Ciucă, de Ziua Minorităţilor Naţionale: Un prilej de reafirmare a parteneriatului

Ciucă, de Ziua Minorităţilor Naţionale: Un prilej de reafirmare a parteneriatului

Premierul Românniei a subliniat, de Ziua Minorităților Naționale, că reprezintă un bun prilej de reafirmare a parteneriatului cu minoritățile din România, fundamentat pe respectși valori și principii democratice.

Premierul a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Minorităților Naționale FOTO Arhivă

„Ziua Minorităților Naționale reprezintă un bun prilej de celebrare a diversității etnice, culturale, lingvistice și religioase din România, dar și de reafirmare a parteneriatului solid dintre majoritate și minorități, fundamentat pe respect reciproc, solidaritate, atașamentul față de valorile și principiile democratice”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă.

Cu ocazia celebrării zilei, șeful Guvernului român a dat asigurări cetățenilor români ce aparțin minorităților naționale, privind întreaga sa considerație și le-a transmis „calde felicitări”.

„România de astăzi este o democrație stabilă, construită pe efortul comun al tuturor cetățenilor săi, iar istoria ne-a arătat că realizarea marilor proiecte naționale s-a bazat pe îmbrățișarea acelorași idealuri, indiferent de apartenența etnică, lingvistică, religioasă sau culturală”, a mai transmis Ciucă.

De asemenea, Nicolae Ciucă a arătat că „Guvernul României este ferm angajat în eforturile de consolidare a unei societăți incluzive, tolerante, a dialogului și pluralismului, iar apărarea drepturilor și intereselor minorităților naționale, în paralel cu promovarea respectului față de diversitate, prezervarea culturii și identității minorităților sunt prioritare”.

Potrivit premierului, „lupta împotriva atitudinilor și manifestărilor antisemite, extremiste, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură constituie o preocupare constantă pe agenda executivului”, iar „promovarea și consolidarea drepturilor și libertăților fundamentale, a principiilor europene care ne definesc societatea reprezintă garanția unui viitor prosper și au nevoie de implicarea noastră, a tuturor”.

„La mulți ani tuturor cetățenilor români care aparțin minorităților naționale”, a mai transmis Ciucă.

Mai mulți bani pentru minoritățile naționale

Guvernul a alocat ședința de miercuri o suplimentare cu 10 milioane a banilor pentru organizațiile minorităților naționale, fondurile ajungând la 210 milioane lei în 2022.

Un proiect de hotărâre „pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 384/2022 pentru aprobarea modului de repartizare şi de utilizare a sumelor prevăzute la lit. a) şi b) din anexa nr. 3/13/02a la bugetul Secretariatului General al Guvernului, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2022 nr. 317/2021”. Proiectul prevede astfeș amendarea actului normativ care se referă la banii pe care îi primesc organizațiile minorităților de la stat.

De asemenea, Guvernul, fiind de părere că nu ajungea suma de bani stabilită prin bugetul de stat la finalul lui 2021 (dar pentru 2022), a suplimentat-o cu 10 milioane de lei.

Cea mai mare sumă de bani ar urma să o primească Uniunea Democrată Maghiară din România, căreia îi vor fi crescute veniturile de la stat de la 43,47 milioane lei la 45.69 milioane lei. Prin urma, un plus de 2,22 milioane lei, adică peste 400.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Imagini greu de privit cu patronul chinez și angajații săi africani...

4 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene

5 Rusia, oameni buni...