Colile albe, simbolul sfidării regimului de la Beijing: „Veți plăti pentru ce ați făcut”

Colile albe, simbolul sfidării regimului de la Beijing: „Veți plăti pentru ce ați făcut”

Protestatarii chinezi au fost văzuți ținând în mâini coli albe de hârtie, care au devenit simbolul sfidării regimului chinez, al unui protest tăcut și o metodă pentru a evita arestările, relatează CNN , Reuters și The New York Times .

Protestatarii au apelat la coli albe de hârtie. Foto: Twitter

După aproximativ trei ani de restricții anti-coronavirus, furia cetățenilor chinezi a crescut în urma unui incendiu din Urumqi, capitala Xinjiang, în care zece persoane și-au pierdut viața și alte nouă au fost rănite. Numeroase postări care circulă pe reţelele de socializare în China acuză măsurile anti- COVID că ar fi agravat această tragedie, încetinind sosirea echipelor de intervenţie.

Manifestațiile s-au răspândit, sâmbătă, în marile orașe ale Chinei, inclusiv în universități, unde protestatarii au strigat „Jos, Xi Jinping! Jos, Partidul Comunist", într-o rară demonstraţie de ostilitate împotriva preşedintelui şi a regimului.

În imaginile și clipurile video publicate pe rețelele de socializare pot fi văzuți studenți din diverse orașe, precum Nanjing și Beijing, ridicând deasupra capului coli albe în semn de protest.

În oraşul Wuhan, unde a debutat pandemia COVID-19 în urmă cu trei ani, imaginile publicate pe reţelele de socializare surprind sute de persoane protestând pe străzi, în timp ce rup baricade metalice, distrug corturi amenajate pentru testări şi cer încetarea lockdown-ului, potrivit Agerpres.

Un clip video despre care se zice că a fost filmat, sâmbătă, dar care nu a putut fi verificat independent, surprinde o femeie stând pe treptele Universității de Comunicare din China, din orașul Nanjing, având asupra sa o bucată de hârtie, înainte ca un bărbat a cărui identitate nu este cunoscută să i-o ia din mâini.

Foile albe au fost utilizate și în trecut

În aceeași ordine de idei, într-o altă serie de imagini pot fi văzute alte zeci de persoane care au urcat pe scările universității cu coli de hârtie, luminate de lanternele telefoanelor.

„Într-o zi, veți plăti pentru tot ce ați făcut astăzi”, a spus un bărbat la adresa protestatarilor, conform Reuters.

Și statul va trebui să plătească un preț pentru ceea ce a făcut”, a răspuns mulțimea.

De asemenea, în aceeași manieră au protestat și studenții Universității Tsinghua din Beijing.

În anul 2020, în Hong Kong, oamenii au apelat tot la foi albe de hârtie în semn de protest pentru a evita sloganurile interzise de noua lege a securității naționale impusă după protestele masive și violente, care au avut loc în anul 2019.

Totodată, în acest an, la Moscova, foile albe au fost utilizate de manifestanții care și-au expus opoziția față de războiul declanșat în Ucraina.

La demonstrația din Shanghai, la început, mai mulți ofițeri de poliție s-au uitat la proteste, dar în dimineața de duminică, în jurul orei 03:00, autoritățile au început să împrăștie mulțimea, izbucnind confruntări cu persoanele ieșite în stradă, conform unui martor citat de CNN.

Altar improvizat

Acesta afirma că a observat mai multe persoane care fuseseră reținute și urcate într-un vehicul de poliție, care se afla în apropierea unui loc improvizat pentru cei care vor să aducă un omagiu victimelor „care au pierit în incendiul de la Urumqi pe 24 noiembrie”.

Alte câteva persoane au fost luate de ofițeri din mulțime și conduși în spatele liniei de poliție. Conform martorului, protestul s-a dispersat înainte de zori.

Sute de rezidenții din Shanghai s-au întors, duminică după-amiază, în același loc pentru a continua protestul , în pofida faptului că autoritățile erau prezente și a blocajelor rutiere.

Persoane arestate

Eliberați oamenii”, a fost unul dintre mesajele scandate de protestatarii care au solicitat ca persoanele arestate în timpul nopții să fie eliberate.

Noi, chinezii, trebuie să fim mai curajoși! Atât de mulți dintre noi am fost arestați ieri. Sunt fără serviciu sau fără familie? Nu trebuie să ne fie frică!”, a declarat un bărbat care ținea în mână un buchet de crizanteme.

Conform CNN, mai mulți ofițeri au încercat să-l oblige să urce într-un vehicul de poliție, în vreme ce protestatarii solicitau eliberare lor și s-au îndreptat spre mașină.

Erau oameni peste tot. La început, scandau să se ridice restricțiile în Xinjiang, apoi s-a transformat în Xi Jinping, demisia, Partidul Comunist, demisia!”, a spus Chen, în vârstă de 29 de ani din Shanghai, conform Washington Post.

Demonstrațiile din toată țara au fost ca scânteia care a aprins un foc de prerie”, a afirmat James Yu, un rezident din Shanghai, utilizând o expresie chineză care descrie dispersarea revoluției comuniste a lui Mao Zedong, conform The New York Times.

Simt că toată lumea își poate face vocea auzită tare și clar. Se simte puternic”, a mai spus acesta.

Înainte, simțeam că sunt un laș, dar acum, în acest moment, simt că pot să mă ridic”, a declarat un tânăr din Xinjiang la o întâlnire dintr-un campus al Universității de Comunicare din China.

Afirmațiile acestuia au fost surprinse într-un clip video, care a fost publicat sâmbătă seară, și a cărui locație a fost verificată de The Times.

„Vorbesc pentru regiunea mea natală, vorbesc pentru acei prieteni care și-au pierdut rude și apropiați în dezastrul incendiului. Și pentru cei care au murit”, a spus tânărul.

Aproximativ 300-400 tineri chinezi s-au strâns, duminică seară, în apropierea râului Liangma, care trece prin Beijing.

Fără teste COVID, vrem să mâncăm!”, scandau protestatarii, conform Agerpres.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”