Cîţu: Săptămâna viitoare voi încerca să am o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din turism

Cîţu: Săptămâna viitoare voi încerca să am o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din turism

Ministrul Finanţelor Publice intenţionează să organizeze săptămâna viitoare o întâlnire cu organizaţiile reprezentantive din turism pentru a găsi măsuri suplimentare care să ajute firmele din domeniu să treacă peste această perioadă,

"Turismul românesc merită! În ultimii ani, 1 mai reprezenta începerea sezonului turistic în România. Din păcate, anul acesta, criza generată de COVID-19 a desfiinţat această tradiţie. Cu siguranţă săptămâna viitoare voi încerca să am o întâlnire cu organizaţiile reprezentative din acest sector al economiei. Este sectorul poate cel mai lovit din economie de această criză. Trebuie să găsim şi alte măsuri, pe lângă IMM INVEST, plata şomajului tehnic şi amânarea ratelor la banca, pentru a-i ajuta să treacă peste această perioadă dificilă. Împreună o să trecem peste aceasta criză şi ne vom bucura din nou de concedii în România", a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook .

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, a anunţat, la rândul său, sâmbătă, că industria turismului va beneficia de un pachet de ajutor cu o componentă îndreptată spre reducerea costurilor cu energia electrică a hotelurilor şi restaurantelor şi o componentă care vizează capitalul de lucru, respectiv granturi pentru finanţarea cheltuielilor ce vor trebui făcute pentru aranjarea spaţiilor în vederea primirii turiştilor.

Totodată, el a estimat că abia în lunile iulie şi august se va putea face turism pe litoral, dar şi în general în România, iar după ce restricţiile de circulaţie în interiorul localităţilor vor fi ridicate, pe 15 mai, în următoarele două săptămâni se va face o evaluare a situaţiei sanitare şi se vor lua următoarele decizii privind turismul.

"Întreaga industrie de turism a fost lovită (de criza Covid-19 - n. r.) într-o proporţie de 98-99%. Industria turismului este o industrie foarte sensibilă şi în special hotelierii, ca să poată să funcţioneze, ca să poată să le meargă business-ul, trebuie să aibă turişti. Măsurile se vor relaxa din 15 mai. Probabil că nu se va pune problema să înceapă turismul din 15 mai. Dar, indiferent dacă Guvernul va da mai devreme sau mai târziu drumul la circulaţie, turistul va pleca de acasă şi se va duce să beneficieze de servicii turistice doar dacă se va simţi în siguranţă. Exact ca la bursă. În momentul când la bursă există speculaţii, există probleme că s-ar putea întâmpla ceva, acţiunile scad. La fel şi la turism, ca să fac aşa o paralelă. Până nu ne vom simţi în siguranţă că mergând la un hotel, mergând într-un restaurant, mergând într-un bar vom fi siguri că nu se va întâmpla ceva vizavi de sănătatea noastră, acest lucru nu va putea fi relansat. Suntem în permanentă discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi cu Ministerul de Interne tocmai pentru a pune la punct un set de reguli ca să facem oamenii să se simtă în siguranţă atunci când pleacă pentru o locaţie pentru a se destinde, când se duc într-un restaurant, când se duc într-un hotel. Hotelurile nu sunt închise din punct de vedere oficial, dar, neexistând trafic, ele stau degeaba deschise", a afirmat Popescu la Digi 24.

Ministrul Economiei a dat asigurări că lucrează la un program de sprijin pentru hotelieri, dar şi pentru proprietarii de restaurante în vederea reducerii unor cheltuieli.

"Pentru hoteluri gândim un program de sprijin pentru a le ajuta să-ţi reducă cheltuielile cu anumite utilităţi şi o să vedeţi în perioada imediat următoare că o să lansăm nişte proiecte speciale pentru hotelieri, să le reducem costurile cu energia electrică, să le finanţăm prin granturi 100% o producţie de fotovoltaice de curent electric, fotovoltaice de 27 kw, care ar putea reduce la unii chiar 100%, la alţii poate cu 50% costurile cu energia electrică. De asemenea, dacă vom impune nişte reguli vizavi de modificările pe care trebuie să le facă hotelierii, proprietarii de restaurante, cafenele şi baruri, atunci şi acele reguli vor presupune nişte costuri suplimentare. O să facem un pachet de finanţare în aşa fel încât să-i ajutăm, să nu fie pe cheltuiala lor aceste costuri. Tot un grant care să fie dedicat pentru industria ospitalităţii", a explicat el, la Digi 24.

Virgil Popescu a precizat că vor trebui gândite o serie de proceduri care vor trebui respectate în vederea distanţării sociale şi a subliniat, totodată, că din acel pachet de un miliard de euro destinat IMM-urilor o parte va fi alocată industriei turismului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale