CNN: CIA spune că China se pregătește să „preia” Taiwanul, militar, până în 2027

CNN: CIA spune că China se pregătește să „preia” Taiwanul, militar, până în 2027

Șeful adjunct al Agenției Centrale de Informații a SUA (CIA) a declarat că președintele chinez Xi Jinping și-a instruit personalul militar să se pregătească pentru a stabili controlul militar asupra Taiwanului până în 2027, transmite corespondentul CNN Anna Cabrera.

China își dorește cu ardoare să preia controlul asupra Taiwanului. Foto: Shutterstock

Corespondenta CNN, arată însă, că SUA consideră totuși că, în prezent, China nu a luat încă o decizie finală în această problemă.

Taiwanul este guvernat de propria sa administrație, din 1949, când rămășițele forțelor Kuomintang conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975) au fugit pe insulă, fiind învinse în războiul civil chinez. Potrivit poziției oficiale a Beijingului, susținută de majoritatea țărilor, inclusiv de Rusia, aceasta este una dintre provinciile Republicii Populare Chineze (RPC).

În relațiile sale cu Taiwanul, RPC aderă la conceptul de „o țară, două sisteme” propus în 1979 de liderul RPC Deng Xiaoping. Ea implică atât inalienabilitatea Taiwanului de teritoriul RPC, cât și dreptul la un grad înalt de autoguvernare ca regiune administrativă specială.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”