Ciucă, după vizita în Ucraina: Am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare

Ciucă, după vizita în Ucraina: Am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că în cadrul vizitei pe care a efectuat-o marţi în mai multe zone din Ucraina afectate de conflictul armat cu Rusia a văzut imagini zguduitoare, pe care nu le-a mai întâlnit în cariera sa de militar.

"Dincolo de emoţie, partea personală, partea umană este absolut devastatoare. (...) Cariera mea este cea de militar şi am mai fost în astfel de zone de conflict, am mai văzut astfel de imagini, dar niciodată atât de zguduitoare şi pentru mine absolut orice minimă înţelegere faţă de această manifestare este imposibilă", a declarat premierul în cadrul unei emisiuni la TVR1 .

El a spus că a văzut zonele rezidenţiale atacate, cu clădiri, şcoli şi spitale distruse, fără a se respecta legile şi principiile luptei armate prin care zonele cu civili şi anumite clădiri să fie protejate.

"Este absolut inadmisibil şi incredibil şi am susţinut la întâlnirile pe care le-am avut atât cu preşedintele, cât şi cu premierul poziţia României de a condamna ferm aceste atrocităţi, aceste crime de război. (...) Aceste crime nu trebuie să rămână nepedepsite", a subliniat Nicolae Ciucă.

Premierul a reiterat că ţara noastră a acordat şi va acorda în continuare sprijin Ucrainei şi că este nevoie să fim parte la procesul de reconstrucţie din ţara vecină.

Un exemplu concret de sprijin menţionat de Nicolae Ciucă este prelungirea ecartamentului larg al căilor ferate ce vin din Moldova şi Ucraina până în portul Galaţi, pentru a se facilita astfel transportul de mărfuri.

"În momentul de faţă, deoarece porturile din Odessa şi din Nikolaev sunt imposibil de întrebuinţat, este nevoie de eforturi foarte mari pentru a putea să se compenseze această imposibilitate de folosire a infrastructurii portuare pentru tranzitul de mărfuri. (...) Lucrăm la nivelul Ministerului Transporturilor şi am discutat cu domnul ministru şi înainte şi astăzi posibilitatea ca acele capete de cale ferată cu ecartament larg ce vin din Moldova şi din Ucraina să poată să fie prelungite şi să ajungă în portul Galaţi, scurtând timpul transferului de mărfuri. De asemenea, există în analiză ca la Halmeu şi Vişani să facem acelaşi lucru", a punctat premierul. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria