Codruţ Şereş, încă 4 ani de închisoare după cei 6 din alt dosar

Codruţ Şereş, încă 4 ani de închisoare după cei 6 din alt dosar

La nici patru luni de la condamnarea la 6 ani de închisoare pe care a primit-o în dosarul în care a fost acuzat de trădare, fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat din nou, dar de această dată la patru ani de închisoare cu executare în dosarul „Hidroelectrica”.

Şi de această dată este vorba de o sentinţă pe fond, fostul demnitar putând să o atace cu apel.

Decizia de ieri, care a fost luată cu opinie majoritară, a venit de la completul de trei judecători al instanţei supreme din care au făcut parte preşedintele Maricela Cobzariu şi judecătorii Lucian Săndel Macavei şi Sofica Dumitraşcu, cea care a decis condamnarea lui Omar Hayssam. Doi dintre magistraţi au hotărât condamnarea lui Şereş pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, în vreme ce al treilea a hotărât condamnarea acestuia pentru fapta de favorizare a infractorului.

În final, Codruţ Şereş a fost achitat pentru constituire de grup infracţional organizat fiind condamnat la patru ani de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea dreptului de a exercita funcţii publice pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Şi foştii şefi din Hidroelectrica au fost găsiţi vinovaţi de abuz în serviciu în formă calificată, unii însă fiind condamnaţi la închisoare cu suspendare. Astfel, instanţa a dispus condamnarea lui Eugen Pena (fost director general), Traian Oprea (director general) şi George Asan (director furnizare) la cinci ani de închisoare cu executare, iar Nicolae Opriş (fost şef Serviciu Marketing – Furnizare) a primit patru ani de închisoare cu executare.

Victoria Geormăneanu şi Georgeta Iosif au fost condamnate la patru de închisoare cu suspendare, cu termene de încercare de şapte şi, respectiv, şase ani.

Judecătorii au menţinut sechestrele asigurătorii (de 8 milioane de lei) puse în timpul urmăririi penale pe bunurile acestora.

Codruţ Şereş s-a obişnuit cu condamnările la închisoare după ce la sfârşitul anului trecut a primit şase ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare. Alături de el a mai fost condamnat şi fostul ministru al Comunicaţiilor Zsolt Nagy care a primit cinci ani de închisoare. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare. Decizia judecătorilor a fost atacată cu apel la un complet de cinci judecători al aceleiaşi instanţe.

Ce acuzaţii le aduc anchetatorii lui Şereş şi fostei conduceri Hidroelectrica.

Fosta echipă de conducere de la Hidroelectrica este acuzată că, în cursul anului 2003, în contextul secetei severe şi al nivelului foarte scăzut al Dunării, nu a invocat clauza de forţă majoră din contractele de furnizare a energiei electrice şi nu ar fi luat măsuri pentru renegocierea preţurilor, dată fiind noua situaţie din Sistemul Energetic Naţional.

În acest context, Codruţ Şereş, care pe vremea aceea era ministrul Economiei, i-ar fi sprijinit şi protejat pe oficialii Hidroelectrica, deşi ştia care este situaţia companiei.

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii DIICOT .

l-au acuzat pe Codruţ Şereş de complot şi subminarea economiei naţionale, iar conducerea Hidroelectrica a fost trimisă în judecată pentru că a desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 165 de milioane de dolari patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.

Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în siguranţă a Sistemului Energetic Naţional – ramură strategică a economiei naţionale, aspect de natură să submineze economia naţională.

Sechestrul pus

de procurori

Procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe mai multe autoturisme, locuinţe şi terenuri, precum şi pe sume de bani aparţinând inculpaţilor, în valoare totală de aproximativ şase milioane de lei, 400.000 de euro şi 200.000 de dolari, măsura fiind luată pentru acoperirea prejudiciului.

Ştiri pe aceeaşi temă:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!