CNA a dat liber la MUIE PSD la TV! Dialog halucinant! Antena 3 a scăpat nesancționată după folosirea expresiei pe post

CNA a dat liber la MUIE PSD la TV! Dialog halucinant! Antena 3 a scăpat nesancționată după folosirea expresiei pe post

CNA a dat liber la MUIE PSD la TV! Dialog halucinant! Antena 3 a scăpat nesancționată după folosirea expresiei pe post

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Antena 3 a scăpat fără sancțiune după ce invitații postului au folosit, în prime-time, expresia „muie PSD”. Pentru o abatere asemănătoare, Realitatea TV a fost sancționată cu amendă de 5.000 de lei, în luna ianuarie, relatează  Paginademedia.ro .

Acum, n-a reușit să treacă nici măcar o somație, care fusese propusă de Radu Herjeu, membru CNA. „Deschideți acum ușa, ca de dimineață până seara, oricine, pe orice post de televiziune să folosească acel cuvânt, sub pretextul că CNA a dat voie.”, le-a spus Herjeu colegilor care au votat împotriva sancțiunii.

Unii dintre cei care au votat contra sancționării Antenei 3 au fost de părere că trebuie judecat în funcție de „context”, iar expresia este una „politică”.

„Trebuie să judeci în funcție de context. Unii au legitimat această expresie, alții au criticat-o. Nu poți să pui semnul egal între ei”, a spus Monica Gubernat, președintele propus al CNA. 

Pe larg despre subiect și despre comentariile membrilor, în continuare:

CNA a analizat în ședința de astăzi mai multe sesizări privind emisiuni ale Antenei 3. Într-o ediție Sinteza zilei din 30 mai, Mugur Ciuvică și parlamentarul Șerban Nicolae au folosit fără rețineri sintagma „MUIE PSD”. Moderatorul n-a avut nicio reacție.

Potrivit raportului de monitorizare, Mugur Ciuvică i s-a adresat lui Dragoș Pâslaru (de la USR): (...) dar ăia, publicul dumneavoastră care, care țipau plăcuța suedeză, se refereau la UE?Sau se refereau la „muie PSD”? Că așa scria acolo, că este o opinie politică legitimă, așa a zis Iohannis.

Ulterior, expresia a fost folosită și de Șerban Nicolae: „(...) poate unii cred că acum e un îndemn la unitate, la frăție, la solidaritate, cu „ciuma roșie”, cu „muie PSD”, cu „la pușcărie”, cu „infractorii”, „penalii”, „corupții”.”

În urma vizionării, Radu Herjeu a propus sancționarea Antenei 3 cu o somație, pentru căsintagma a fost folosită pe post înainte de ora 23.00, prin urmare încalcă legislația privind protecția minorilor. Dacă era după 23.00, n-ar fi luat nicio sancțiune, după cum a subliniat Herjeu.

Somația a reușit să atragă doar două voturi: Radu Herjeu și Gabriel Tufeanu. Restul a fost împotrivă: Dorina Rusu, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălașa, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea. Parte din cei care au votat împotriva unei somații la Antena 3 au fost totuși „pentru” amenda de 5.000 de lei primită de Realitatea TV în luna ianuarie, pentru folosirea aceleiași sintagme.

Votul va fi reluat în ședința următoare, după cum a spus Monica Gubernat, cea care a condus ședința. 

Redăm în continuare din discuțiile purtate, în ședința publică a CNA, între membrii și reprezentantul Antenei 3:

Norina Ionescu, reprezentanta Antenei 3:

„Până la urmă permitem sau nu permitem sintagma legitimată (de Klaus Iohannis – n.r.). Păi nu o permitem, dar au fost analizate rapoarte la toate televiziunile, pe acest subiect, monitorizare de linie, unde nu s-a luat nicio decizie. S-a spus sintagma la toate orele posibile și imposibile.”

Radu Herjeu, membru CNA:

A luat Realitatea amendă pentru chestia asta. Și s-au plâns că voi nu ați luat. Dar atunci au fost toate după ora 23.00 și de aceea nu s-a dat nicio sancțiune (în cazul Antenei 3 - n.r.). Este o expresie vulgară și trivială indiferent ce spune președintele țării. (…) Ce este peste ora 23.00, cel puțin din punctul meu de vedere, legislația nu are ce să-i facă. Ceea ce este sub ora 23.00, legislația prevede că nu ai voie cu limbaj vulgar sau trivial. Acesta este un limbaj vulgar sau trivial, chiar politic presupunând.

Norina Ionescu:

Dar este o sintagmă legitimată ( drept opinie de către președintele Iohannis – n.r.)….să nu ne mai aducem aminte.

Radu Herjeu:

Atunci să-l chemăm pe președinte să stea aici.

(...)
Norina Ionescu:

Oricum o să le comunic să aibă în vedere pe viitor treaba asta, când vin invitații să nu spună…

Gabriel Tufeanu:

E o chestiune pe care o știi de acasă.

Norina Ionescu:

O știi de acasă dacă era asociată cu limbajul de pe stadion, dar dacă e asociată cu un slogan foarte încetățenit în politică…

Radu Herjeu:

Articolul 18, 1b se referă la minori care ar putea să nimerească acolo și o să li se pară absolut justificată și legitimă folosirea sintagmei care conține acel cuvânt, pentru că o vede la televizor. (…) Trebuie să înțelegem totuși mai ales impactul pe care televizorul îl are asupra copiilor.

(…)

Radu Herjeu, după ce propunerea sa nu a trecut la vot:

Chiar nu vă înțeleg. Deschideți acum ușa ca, de dimineață până seara, oricine, pe orice post TV să folosească acel cuvânt, sub pretextul că CNA a dat voie și că CNA nu are nicio problemă cu un astfel de limbaj.

Monica Gubernat, președintele propus al CNA:

Trebuie să vedem și în funcție de context.

Radu Herjeu:

Nu era nici un context acolo.

Monica Gubernat:

Ba da. Atâta vreme cât Șerban Nicolae vorbește și incriminează această expresie nu înțeleg de ce ar trebui să incriminez postul pentru această chestiune.

Radu Herjeu:

Moderatorul trebuia să-i atragă atenția: „Domnul Șerban Nicolae, nu folosiți sintagma aceasta pentru că la ora aceasta mai sunt minori care se uită la televizor.” Prin votul de astăzi, noi legitimăm treaba asta. Alte posturi au fost sancționate pentru așa ceva.

Răsvan Popescu, membru CNA:

Nu cred că suntem în situația aceasta. Nu este o expresie care este folosită în curtea școlii între băieți și fete și care să aibă o conotație sexuală. NU cred că putem să facem abstracție că de la bun început a avut o încărcătură politică și în context nu văd de ce ne-am alarma atât că s-a folosit această expresie la ora 22.00. Dincolo de faptul că e vulgară de felul ei, aici e un vehicul politic. Eu cred că poate să înțeleagă și copii chestia asta.

Ulterior, după ce a verificat că Realitatea TV a fost amendată cu 5.000 de lei pentru „muie PSD”, Herjeu a revenit:

„Să înțeleg că în ianuarie expresia asta era vulgară și nu politică și a devenit politică din ianuarie până acum? Sau numai la anumite posturi e politică și la alte posturi e pur și simplu vulgară?

Monica Gubernat:

Am spus că trebuie să judeci în funcție de context. Unii au legitimat această expresie, alții au criticat-o. Nu poți să pui semnul egal între ei.

Radu Herjeu:

Ba da. Atâta timp cât mergi pe articol de protecția minorului, aici nu contează în ce context s-a spus lucrul acesta. Este o expresie vulgară care nu are ce să caute la televizor în orele accesibile minorilor. Atât. Și dacă considerăm că nu e vulgară, atunci nici la Realitatea nu era vulgară.



Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...