Cluj: Doi tineri care încercau să facă noi desene cu graffiti pe Crucea de pe Cetățuie au fost prinși

Cluj: Doi tineri care încercau să facă noi desene cu graffiti pe Crucea de pe Cetățuie au fost prinși

Polițiștii locali clujeni au reușit să îi prindă pe tinerii care ar fi vandalizat Crucea de pe Cetățuie, din Cluj-Napoca, în timp ce aceștia încercau o nouă tentativă de a desena pe soclul monumentului.

Sursa foto: Bîldea Ioan / Facebook

Potrivit directorului Poliției Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonțidean, polițiștii locali au bănuit că tinerii vor avea o nouă încercare de a desena cu graffiti pe monument și astfel au reușit să îi prindă, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Marcel Bonțidean a declarat duminică presei că tinerii aveau asupra lor sprayuri cu vopsea.

Pe numele cei doi tineri va fi deschisa un dosar pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.

Pe de altă parte, pe rețelele de socializare a fost lansată, duminică, o petiție online prin care se cere ca ștergerea picturilor pe de monument, pe care autoritățile locale intenționează să o facă în curând, să fie oprită, deoarece desenele graffiti sunt semnate cu numele de Bansky, care este un cunoscut artist de street art. De asemenea, petiția explică faptul că mesajul desenelor se potrivește cu protestele care au loc în aceste zile pe străzi.

"Să nu lăsăm ca, datorită nepriceperii sau ignoranței, acest monument să fie distrus! Asupra Monumentului Eroilor Neamului a fost realizată o intervenție inspirată de protestul ultimelor zile și poartă semnătura renumitului artist internațional de street art, Banksy. Intervenția a fost realizată printr-un gest de appropiation al unui alt monument, dedicat Eroilor Neamului de pe Dealul Cetățuia. La rândul lor, graffiti-urile de pe Zidul din Berlin au reprezentat acte de vandalism la momentul realizării lor, cu toate acestea ele sunt păstrate cu mare grijă, fiind exprimări vizuale de neînlocuit ale unor momente istorice de turnură", se arată în textul postat online.

În cursul zilei de vineri s-a observat că persoane necunoscute pictaseră pe monumentul Crucea de pe Cetățuie din Cluj-Napoca imagini cu mai mulți politicieni după gratii, polițiștii demarând o anchetă în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, a declarat, pentru AGERPRES, că instituția pe care o reprezintă s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere și se fac cercetări pentru identificarea celor în cauză.

Pe pereții monumentului apar imagini pictate cu Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Nicolae Ceaușescu, Traian Băsescu, Victor Ciorbea, C. V. Tudor, Elena Udrea.

Crucea de pe Cetățuie, care este numită și Monumentul Eroii Neamului, a fost construită în 1997 și este dedicată memoriei martirilor Revoluției de la 1848.

AGERPRES/(A — autor: Elena Stanciu, editor: Oana Popescu, editor online: Evelin Ceciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Imagini care dau fiori cu podul unde a deraiat trenul internaţional IRN 347(Dacia Wien Hauptbahnhof - Bucureşti Nord)

2 „Doar în Africa am mai văzut așa ceva” / Codin Maticiuc, șocat de camera în care a stat într-un hotel din Costinești

3 Cică Orban va primi de la UE ce-a semănat...

4 VIDEO Avalanșă de porcării pe scena festivalului co-fondat de influencerul Selly

5 Imagini istorice din anii '70 / De frica rușilor, Transfăgărăşanul a fost construit în doar patru ani