbtie este zero, ceea ce a declansat un intreg scandal la sedinta comisiei.

A mai fost prezent si fostul ministru Eugen Teodorovici, care a contribuit la randul sau la circul din sedinta, insistand sa ia cuvantul desi este senator si regulamentar nu are voie.

La randul sau, Ghita a intervenit de cateva ori fara a i se da cuvantul.

"Ma astept ca domnul ministru sa explice de ce gradul de absorbtie a fondurilor europene pe anul 2016 este zero. Ma astept, in egala masura, ca ministrul sa ofere raspunsuri cat mai exacte cu privire la strategia proprie pentru stimularea unei mai bune absorbtii a banilor europeni si pentru urmarirea alocarilor pe axele de finantare, precum si cu privire la viziunea asupra rolului MFE in identificarea pe parcurs a nevoilor reale din domeniile programelor operationale, mai ales modalitatea in care se va asigura adaptarea acestora la solicitarile beneficiarilor. De asemenea, comisia noastra va readuce in discutie masurile vizate de MFE in ceea ce priveste Planul Juncker, in conditiile in care este o prioritate ca proiectele cu care vine Romania in cadrul Planului Juncker sa fie foarte bine tintite pentru a creste sansele lor de finantare", a declarat Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputatilor, cu privire la audieri.

Desfasurarea sedintei comisiei, principalele momente si declaratii (fragmentare):

Ana Birchall: "Această audiere e un exerciţiu instituţional, normal într-o democraţie. Comisia a avut regula de a stabili o audiere a ministrului şi de a avea o întâlnire lunară, cu ministrul. Această întâlnire, mai precis corespondenţa a fost începută în 16 mai. Am văzut postarea dumneavoastră, cea referitoare la declaraţiile premature. Spuneţi punctual ce declaraţii premature. Colegele şi colegii mei vom sta până se vor epuiza toate întrebările. Nu ne vom grăbi. Putem sta oricât. Am fost neplăcut surprinsă de postarea dumneavoastră"

Cristian Ghinea: "Mă refer acum la comunicatul dvs de ieri. Spuneţi dumneavoastră că gradul de absorbţie e zero. Eu am fost elegant când am spus declaraţie prematură, ca să nu spun că e minciună. Am aici o scrisoare în care suntem informaţi de plăţi. Sunt plăţile interimare: Bulgaria - 2 milioane, România - 57 de milioane de euro din exerciţiul bugetar 2014-2020. Aşadar, nu avem cum să avem gradul de absorţie zero. 57 de milioane nu înseamnă zero. A doua declaraţie prematură, planul Juncker. Acest Guvern are 5 planuri preliminare trecute de Comisia Juncker. Nu Ministerul Fondurilor Europene e responsabil de Planul Juncker. Probabil ştiaţi asta.

V-am pus la dispoziţie scrisoarea care arată că au fost trimişi spre România 57 de milioane. Nu aveţi nicio legătură cu aritmetica.

Birchall îl acuză că minciunile spuse în faţa deputaţilor reprezintă infracţiune.Ghinea i-a replicat să nu-l calomnieze. (sursa: Adevarul.ro)

Ana Birchall (PSD):
Cum se explica faptul ca in 8 luni guvernul a publicat un singur ghid de finantare/ Va rog sa ne puneti la dispozitie facturile. Avem beneficiari ale caror facturi nu au fost achitate.

Sebastian Ghita (PSD, nu este membru in comisie)

Ma bucur ca in sfarsit aceasta tema a fondurilor europene ajunge in atentia comisiei. Urmarind hartiile … se vede ca sunt bani veniti pe dezvoltare rurala, nu are sens sa nu spunem adevarul si sa acceptam ca acei bani sunt gestinati de ministrul agriculturii. Si asteptarile noastre si ale cetatenilor tin de felul in care coordonati activitatea pe zonele pe care le controlati direct.

Daca vreti sa fim corecti trebuie sa ne punem intrebari ce se intampla cu autortile de management pe care le conduceti.

Felul in care vedeti dezvoltarea sistemelor informatice in cadrul ministerului. Stiti faptul ca in afara de ghiduri Romania nu a pregatit niciun sistem informatic de evaluare a proiectelor? Ne propuneti ceva?

Catalin Radulescu (PSD):

Transporturi: Eu sunt foarte clar, am observat doua chestiuni: 1. Ritmul lent in pregatirea proiectelor

2. Riscul ca proiectele care sunt incepute … nu am fost in stare sa trimitem documentele la Comisia Europeana.

Sa va uitati la rezultatele alegerilor - Cat ii iubeste lumea pe tehno-crati (pronuntat silabisit - n.r.) si cat ii iubeste lumea pe pesedisti

Alexandru Nazare (PNL):
Pana acum eram dragalasi (la alte audieri de ministri n.r.) Deodata suntem pe un ton razboinic. Un ministru singur nu poate sa face minuni. Am ajuns aici cu fondurile tocmai ptca am politizat prea mult. Cred ca trebuie sa gasim o solutie. Sa ne calmam sa revenim la discutii constructive

Birchall ia cuvantul din nou si ii spune lui Nazare ca a intarziat si nu a auzit cum a inceput audierea, astfel ca ii relateaza:
"A inceput aceasta audiere insultand. Eu am cerut sa explice o postare de pe pag dansului in care spunea ca am facut afirmatii premature." Birchall revine apoi la cerinta sa ca ministrul sa ii puna la dispozitie "facturile".

Ghinea ii raspunde: "Facturile reprezinta niste camioane."

Birchall din nou: "Gradul de absorbtie este zero."

Ghinea intervine: "Ceea ce este fals."

Birchall deschide un document de la MFE: Ia uitati-va ce procent - 0,18%.

Dorin Petrea (PSD): Senzatia cetatenilor este ca s-au pierdut 6-7 luni de zile

(Ghinea da din cap ca nu)

Urmeaza iar minute bune de neintelegeri intre Ghinea si Birchall. Teodorovici ar vrea sa ia cuvantul (este senator si fost ministru PSD al Fondurilor Europene) insa nu este lasta pentru ca nu este regulamentar. Ghinea spune ca ar vrea sa dialogheze cu Teodorovici.

Birchall ii atrage atentia sa la tonalitatea cu care vorbeste. Este o promisiune a guvernului de a respecta parlamentul. Nu transformati aceasta audiere intr-un spectacol.

Ghinea: "Dna Birchall, de o ora nu zic nimic. Postarea mea nu a fost explicita, comunicarea dvs este falsa si mincinoasa. Cu mare drag vin la comisie eu vin tocmai pt ca vazand intrebarile pe care membri le-au pus imi dau seama ca sunt chestiuni despre care trebuie sa vorbim mai des si mai in substanta.

Le iau pe rand: Spuneti dvs ca nu am facturi. Nu stiu la ce facturi va referiti pt ca daca va referiti la 2007 -2013 sunt cateva camioane. Va invit sa le studiati.

Daca vorbim de inchidere - niciun stat european nu a inchis progroamele operationale. Sunt 1,9 mld euro care au intrat in tara in mandatul guv Ciolos. Asta a fost un sfat pe care l-am urmat sa inchid programele operationale (din exercitiul precedent).

Birchall insista asupra faptului ca Ghinea nu ii raspunde intrebarii: "Va rog sa raspundeti punctual. Puteti sa ne puneti la dispozitie facturile pt 2014-2020? Pentr ca ele va spun nu exista. A doua intrebare: daca ati achitat sau nu facturile din exec 2007-2013. Oamenii care se uita la noi asta solicita, caad vor beneficia de aceste plati pe facturile depuse.

Ghinea: programele operationale se vor inchide anul viitor. Facturile de care vorbiti: vb de 12 mld euro daca doriti sa vedeti

Ghita intervine fara sa i se dea cuvantul de catre Birchaell: V-a intrebat pt 2014-2020.

Intervine si Radulescu, enervat: Daca o tineti asa o sa enervam toti, cu mine nu puteti sa faceti meci.

Ghinea comenteaza "ma bucur ca dl Ghita este aici in mod regulamentar"…

Birchall crede ca a fost acuzata ca Ghita a venit neregulamentar si cateva minute explica faptul ca Ghita inlocuieste un coleg plecat intr-o vizit in strainatate.

Ghinea: Eu am spus ca ma bucur ca este.

Birchall: Rog stafful tehnic sa redacteze solicitare. Dvs stiti ca nu s-a achitat nicio factura.

Sunt beneficiari care au depus plangeri la noi ca nu sunt platite. Intrebarea este: ati achitat toate facturile?

Ghinea: Discutai trebuie purtata pe fiecare program operational in parte. (…) In aceste momente ministerul face plati din casa la beneficiar pe programe sunt multe proiecte in POSDRU blocate in urma unor suspiciuni de frauda

Ati spus ca am lansat un singur ghid. Nu este adevarat - am lansat 54 de ghiduri.

Ghita intervine din nou: Senzatia mea este ca sunt in consultare.

Replica lui Ghinea: Denzatia dvs este gresita. Sunt publicate.

Dupoa alte cateva minute, Teodorovici se ridica si spune ca pleaca pentru ca nu poate "asculta" atata "lipsa de profesionalism". Birchall il roaga sa ramana, el spune ca ramane la rugamintea ei.
"As vrea sa ramaneti. Eu inca am speranta ca putem avea un dialog corect cu respect pt adevar."

Teodorovici comenteaza pe langa microfon, fara a se auzi prea bine, apoi zambeste la colegi si il ironizeaza pe Nazare spunandu-i "domn primar". Membrii comisiei s e cearta intre ei, deputatul PNL Radu Timpau ii reproseaza lui Teodorovici scandalul iscat.

Roberta Anastase (PNL) vicepresedintele comisieiia cuvantul pentru a solicita ca ministrul sa nu mai fie intrerupt.

Ghinea vrea sa revina la intrebari, au trecut peste 90 de minute. Secretarii de stat ii dau in biletel.

Teodorovici ia cuvantul: Cu biletele din stanga si din dreapta nu puteti conduce ministeru!

Nazare reactioneaza, se ridica si spune plecand: Ati transformat intr-un circ aceasta audiere.

Birchall, catre Ghinea (care inca incearca sa raspunda la o intrebare pusa de Birchall): Ati primit un biletel. Ce..?

Ghinea: Va rog sa nu mai atacati colegii.Faptul ca imi dau biletele arata ca suntem o echipa. Domnii secretari de stat fac o treaba enorma pentru aceasta tara si incearca sa descalceasca o situatie mostenita de la dvs. Va rog sa ii respectati pe ei daca pe mine nu ma respectati.

Urmeaza apoi un meci intre Ghinea si Ghita: Ghinea ii raspunde intrebarii lui Ghita la intrebarea legata de sistemul informatic.

Ghinea afirma ca pe vremea guvernului Ponta s-a luat decizia sa se dezvolte cu resurse interne cu motivatia ca "asa se va reusi sa se evite achizitiile publice pe care dvs le fraudati prin firmele pe care le controlati."

Ghita tace initial, apoi ii raspunde, pastrand acelasi ton foate calm: "Daca v-ati gandit ca s-ar putea sa fiu eu vinovat, argumentul dvs nu se sustine. Nici nu am fraudat vreo licitatie pentru ca ar insemna sa incalc legea. Va incurajez solid sa purcedeti la a dezvolta un sistem informatic. Eu am vrut doar sa vin sa ma asigur ca intelegeti asta.

Ulterior Ghita spune ca nu mai poate participa la sedinta in aceste conditii si se retrage si el.

Pleaca si Anastase, afirmand ca mai sunt 5 minute pana la inceperea sedintei de plen.

Ghinea, la plecarea lui Ghita: "Pacat aveam informatii interesante". Apoi prezinta un document legat de contractele obtinute de firmele controlate de Ghita pe fonduri europene in valoare de 750 de milioane lei (vom detalia) pe care spune ca vrea sa il prezinte celor din presa prezenti.

Ghinea sugereaza faptul ca Birchall a fost deranjata de faptul ca l-a acuzat pe Ghita. Birchall continua apoi cateva minute si insista ca Ghinea sa isi retraga aceasta afirmatie, in caz contrar va inchide audierea. Ceea ce se intampla.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...