CNA: Postul România TV, sancţionat cu amendă de 5.000 de lei; somaţie publică pentru Naşul TV

CNA: Postul România TV, sancţionat cu amendă de 5.000 de lei; somaţie publică pentru Naşul TV

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat marţi cu amendă de 5.000 de lei postul România TV din cauza nerespectării prevederilor legale ale legislaţiei în domeniul informării corecte şi cu somaţie publică postul Naşul TV, pentru încălcarea principiului audiatur et altera pars.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis marţi AGERPRES, întrunit în şedinţa publică din data de 23.06.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice următoarele sancţiuni:

* amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în cadrul emisiunii informative "Ştirile România TV, ora 13:00" din 07.05.2020, printre titlurile afişate pe ecran: Anchetă gravă: Morţi de COVID "cumpăraţi" de spitale; Rudele morţilor au semnat în alb că pacienţii aveau COVID. Conform art. 64 alin. (1) "În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă";

* somaţie publică postului Naşul TV, deoarece la difuzarea emisiunii "Ediţie Specială Naşul TV Canada", din 07.05.2020, nu s-a ţinut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) şi nici de cele ale art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului (art. 40 (2). În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

De asemenea, Consiliul a aprobat solicitarea de licenţă audiovizuală prin reţele de comunicaţii electronice a societăţii HOLDER IDEEA SRL din Galaţi pentru difuzarea regională (jud. Galaţi şi Brăila) a serviciului de programe Reperul TV din Galaţi, mai informează CNA. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”