Cîţu: Finanţele au împrumutat un miliard de lei la dobânzi mai mici decât în 2019; suma acoperă deficitul lunar

Cîţu: Finanţele au împrumutat un miliard de lei la dobânzi mai mici decât în 2019; suma acoperă deficitul lunar

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi, din piaţă, un miliard de lei, la o dobândă de 3,24%, mai mică decât în urmă cu un an, iar împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat, scrie ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.

"Astăzi, MFP a împrumutat din piaţă 1 miliard de lei la o scadenţă de 4,8 ani şi o dobândă maximă de 3,24% pe an. Mult mai mică decât dobânda la care se împrumuta în medie în luna septembrie, 4,8%, anul trecut guvernul socialist. Aşa reducem permanent costul pentru generaţiile viitoare. Dobânda este mai mică decât dobânda din piaţă la momentul în care am făcut tranzacţia de 3,31%. Împrumutul acoperă deficitul lunar la bugetul de stat. Este soluţia optimă în aceste condiţii", menţionează ministrul de resort.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 de miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

România are în program un deficit bugetar de 8,6% din PIB pentru anul în curs, după primele opt luni soldul negativ fiind de 5,18% din PIB. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...