Ciucă: România continuă să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace, libertate şi reconstrucţie

Ciucă: România continuă să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace, libertate şi reconstrucţie

Premierul a transmis, în urma unei întrevederi cu ambasadorul Ucrainei în România, că ţara noastră continuă să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace, libertate şi reconstrucţie.

Ciucă, întânire cu Ihor Prokopchuk FOTO Guvernul României

„L-am asigurat pe ambasadorul Ucrainei în România, Ihor Prokopchuk, că România va continua să fie alături de Ucraina pe drumul său spre pace, libertate şi reconstrucţie. Solidaritate”, a scris premierul Nicolae Ciucă pe Twitter , în urma întrevederii cu ambasadorul Ucrainei în România.

Reconstrucția Ucrainei

Reconstrucţia postbelică a Ucrainei va fi o „misiune pentru o generaţie” care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall , afirmă cancelarul german Olaf Scholz şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Într-un articol de opinie publicat online duminică de cotidianul „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, cei doi lideri apreciază că efortul reconstrucției Ucrainei va trebui să fie similar celui făcut de SUA după cel de-al Doilea Război Mondial, când Europa a beneficiat de miliarde de dolari.

„Ucraina apără şi ordinea internaţională bazată pe reguli, fundamentul coexistenţei noastre paşnice şi al prosperităţii în întreaga lume. Deci, când sprijinim Ucraina, construim viitorul nostru şi al Europei noastre comune”, afirmă cei doi oficiali.

De asemenea, în opinia cancelarului german, reconstrucţia Ucrainei va dura câteva decenii și va necesita implicarea comunităţii internaţionale.

Ce spun liderii politici români

În urma vizitei în Ucraina, premierul Nicolae Cucă a transmis că România este pregătită să sprijine reconstrucţia Ucrainei . „România este profund interesată şi angajată să contribuie la eforturile orientate către reconstrucţia completă a Ucrainei şi suntem pregătiţi pentru a discuta în termeni concreţi despre acest proces”, a transmis Nicolae Ciucă la acel moment.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că, după terminarea războiului pornit de Rusia, reconstrucţia Ucrainei trebuie să pornească cu un hub logistic american pe teritoriul României .

Fostul președinte al Senatului, Florin Cîțu, spunea în urmă cu câteva luni că România ar trebui să propună Comisiei Europene înfiinţarea unui post special , cu rang de comisar European, pentru a coordona împreună reconstrucţia Ucrainei, iarr statul român ar trebui să se implice și mai mult.

Cât va costa reconstrucția Ucrainei

Invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari până la 1 iunie, dar costul reconstrucţiei ţării ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari , arată un raport publicat de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană.

Conform acestui raport, Ucraina a suferit pierderi de 252 miliarde de dolari de pe urma perturbării fluxurilor şi producţiei economice, precum şi de pe urma cheltuielilor suplimentare care au legătură cu războiul.

În același timp, strămutarea unei treimi din populaţia Ucrainei ar urma să majoreze rata sărăciei până la 21%, de la doar 2% înainte de război.

Vicepremierul Slovaciei, Veronika Remisova, a spus că după ce războiul din Ucraina se va sfârşi, Rusia va trebui să plătească pentru reconstrucţia acestei ţări.

De asemenea, prezentă la începutul anului, după izbucnirea răzbiului, la New York, la o reuniunela nivel înalt a Adunării Generale a Naţiunilor Unite pentru punerea în aplicare a unei noi agende urbane, Remisova a adăugat că va fi necesară reintegrarea Rusiei, pentru a nu ajunge izolată şi singură precum Coreea de Nord,

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...