Ciucă: Să cinstim memoria celor care s-au opus unui regim criminal și odios. Cunoașterea trecului e necesară

Ciucă: Să cinstim memoria celor care s-au opus unui regim criminal și odios. Cunoașterea trecului e necesară

Premierul României a transmis, cu prilejul Zilei Deținuților Politici Anticomuniști că e nevoie de studierea aprofundată a perioadei comuniste, pentru a cunoaște trecutul recent al României.

Nicolae Ciucă, la unul din memorialele dedicate deținuților anticomuniști FOTO Facebook N.Ciucă

Pe 9 martie marcăm Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada dictaturii instalate la 6 martie 1945. Este un moment în care cinstim memoria celor care s-au opus unui regim criminal și odios și care au pus libertatea țării mai presus de libertatea lor personală.Cunoașterea trecutului este necesară pentru a nu mai repeta aceleași greșeli și pentru a putea avea un viitor în libertate și democrație”, susține premierul Nicolae Ciucă, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

De aceea, susțin studierea aprofundată a ororilor comunismului, a crimelor făcute de aparatul de opresiune, a suferințelor îndurate de cei care au trecut prin gulagul românesc. Generațiile viitoare trebuie să știe adevărul despre suferințele acestui popor greu încercat.Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au ținut vie în România flacăra democrației și dorința de libertate”, completează sursa citată.

Nicolae Ciucă a adresat câteva cuvinte despre această zi și la începutul ședinței de Guvern de marți. „Vom continua toate activitățile în ceea ce privește educarea tinerei generații pentru a cunoaște din punct de vedere al faptelor și evenimentelor, istoria din acea perioadă nefastă”, a afirmat liderul de la Palatul Victoria. De altfel, și Ligia Deca, ministra Educației, a precizat că prin noile legi ale Educației va fi introdusă și disciplina legată de istoria comunismului.

Comemorarea unor personalități

În urmă cu aproximativ o lună, premierul amintea de două personalități marcante ale istoriei interbelice a României, Iuliu Maniu și Ion Mihalache.

„Comemorăm azi două mari personalități ale istoriei noastre: Iuliu Maniu și Ion Mihalache. Cei doi au marcat politica interbelică și au rămas, până în ultima clipă, apărătorii valorilor democratice, ai statului de drept și adversari ai dictaturii. Aflate la zece ani distanță, 5 februarie 1953 și 5 februarie 1963 sunt zilele în care Iuliu Maniu și apoi Ion Mihalache au murit în închisorile Sighet și respectiv Râmnicu Sărat, în care au fost aruncați de regimul criminal comunist”, arată Ciucă, într-o postare pe Facebook.

„Faptele lor sunt o lecție de onoare și de demnitate, dar și un prilej de reflecție asupra răului adus de lagărul comunist, în care jumătatea de Est a Europei a fost aruncată de către ocupantul sovietic”, a continuat liderul de la Palatul Victoria .

„Avem datoria de a condamna atrocitățile regimului comunist, dar și de a onora memoria celor care s-au opus dictaturii, indiferent de partidul din care au făcut parte. Ca prim-ministru și președinte al unui partid istoric, îi asigur pe români că guvernul pe care îl conduc ia în serios promovarea politicilor memoriei și a educării tinerei generații în spiritul adevărului”, a mai spus Nicolae Ciucă.

„Cred cu tărie că acestea sunt condițiile de bază pe care putem construi România europeană, stabilă și democratică, pe care ne-o dorim toți”, a conchis premierul României. De altfel, instituția din subordinea Guvenrului, IICCMER, desfășoară numeroase programe privind preznetarea trecutului recent al României, mai ales după ce la șefia acestuia a fost adus Daniel Șandru.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă