Ciucă: Guvernul va face tot ceea ce stă în putință pentru consolidarea și extinderea parteneriatul strategic cu SUA

Ciucă: Guvernul va face tot ceea ce stă în putință pentru consolidarea și extinderea parteneriatul strategic cu SUA

Premierul Ciucă a declarat, la finalul vizitei expoziției "Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat strategic”, că Guvernul României va face tot ceea ce stă în putință pentru consolidarea și extinderea parteneriatului cu Statele Unite.

Ciucă dorește întărirea parteneriatului strategic cu SUA FOTO: Facebook

„Este o mare bucurie și onoare să urez bun venit șefului departamentului de stat Antony Blinken în București. Este un moment foarte important în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic. Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a președintelui Clinton, dumneavoastră ați fost în staff-ul președintelui. Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că Parteneriatul nostru Strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu Parteneriatul Strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi va sta în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. De asemenea, sunt convins că această generație, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanță, adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, ca de altfel și apartenența la NATO și UE”, a precizat acesta la finalul vizitei .

Potrivit premierului, prezența secretarului de stat american în România confirmă interesul pe care Statelor Unite îl acordă Parteneriatului Strategic cu România. Ciucă a ținut să îi mulțumească diplomatului american pentru tot sprijinul oferit de țara sa încă de la începutul războiului, dar și pe durata celor 25 de ani de Parteneriat Strategic.

„Prezența dumneavoastră confirma interesul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat. Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă, iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după Summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul Summit în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România și pentru importanța pe care o acordați întăririi, descurajării și apărării pe flancul estic. Dimensiunea economică este una foarte importantă și trebuie să apreciez creșterea investițiilor americane în România”, susține premierul României.

Premierul Nicolae Ciucă a menționat că România își asumă angajamentul de a sprijini țările care au nevoie de sprijin în domeniul energiei.

„În acest context energia a devenit un subiect mult mai important decât ne-am fi gândit acum ceva timp în urmă. Vreau să subliniez faptul că avem o colaborare în domeniul nuclear-civil și intenția SUA de a finanța construcția reactoarelor 3 și 4. De asemenea, dezvoltarea reactoarelor modulare mici reprezintă un domeniu de cooperare foarte important între specialiștii americani și țara noastră. Există și alte linii de cooperare în domeniul energiei, intenția deja anunțată pentru cooperare în dezvoltarea capabilităților de noi surse de energie, în mod special eoliană, este de asemenea un domeniu important. Toate aceste demersuri ne vor asigura îndeplinirea nivelului nostru de ambiție să lărgim paleta de surse noi de energie și să căpătăm independența energetică. Țara noastră împreună cu partenerii strategici își oferă posibilitatea de a sprijini toate țările care au nevoie de energie și nu au surse și resurse de a produce. Avem o cooperare substanțială între România și SUA și vreau să vă asigur că guvernul României, pe baza valorilor și intereselor comune, vom continua să întărim parteneriatul strategic pentru că el reprezintă pilonul fundamental al politicii noastre externe și de securitate”, a precizat Ciucă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

2 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

3 O știre pozitivă despre România

4 Acest ofițer ucrainean din Donbas i-a executat pe comandanții ruși din regimentul în care a fost încorporat cu forța

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...