Cluj: Alain Delon, invitat special al TIFF 2017; actorul va primi ''Premiul pentru întreaga carieră''

Cluj: Alain Delon, invitat special al TIFF 2017; actorul va primi ''Premiul pentru întreaga carieră''

Actorul francez Alain Delon, acum în vârstă de 81 de ani, unul dintre simbolurile cinematografiei europene, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 16-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care anul acesta va avea loc între 2 și 11 iunie.

Sursa foto: Alain Delon — Officiel / Facebook

''Figură emblematică a marelui ecran, starul francez a cucerit inimile publicului în epoca de aur a cinematografiei europene, fiind considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați ai tuturor timpurilor. Pentru contribuția sa artistică excepțională, TIFF îi va acorda în acest an marelui actor Alain Delon Premiul pentru întreaga carieră. În onoarea sa, pe data de 9 iunie, Piața Unirii va găzdui o proiecție specială a filmului 'Afacerea Pigot' ( Pour la peau d'un flic, 1981)'', se arată în comunicatul TIFF, transmis miercuri AGERPRES.

Thriller-ul este regizat de Alain Delon, care joacă și rolul rol principal. Biletele pot fi cumpărate deja de pe www.biletmaster.ro și aplicația TIFF 2017.

''Mă bucur că și în acest an îi vom putea oferi publicului nostru drag o întâlnire excepțională cu o legendă a cinema-ului mondial. Alain Delon este un actor iubit, admirat de multe generații și cred că participarea lui la această ediție a festivalului va fi un moment de vârf, care va rămâne în inimile tuturor'', declară, potrivit comunicatului, Tudor Giurgiu, președintele festivalului.

Cu o carieră impresionantă și peste 100 de interpretări memorabile, actorul, producătorul, scenaristul și regizorul Alain Delon (81 de ani) aniversează anul acesta 60 de ani de la debutul său în cinematografie.

''Rocco și frații săi'' (1960), ''În plin soare'' (1960), ''Eclipsa'' (1962), ''Ghepardul'' (1963), ''Laleaua neagră'' (1964), ''Samuraiul'' (1967), ''Borsalino'' (1970), ''Notre histoire'' (1984) sau ''Pe cuvânt de polițist'' (1985) sunt doar câteva dintre filmele pentru care Alain Delon este considerat cel mai important actor francez al secolului XX.

''Alain Delon s-a născut la data de 8 noiembrie 1935 și nimic din copilăria tulbure sau din adolescența plină de peripeții a artistului nu oferea indicii despre succesul răsunător pe care avea să-l cunoască în jurul vârstei de 23 de ani. Frumusețea magnetică și farmecul personal au făcut ca actorul să fie curtat încă de la începuturi de industria hollywoodiană, însă, deși i s-a oferit șansa de a fi distribuit într-unul dintre filmele lui David O. Selznick, Delon decide să-și înceapă cariera în Franța, unde se lansează în 1957 în 'Quand la femme s'en męle' (r.  Yves Allégret). În 1958, în 'Christine', joacă pentru prima dată alături de Romy Schneider, fermecătoarea actriță ce avea să-i devină, ulterior, logodnică'', mai arată comunicatul TIFF.

După rolul din ''Ghepardul'' (r. Luchino Visconti), în 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la Premiile César pentru rolul principal din ''Mr. Klein'' (r. Joseph Losey), iar interpretarea din ''Notre Histoire'' (r. Bertrand Blier) i-a adus în 1985 premiul pentru cel mai bun actor. Festivalul de la Berlin i-a acordat ''Ursul de Aur'' onorific în 1995, iar în 2005 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de către președintele Jacques Chirac, pentru contribuția sa la arta cinematografică.

''Rebelul enigmatic al cinematografiei franceze'', cum mai este numit, a colaborat, de-a lungul carierei sale, cu nume precum Luchino Visconti, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni și Louis Malle, iar meritele i-au fost recunoscute, în nenumărate rânduri, de marile festivaluri. Dintre toți cineaștii iluștri alături de care a lucrat, Delon în consideră însă pe Jean-Pierre Melville cel mai bun regizor al tuturor timpurilor.

''Cercul roșu'' (Le cercle rouge, 1970), în care actorul interpretează rolul unui criminal proaspăt eliberat din închisoare, gata să comită o nouă infracțiune, se va bucura de o proiecție specială la TIFF, în cadrul Retrospectivei Jean-Pierre Melville.

Alain Delon a devenit un simbol al masculinității și a inspirat, de-a lungul timpului, nu numai industria de fashion & beauty, ci și cultura pop. Are propria linie de accesorii și parfumuri de lux și apare pe coperta albumului ''The Queen is Dead'' al celor de la ''The Smiths''. ''Beautiful Killer'', piesa Madonnei de pe albumul MDNA, e un tribut adus actorului.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

AGERPRES / (AS — autor: Elena Stanciu, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Bucureștiul, tortul interlopilor! / Cum au cumpărat „Sportivii“ terenurile pe care au construit blocuri cu PUD-u…