Ciucă anunță cum vor fi calculate facturile la energie: Să se efectueze față de consumul curent

Ciucă anunță cum vor fi calculate facturile la energie: Să se efectueze față de consumul curent

Premierul susține că în urma unei analize a coaliției de guvernare s-a stabilit că facturile la energie ar trebui calculate în funcție de consumul curent, nu față de cel de anul trecut.

Coaliția a stabilit cum vor fi calculate facturile la energie FOTO: Gov.ro

„Am discutat și am analizat acest aspect, inclusiv în coaliție. Susținem ca această analiză să se efectueze față de consumul curent, e dificil să facem referire la consumul de anul trecut, iar să ne ducem cu 2-3 în urmă îngreunăm, ducem totul într-o birocrație din care vom ieși greu. Ca atare, să găsim calea cea mai simplă și eficientă pentru cetățean, consumator și instituțiile care gestionează acest aspect” , a declarat Nicolae Ciucă la finalul vizitei la Platforma Industrială Dacia Mioveni.

Modul de calcul al facturilor la energie electrică au stârnit o reală controversă în rândul autorităților. Cea mai nouă modificare a modulul de calcul al facturilor este cuprinsă în Ordonanța 27.

Prin urmare, pe lângă acordarea unor facilități familiilor cu copii în ce privește energia electrică, autoritățile iau în calcul și recalcularea facturilor, urmând să returneze anul viitor, în februarie, sumele plătite în plus de consumatori, ținând cont de raportarea la consumul de energie electrică de anul trecut.

În Ordonanța 27 care stabilește tarifele la energia electrică pentru anul 2022 există o prevedere care permite ca acelor consumatori care fac economii în acest an față de 2021 și se încadrează în noile plafoane, să li se restituie în februarie 2023 sumele plătite în plus, a declarat la Digi24 vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege. 

În aceeași Ordonanță 27 există o prevedere care spune că, dacă o anumită categorie și-a redus consumul și se încadrează în altă categorie - deci nu a beneficiat de plafon pentru consumul din 2022, pentru că a avut un consum de peste 300 de kilowați oră în 2021, dar și-a redus consumul în 2022 și a coborât sub 300 de kWh - în baza consumului din 2022, în februarie 2023 va primi banii plătiți în plus. Vor fi restituite de către furnizori. Există prevedere”, a spus Nagy-Bege.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”