Ciucă: Drumul Expres Craiova - Piteşti nu va fi gata la timp

Ciucă: Drumul Expres Craiova - Piteşti nu va fi gata la timp

Premierul Nicolae Ciucă s-a aflat joi în vizită pe şantierulTronson 2, DEx Craiova-Piteşti, împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi primarul Craiovei Olguţa Vasilescu.

„Sunt probleme pe care constructorul trebuie să le rezolve din punct de vedere al finanţării. Din graficul lucrărilor putem să ne dăm seama că nu vor fi finalizate la finele anului, aşa cum e în contract”, a spus Ciucă, aflat pe şantier.

„”Nu există toleranţă pentru absolut niciun fel de întârziere”, a mai arătat premierul. MInistrul Transporturilor a arătat că pentru Tronsonul 1 deja a fost emis primul certificat negativ. Ministrul a menţionat că această companie are în prezent trei proiecte în desăşurare în România, centura Bucureşti, centura Timişoara şi tronsonul1, iar ”niciunul dintre aceste proiecte nu merge cum trebuie”.

”Aş vrea să fie cât se poate de clar, în acest moment, ţinând cont de premisele create, nu există scuze pentru absolut nimeni”. Trebuie să îşi îndeplinească obiectivele asumate prin contract şi trebuie să ducă lucrările la bun sfârşit. Nu există toleranţă pentru absolut niciun fel de întârziere”, a spus premierul, despre întârzierile la lotul 1 al drumului expres.

”Am speranţa că pe tronsoanele 3 şi 4 care au acelaşi constructor, pe care ţin să îl felicit (..) am speranţa ca la anul lucrurile să meargă foarte foarte bine”, a spus ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

El a precizat că pe tronsonul 1 deja a fost emis primul certificat negativ şi să intră în procedură, monitorizează lucrurile şi au un dialog cu această companie care are în prezent trei proiecte în desăşurare în România, centura Bucureşti, centura Timişoara şi tronsonul1, iar ”niciunul dintre aceste proiecte nu merge cum trebuie”.

”Dacă nu schimbă rapid modul de lucru şi nu există o creltere rapidă a activităţii pe şantier va veni destul de repede şi al doilea cenrtificat negativ. Eu nu îmi doresc, şi niciunul dintre colegii mei nu îşi doreşte să rezilieze contracte. Îmi doresc ca aceste contracte, odată semnate, să fie duse la bun sfârşit şi asta înseamnă infrastructură terminată, dar nici nu putem să asistăm pasiv la faptul că se încalcă peridic termenele acestor contracte”, a mai arătat Grindeanu, precizând că de aceea au schimbat legislaţia.

Încă de la finalul lunii martie ministrul Transporturilor îşi exprimase nemulţumirea faţă de ritmul lucrărilor la Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Piteşti, avertizând constructorul că a schimbat legea şi poate rezilia contractul.

„Termenele de execuţie sunt deja depăşite la Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Piteşti, iar mobilizarea lasă de dorit! I-am atras atenţia constructorului italian că trebuia, încă de IERI să recupereze timpul pierdut!

Termenul de finalizare al contractului este sfârşitul anului, iar constructorul a ajuns la doar 45% progres fizic!

I-am atenţionat că am schimbat cadrul legislativ şi, în cazul unei rezilieri, putem să reluăm mult mai rapid proiectele cu alţi constructori. Nu îmi doresc să se ajungă la rezilierea contractului, însă vreau ca toţi constructorii să îşi respecte prevederile contractuale”, spunea atunci Grindeanu.

Pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti lucrează firma italiană Tirrena Scavi care a început lucrările în 2019, iar în iunie 2021 a fost emisă ultima autorizaţie de construire, astfel încât constructorul să aibă front de lucru pe întreg traseul.

Lucrările au fost încetinite de faptul că, în iunie 2021, mai multe gropi cu oseminte au fost descoperite pe raza satului Gîrleşti, comuna Gherceşti, în timpul lucrărilor pe pe acest tronson, potrivit unui anunţ al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj. Conform unui comunicat al IPJ Dolj, poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Rurală Pieleşti s-au sesizat din oficiu ca urmare a unei postări pe o reţea de socializare, cu privire la faptul că pe raza comunei Gherceşti, în şantierul organizat pentru drumul expres Craiova-Piteşti au fost descoperite mai multe gropi în care se află oseminte.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…