Citiți-o pe asta!/Unde face mă-sa ăstuia profit, alții îngheață de frig!

Citiți-o pe asta!/Unde face mă-sa ăstuia profit, alții îngheață de frig!

Firma mamei ministrului Finantelor, Dan Vilceanu, a avut in 2019 cinci contracte cu Colterm Timisoara, societate care a intrerupt marti furnizarea caldurii in Timisoara intrucat nu isi mai poate onora obligatiile financiare. Peste 50.000 de locuinte din oras, scoli si spitale au ramas fara caldura.

Contractele Elisabei Vilceanu, mama ministrului de Finante, apar in declaratia de interese a acestuia. Suma totala a banilor incasati de firma mamei lui Valceanu se apropie de 700.000 de lei.

Colterm a sistat, marti, furnizarea caldurii in oras, fiind astfel afectate zeci de mii de locuinte.

„O sa fie cateva lucruri grele de anuntat. Acum cateva minute, compania Delgaz a oprit distributia gazului pentru CET Centru si compania E.ON a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Noi am stat pana acum doua ore in negocieri cu un furnizor de gaz, care din pacate, a dat raspuns negativ.

In Timisoara, in jur de 50.000 de gospodarii vor ramane fara caldura si, si mai rau, inseamna ca toate spitalele vor ramane fara caldura si fara apa calda. Situatia este, din fericire, mai buna la spitalul Victor Babes, care are centrala proprie, la fel si Maternitatea Odobescu.

Voi convoca o sedinta a Comitetului Local pentru Situatii de Urgenta la care am invitat si directorii de spitale. Vom face tot posibilul pentru a reporni caldura in cel mai scurt timp. Fac apel catre furnizorii de gaz din Romania, mai ales catre companiile de stat, Romgaz, Electrica, sa ne ajute in aceasta situatie. Toti cei care pot incuraja aceste companii sa furnizeze gaz sa o faca.

Sunt dezamagit de decizia E.On dupa ani de zile in care Timisoara a platit facturi, pana saptamana trecuta nu am acumulat datorii. Am inceput sa platim 10 milioane datorii din trecut.

Azi instanta a deschis procedura de insolventa pentru Colterm.

Colterm a vandut caldura si apa calda la un pret mult sub pretul productiei, asta ne-a adus aici, diferenta intre costul productiei si banii incasati. Diferenta a fost rostogolita in viitor, a fost lasata ca datorii, asta e motivul pentru care s-a intrat acum in insolventa in contextul acestor cresteri masive la pretul gazului.

Cred ca solutiile nu trebuie sa cunoasca culoare politica. Colegii din Parlament imi spun ca e un oarecare consens ca aici e o situatie in care trebuie sa intervina si Guvernul”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Compania E.On a oprit, marti, la ora 12,00, furnizarea de gaze catre Colterm, a anuntat directorul interimar al Colterm, Cristian Mitu, in cadrul colegiului prefectural. Tribunalul Timis a deschis procedura de intrare in insolventa a societatii de termoficare locala.

Cristian Mitu a afirmat ca in momentul de fata in curtea Colterm sunt 6.400 de tone de carbune, care ar acoperi necesarul pentru cel mult sase zile, daca vor avea gazul cu care sa il arda.

„Suntem in perioada in care achizitionam carbune. Sunt 6.400 de tone intrate in CET, pe lignit. Aducem o data la doua zile, de la Oradea, urmatoarea la incarcatura va fi de 1.350 – 1.400 de tone. Avem contracte incheiate cu Movistar.

La carbunele din zona Motru nu au inceput livrarile. Mai avem un contract cu AMV Style, dar inca nu au inceput livrarile. Cu CO Oltenia inca sunt discutii, pentru ca aici este vorba si de o datorie. Saptamana aceasta vom avea o intalnire cu ei. E.On Furnizare si-a declinat contractul cu noi si trebuia sa inceteze ieri, dar s-a prelungit pana azi, momentan nu e oprit. Se continua negocieri cu firmele de ultima instanta, desemnate de ANR. Speram ca aceste negocieri sa se finalizeze azi si sa avem o intrerupere de scurta durata ori sa nu fie intrerupta deloc. Legat de energia electrica, e contract cu Enel, e un contract lunar, suntem cu platile in derulare, nu ar trebui sa fie probleme”, a spus Cristian Mitu.

In prezent, peste 50.000 de abonati ai Colterm, intre care spitalele si toate scolile din municipiu, raman cu caloriferele reci. Managerii unitatilor spitalicesti din oras au inaintat o scrisoare deschisa adresata autoritatilor locale, cat si furnizorilor de gaz.

Societatea de termoficare a Timisoarei a intrat oficial in insolventa, a decis, marti, Tribunalul Timis. Magistratii au stabilit ca se deschide procedura de insolventa si au desemnat un administrator judiciar, altul decat cel pe care l-a anuntat Primaria Timisoara, relatează Aktual24.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Turcii intră surprinzător pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul unde lucrează românii de la UMB!