Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită abrogarea Ordonanţei 114 privind măsuri fiscal bugetare

Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită abrogarea Ordonanţei 114 privind măsuri fiscal bugetare

Coaliţia pentru Dezvoltarea României solicită autorităţilor abrogarea Ordonanţei 114 din decembrie 2018 privind măsuri fiscal bugetare, despre care afirmă că schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei.

Într-o scrisoare deschisă transmisă premierului Viorica Dăncilă, CDR afirmă că inducerea unui şoc nejustificat în energie, telecomunicaţii, financiar-bancar sau piaţa de capital, sectoare care susţin modernizarea economiei, riscă să le împingă într-o criză profundă.

"Ceea ce a contrariat în mod deosebit mediul de afaceri este că OuG 114 schimbă, în mod brutal, reguli în sectoare care susţin modernizarea economiei şi calitatea vieţii populaţiei: sectorul energetic, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul financiar-bancar şi piaţa de capital. Inducerea unui şoc nejustificat în aceste sectoare riscă să le împingă într-o criză profundă. Oamenii de afaceri pe care CDR îi reprezintă, români şi străini deopotrivă, sunt uimiţi de maniera antagonică în care necesitatea măsurilor a fost prezentată şi de sugestia că mediul privat - în special companiile străine - este cauza eşecurilor statului de a colecta taxe şi impozite", se afirmă în documentul citat.

Potrivit reprezentanţilor mediului de afaceri, efectul cumulat al măsurilor incluse în actul normativ poate accelera panta descendentă pe care intră economia României.

Astfel, CDR menţionează calculele Băncii Naţionale a României care arată că este foarte probabil ca majoritatea băncilor din România să aibă pierderi în următorii ani, ceea ce nu poate să însemne decât o restrângere a creditării pe plan naţional, în condiţiile în care gradul de intermediere financiară în România este unul dintre cele mai scăzute din Europa, iar finanţarea în România este dependentă în mod semnificativ de sistemul bancar. Acest fapt va îngreuna accesul la finanţare pentru persoanele fizice şi companiile mici, în condiţiile în care marile companii vor găsi, cel mai probabil, soluţii de finanţare transfrontaliere, de la instituţii financiare din străinătate sau prin intermediul pieţelor de capital. Mai mult, va fi încurajată finanţarea nereglementată şi nefiscalizată, arată CDR.

"Conform analizei de impact realizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, condiţiile exagerate impuse administratorilor fondurilor de pensii sunt un alt mod prin care se transmite dorinţa Guvernului că acestea ar trebui să părăsească România. Li se impun cerinţe de creştere a capitalurilor complet nejustificate şi la o distanţă considerabilă de orice bună practică europeană. În cazul telecomunicaţiilor şi energiei, preţurile reglementate, restricţiile la vânzare şi noile taxe sau contribuţii riscă să falimenteze jucătorii mici din piaţă şi celor mari să le reducă marjele într-o asemenea măsură încât vor fi forţaţi să ia măsuri care să le limiteze expunerea la creşterea costurilor şi să reducă investiţiile. CDR consideră că este deosebit de important ca Guvernul să reflecteze la riscul sistemic pe care îl poate induce economiei", precizează documentul CDR.

De altfel, în urma unor consultări cu economişti şi lideri din mediul de afaceri, reprezentanţii CDR subliniază că este posibil ca, în urma OUG 114, accesul la finanţare să devină mai dificil, IMM-urile să fie afectate semnificativ, iar veniturile şi consumul să intre în declin. De asemenea, potrivit sursei citate, cetăţenii vor întâmpina dificultăţi în accesarea creditului bancar, piaţa de capital va juca un rol şi mai mic în finanţarea economiei, leul se poate deprecia faţă de alte monede, iar statul riscă să plătească dobânzi mai mari pentru finanţarea deficitului.

"Aceste sectoare, cu o contribuţie semnificativă la bugetul de stat şi la economia României au fost acuzate că lucrează în detrimentul tuturor clienţilor lor şi al ţării unde fac afaceri şi unde au investit miliarde de euro. Este de neînţeles o astfel de atitudine faţă de oamenii de afaceri şi activităţile derulate de mediul privat când guvernarea îşi propune să aibă creştere economică tot mai mare. CDR nu înţelege cum vor câştiga cetăţenii ţării din retragerea intempestivă a administratorilor de fonduri de pensii private din România, din pierderea profitabilităţii sectorului bancar, din slăbirea pieţei de capital locale şi din stoparea unor investiţii majore care ar fi putut să aibă loc în sectorul comunicaţiilor şi cel energetic.(...) În absenţa oricărui dialog şi a listei lungi de consecinţe nefaste pe care le anticipăm, CDR cere Guvernului să abroge Ordonanţa de Urgenţă înainte ca ea să producă efecte negative. Ne exprimăm disponibilitatea pentru întâlniri în care să explicăm în detaliu analiza noastră", se mai arată în scrisoarea deschisă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”