Ciucă: Introducerea „Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal, prioritară

Ciucă: Introducerea „Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal, prioritară

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la Universitatea de vară de la Râmnicu-Sărat că generațiile tinere „trebuie să știe ce a presupus aproape jumătate de secol de comunism în România”.

Nicolae Ciucă FOTO Arhivă

„Felicit Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc pentru reluarea Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, un proiect atât de necesar pentru societatea românească”, a transmis premierul, explicând că >>tema propusă pentru ediția din acest an – „Pedagogia memoriei ca datorie a neuitării” – reliefează importanța asumării acestei pagini întunecate din istoria națională, prin diseminarea și promovarea adevărului istoric, onorarea memoriei victimelor comunismului și educarea tinerelor generații în spiritul valorilor democratice<<.

Nicolae Ciucă a argumentat că „uitarea lecțiilor trecutului face iminentă repetarea lor și constituie o întinare a luptei celor care s-au opus, democratic, sacrificându-și libertatea și viața, practicilor totalitare”.

„Timp de aproape cinci decenii, comunismul a schimbat, pentru totdeauna, destinul acestei țări – a decimat elitele, a distrus vieți nevinovate, a creat un aparat represiv cu scopul de a paraliza orice tentativă de opoziție și rezistență, a promovat impostura, minciuna și propaganda, a nimicit statul de drept și fundamentele democratice, a încălcat drepturile și libertățile individuale. Regimul comunist a fost unul ilegitim și criminal, iar cunoașterea faptelor și onorarea tuturor celor care au avut curajul să apere libertatea și democrația reprezintă o datorie permanentă”, a mai argumentat șeful Executivului.

Istoria comunismului, disciplină obligatorie pentru învățământul liceal

Premierul a mai arătat că închisoarea tăcerii de la Râmnicu Sărat a fost „scena unor experimente atroce și a unor suferințe de neimaginat”, unde >>reprezentanți ai elitei partidelor tradiționale românești, dar și cetățeni simpli care s-au opus regimului au fost torturați, înfometați, bătuți și umiliți, într-o încercare barbară, agresivă și degradantă a autorităților comuniste de a le controla mințile și destinele și de a crea ,,omul nou”<<.

>>Atrocitățile și crimele petrecute între zidurile acestei închisori – „Golgota deținuților politici” cum o numea seniorul Corneliu Coposu –, dar și în celelalte penitenciare și lagăre de muncă trebuie condamnate neîncetat și prezentate cu exactitate și corectitudine, fără idealizări<<, a mai susținut Ciucă.

Premierul a mai arătat că „doar cunoscând dimensiunea răului, înțelegând mecanismele de funcționare ale regimului comunist, intrând în contact cu mărturiile cutremurătoare ale victimelor putem să identificăm, chiar dintr-o fază incipientă, pericolele care amenință valorile fundamentale și să dezvoltăm instrumentele de care avem nevoie pentru a menține pacea, stabilitatea și statul de drept”, un rol impoortant în acest demers fiind educația.

>>În acest sens, în calitate de Prim-Ministru al României, susțin și consider prioritară introducerea „Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru învățământul liceal<<, a mai spus Ciucă, arătând că „generația de astăzi și cea de mâine trebuie să știe ce a presupus aproape jumătate de secol de comunism în România”.

Închisoarea din Râmnicu-Sărat, restaurată cu fonduri PNRR

Ciucă a subliniat și „importanța accesului neîngrădit la documentele și arhivele care constituite radiografia clară a ceea ce s-a petrecut în timpul regimurilor totalitare care au marcat România în secolul trecut”, cunoașterea și cercetarea faptelor nefiind realizabile în absența dovezilor și mărturiilor

„Nu în ultimul rând, o altă dimensiune esențială a acestui proces de asumare a trecutului traumatic o reprezintă valorizarea locurilor memoriei”, a mai transmis Ciucă, explicând că „muzeele dedicate memoriei victimelor regimului comunist constituie o prioritate pentru actualul Executiv și vor beneficia și de resursele financiare necesare pentru operaționalizarea lor, fiind incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență”, iar restaurarea închisorii de la Râmnicu Sărat este unul dintre aceste proiecte.

Premierul a mai susținut că „Nu trebuie să uităm niciodată prețul plătit pentru această realitate de care ne bucurăm în prezent”, iar „drumul României alături de statele occidentale, libere și democratice este ferm asumat și trebuie să rămână ireversibil pentru că reprezintă baza dezvoltării și modernizării, a unui viitor mai bun pentru cetățeni și pentru întreaga societate”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”