Ciucă, întâlnire cu Recean: Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova

Ciucă, întâlnire cu Recean: Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri, cu Dorin Recean, noul premier al Republicii Moldova, instalat după demisia Nataliei Gavrilița. Discuţiile s-au axat pe situaţia de securitate din regiune, fiind vizate însă şi teme economice.

Nicolae Ciucă a dat asigurări că România va sprijini Republica Moldova. Foto: Inquam

Nicolae Ciucă l-a asigurat pe premierul de la Chișinău de sprijinul României în realizarea reformelor, consolidarea economiei, a rezilienței și securității statului, precum și în avansarea parcursului european al Republicii Moldova.

Una dintre principalele teme ale discuției s-a referit la situația de securitate pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina și la consecințele acestuia în țara vecină.

"Asistăm la tot mai multe încercări de destabilizare a Republicii Moldova, de creare artificială de tensiuni, narative ostile, construite pe propagarea intenționată de informații false. L-am asigurat pe omologul meu cu privire la susținerea de neclintit a României cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional.

România promovează permanent necesitatea susținerii R.Moldova pe mai multe planuri, pentru a rezista atitudinii asertive a Rusiei. România va continua să promoveze în plan european măsuri în domeniul securitar al rezilienței, un exemplu fiind crearea unei misiuni civile a UE pentru R.Moldova", a declarat Nicolae Ciucă.

Discuţiile au vizat şi planurile Republicii Moldova de integrare europeană.

"Spre exemplu, pentru integrarea cât mai rapidă în piața internă a UE, am discutat liberalizarea completă a comerțului sau reducerea tarifelor de roaming

Am discutat despre necesitatea de a accelera proiectele de interconectare în domeniul energiei electrice, deosebit de importante pentru asigurarea independenței energetice a R.Moldova.

România a demonstrat prin fapte că este cel mai sincer și de încredere partener al R.Moldova", a afirmat Ciucă, dând exemple precum acordarea unui sprijin bugetar de peste 10 milioane de euro, furnizarea de energie electrică, lemne de foc pentru încălzire, păcură, carburanți, dar și alte forme de asistență.

Premierul român a menţionat că România este al doilea investitor în Republica Moldova.

"România va continua să fie alături de dumneavoastră în eforturile de a depăși actualele crize și presiuni hibride la care este supusă R.Moldova.

Ne dorim foarte mult şi vom acționa să creștem investițiile în R.Moldova, am convenit să folosim oportunitățile și potențialul de afaceri din ambele țări. Există un potențial de cooperare cât se poate de larg și cred că domeniul economic și comercial poate să vină să aducă un sprijin atât cetățenilor români, cât și celor din R.Moldova. Avem nevoie de stabilitate socio-economică", a declarat premierul României.

Recean: România, cel mai important partener comercial al Moldovei

Noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a afirmat că este firesc ca prima vizită să fie la Bucureşti, în condiţiile în care România este cel mai important partener al Chişinăului.

"În programul nostru de guvernare este foarte clar specificat - ne dorim relația parteneriatului strategic cu Bucureștiul, avansarea rapidă în procesul de aderare la UE, dezvoltarea relațiilor speciale privilegiate, implementarea foii de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare și implementarea a cât mai multe proiecte de infrastructură, iar aici este oportunitatea mediului de afaceri de pe malului drept al Prutului să participe la dezvoltarea economică comună.

Vorbesc despre interconectarea energetică, valorificarea acordului interguvernamental pentru valorificarea asistenței nerambursabile oferită de București.

România este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. Vin cu un mesaj pentru oamenii de afaceri de pe ambele părți ale Prutului, pe care vreau să îi încurajez să își extindă afacerile și să folosească potențialul economic.

În curând vom avea piețe financiare integrate, iar piața de capital de la București va fi accesibilă din Chișinău. Oamenii noștri de afaceri vorbesc aceeași limbă, afacerile noastre vorbesc aceeași limbă, iar prin transpunerea legislației europene malurile Prutului devin și mai apropiate pentru mediul de afaceri.

Am discutat despre dezvoltarea parteneriatului strategic în sectorul energetic. Ne dorim atragerea investițiilor companiilor din România în sectorul energetic din R.Moldova, domeniu cu potențial în colaborarea noastră.

Am discutat despre încheierea unor contracte pe termen lung privind achiziția de gaze naturale și energie electrică cu companii din sectorul energetic de pe malul drept al Prutului, în scopul diversificării surselor și creșterii securității aprovizionării cu energie în stânga Prutului.

Din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei, R.Moldova a rămas fără surse alternative de alimentare cu energie electrică. Bucureștiul și companiile energetice românești au fost alături de noi și am reușit asigurarea cetățenilor noștri cu energie electrică. Gazoductul Iași-Chișinău, folosit, este hotărâtor în asigurarea alternativei pentru consumatorii de energie din R.Moldova", a declarat oficialul de la Chişinău.

Dorin Recean a menţionat că la Chişinău vor fi trimişi experţi de la Bucureşti pentru a acorda consiliere în procesul de aderare la UE.

"E o perioadă dificilă pentru Europa, ca urmare a agresiunii Rusiei în Ucraina, apreciez sprijinul dumneavoastră consecvent prin intermediul Platformei de Sprijin pentru Moldova, ce reunește parteneri și prieteni dispuși să ajute Moldova să depășească crizele declanșate de război.

Apreciez mesajul tranșant și ferm al Bucureștiului, transmis săptămâna trecută, știm că Chișinăul nu este singur în fața provocărilor. R.Moldova își îndeplinește rolul de a asigura pacea și securitate în regiune, având în vedere că avem regiunea Transnistria. Guvernul e determinat să transforme instituțiile și economia țării pentru a le face puternice, reziliente și pregătite să contribuie decisiv la aderarea Moldovei la UE.

Muncim să avem o economie funcțională, să fortificăm domeniul de securitate și apărare și să capacităm instituțiile statului pentru a oferi servicii de calitate cetățenilor", a transmis noul premier al Republicii Moldova.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990