Codruţ Olaru (CSM): La nivelul comisiei de specialitate nu ne-am însuşit unele propuneri de modificare a legislaţiei penale

Codruţ Olaru (CSM): La nivelul comisiei de specialitate nu ne-am însuşit unele propuneri de modificare a legislaţiei penale

Vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Codruţ Olaru, a anunţat, marţi, că propunerile de modificare a legislaţiei penale cu privire la anumite infracţiuni de corupţie nu au fost însuşite de Comisia pentru legislaţie şi cooperare instituţională.

Reprezentantul CSM a precizat, la o dezbatere pe tema corupţiei din sistemul public de sănătate organizată de DNA, că împotriva modificărilor ce ar urma să fie aduse cu privire la infracţiunile de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi neglijenţă în serviciu s-au pronunţat toate Parchetele şi majoritatea instanţelor din ţară.

"În spiritul practicii anterioare pe care CSM a promovat-o în mod constant, s-au solicitat puncte de vedere de la toate instanţele judecătoreşti, de la toate unităţile de Parchet din ţară. (...) Fără a dezvolta toate propunerile formulate, m-aş referi doar la cele care vizează modificarea unor infracţiuni ce au sau pot avea o legătură directă cu activitatea dumneavoastră şi mă refer la traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă şi, nu în ultimul rând, la neglijenţa în serviciu. Pe aceste aspecte concrete, observaţiile pe care în unanimitate le-au formulat procurorii de la nivelul tuturor unităţilor de Parchet (...), dar şi judecătorii de la un număr semnificativ de instanţe, toate aceste observaţii converg spre menţinerea actualei forme de incriminare pentru neglijenţa în serviciu, (...) neimpunându-se abrogarea, aşa cum s-a propus în proiect, deoarece un astfel de act de abrogare (...) va conduce, alături de reconfigurarea infracţiunii de abuz în serviciu, la nesancţionarea a numeroase fapte săvârşite de persoane ce ocupă funcţii publice", a declarat Codruţ Olaru.

El a adăugat că, în opinia procurorilor şi a majorităţii judecătorilor consultaţi, se impune menţinerea actualei forme de incriminare şi în cazul infracţiunii de trafic de influenţă.

"În acest context, pe baza multiplelor argumente invocate cu opinie majoritară, vreau să vă comunic faptul că la nivelul CSM, comisia de specialitate, (...) nu ne-am însuşit aceste propuneri de modificare pe cele două texte de care am discutat, sens în care, evident, s-a comunicat comisiei speciale din cadrul Parlamentului necesitatea păstrării actualelor forme de incriminare pentru cele două categorii de infracţiuni. Insistăm, noi, reprezentanţii CSM, ca, în baza dreptului constituţional al legiuitorului de a legifera, de a emite acte normative, să se dea prioritate propunerilor şi argumentelor eminamente tehnice pe care judecătorii şi procurorii le exprimă (...) în baza rolului constituţional de garant al independenţei Justiţiei", a spus vicepreşedintele CSM. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria