CNAS: Abrogarea articolului 75 din Codul fiscal nu poate duce la neplata concediilor medicale

CNAS: Abrogarea articolului 75 din Codul fiscal nu poate duce la neplata concediilor medicale

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate susţine că abrogarea articolului 75 din Codul fiscal, care se referă la deducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate plătită de către persoanele fizice ce realizează venituri din activităţi independente, nu poate duce la neplata concediilor medicale.

"Mai multe materiale publicate în presă în cursul ultimelor zile susţin că abrogarea articolului 75 din Codul fiscal ar putea avea drept consecinţă faptul că angajaţii nu vor mai avea concediul medical plătit. Precizăm că indemnizaţiile şi concediile de asigurări sociale de sănătate sunt reglementate distinct printr-un alt act normativ decât Codul fiscal, mai precis prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 158/2005, care condiţionează acordarea de concedii medicale plătite de achitarea unei alte contribuţii decât contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Astfel, în cazul angajaţilor, dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate este condiţionat de plata contribuţiei asiguratorii pentru muncă, pe care o efectuează angajatorul", se explică într-un comunicat de presă transmis miercuri de CNAS.

Potrivit CNAS, articolul din Codul fiscal a fost abrogat deoarece, începând cu acest an, a fost reglementat un nou mecanism, mai simplu, de stabilire, declarare şi plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri.

"Astfel, în forma actuală a Codului fiscal, contribuabilii persoane fizice declară veniturile realizate în Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, aceştia efectuând toate operaţiunile privind deducerile de care beneficiază potrivit legii. Referitor la calitatea de asigurat a persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, precizăm că în conformitate cu legislaţia actuală această calitate se dobândeşte de la data depunerii Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută în Codul fiscal. Pentru aceste categorii de persoane calitatea de asigurat încetează la data la care expiră perioada pentru care s-a depus declaraţia menţionată, dacă nu se depune o nouă declaraţie pentru perioada următoare", precizează CNAS.

Conform sursei citate, în conformitate cu dispoziţiile OUG 158/2005, persoanele care nu sunt angajate - deci inclusiv persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente - pot opta să beneficieze de dreptul la concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, dacă achită o contribuţie pentru asigurarea pentru concedii şi indemnizaţii, diferită de contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul acestei contribuţii este de 1% din venitul lunar înscris de contribuabil în contractul de asigurare de sănătate.

"Cu alte cuvinte, această categorie de persoane asigurate nu-şi poate pierde calitatea de asigurat de sănătate şi nici dreptul la concedii medicale plătite (în cazul în care a optat pentru acest drept) indiferent de situaţia regularizărilor anuale ale contribuţiei de asigurări sociale de sănătate", se arată în comunicat. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Ucraina a umblat la „cutia cu maimuțe” pentru atacul din Crimeea? În cazul ăsta, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

5 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...