Ciucă salută decizia Franţei de a-și consolida prezenţa militară în România

Ciucă salută decizia Franţei de a-și consolida prezenţa militară în România

Premierul a salutat decizia Franţei de a-şi consolida prezenţa militară în România, subliniind angajamentul preşedintelui francez faţă de parteneriatul strategic dintre cele două ţări.

Premierul a salutat decizia președintelui francez FOTO Arhivă / Twitter

„Veşti excelente din Franţa prin consolidarea prezenţei sale în România cu un nou grup de luptă cu tancuri Leclerc. Apreciem angajamentul preşedintelui Emmanuel Macron faţă de parteneriatul nostru strategic", a transmis premierul Nicolae Ciucă, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului.

Mesajul premierului vine în contextul în care Franța a anunțat că își va consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România, unde va trimite în săptămânile următoare o companie „de vehicule blindate de infanterie” şi un escadron de tancuri Leclerc, potrivit unui anunț al ministrului francez al forţelor armate, Sébastien Lecornu.

Această decizie a preşedintelui Emmanuel Macron de a ne „spori postura defensivă pe flancul de est al Europei” a fost luată „ținând cont de situaţia pe flancul oriental al NATO” şi „de violenţa luptelor în Ucraina”, a explicat ministrul francez la o audiere parlamentară.

Franța va conduce noul grup de luptă NATO din România

Conform unei surse militare citate de AFP, Franţa se pregăteşte să-şi dubleze în luna noiembrie efectivele în cadrul grupului de luptă al NATO în România, iar desfăşurarea de echipamente anunţată de ministrul Lecornu ar consta într-o duzină de vehicule de luptă ale infanteriei (VBCI) şi o duzină de tancuri Leclerc.

De altfel, Franţa va conduce grupul de luptă al NATO în România, care numără în prezent 350 de soldaţi francezi, plus soldaţi belgieni şi olandezi.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut de mai multe ori retragerea din Ucraina președintelui rus Vladimir Putin.

Macron a îndemnat comunitatea internaţională să nu manifeste „nicio slăbiciune, niciun spirit de compromis” faţă de Rusia, în contextul în care războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei intră miercuri în a șaptea lună.

„În joc este libertatea noastră a tuturor şi pacea în toate zonele de pe glob”, a declarat Macron într-un mesaj video transmis la Summitul Internaţional „Platforma Crimeea” .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…