„Colonel Talpan Arena“ ne reprezintă țara: România, sugrumată de oameni care fac ce vor „mușchii lor“

„Colonel Talpan Arena“ ne reprezintă țara: România, sugrumată de oameni care fac ce vor „mușchii lor“

Din tot ce înseamnă Uniunea Europeană, doar la noi pot exista anomalii, precum finanțarea unei echipe de fotbal, CSA Steaua, din bani publici, plus punerea lacătului pe un stadion renovat din banii românilor, pentru că așa vrea un individ al cărui comportament ciudat e tolerat de armată.

Florin Talpan, omul care face ce vrea cu Stadionul Steaua

Dacă luăm marile probleme ale României la puricat, cu siguranță, locul de disputare al derby-ului FCSB – Dinamo (sâmbătă, ora 21.30) n-ar prinde nici măcar coada listei.

Și, totuși, subiectul a generat, în ultimele zile, mai multe anomalii demne de perioada comunismului, niște întâmplări care n-au ce căuta într-o țară aflată în Uniunea Europeană, în 2023. A fost, în primul rând, intervenția premierului Marcel Ciolacu, cel care a trebuit să lase toate celelalte probleme ale țării și să intervină în chestiunea legată de închirierea stadionului Steaua, renovat din bani publici, cu peste 81 de milioane de euro. La o săptămână după ce Gigi Becali s-a lăudat că Ciolacu va rezolva această problemă, astfel încât FCSB să joace pe Ghencea, într-adevăr, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat documentul care a deblocat startul negocierilor între Clubul Sportiv al Armatei și formația patronată de Gigi Becali. Scopul? Disputarea meciului FCSB – Dinamo pe Stadionul Steaua, în condițiile în care Arena Națională e blocată pentru concerte în perioada 15 iulie – 15 august.

Ceea ce ar fi trebuit să fie o formalitate, după cum reieșea și din comunicatul dat de Clubul Sportiv al Armatei - „Solicitarea echipei SC FC FCSB SA de punere la dispoziţie a stadionului «Steaua», pentru disputarea partidei FCSB - Dinamo 1948, din 22.07.2023, a fost aprobată la nivelul conducerii Ministerului Apărării Naţionale, instituţia care este administratorul stadionului“ – s-a transformat într-un fiasco.

Drept urmare, după o săptămână de tergiversări, tertipuri și postări pe Facebook făcute de Florin Talpan, un colonel excentric în armata română, concluzia a fost: s-a rezolvat, nu se poate! Cum și de ce s-a ajuns aici? „Weekend Adevărul“ explică în rândurile de mai jos.

Stadionul Steaua, zis și Templul fotbalului românesc

Stadionul Steaua, zis și Templul fotbalului românesc

CSA Steaua a lăsat statul fără niște mii de euro

Cu ordinul venit „de sus“, de la nivelul ministrului Apărării, CSA Steaua avea nevoie de un pretext pentru a împiedica semnarea contractului de închiriere cu FCSB, în condițiile în care juristul clubului, Florin Talpan, e într-un război deschis cu gruparea patronată de Gigi Becali. Atenție: vorbim despre un contract, care ar fi adus între 28.000 și 40.000 de euro pentru bugetul statului din suma plătită de formația din Berceni pentru închirierea arenei, plus procente încasate din vânzarea biletelor.

Așadar, negocierile între CSA Steaua și FCSB au pornit, însă doar de ochii lumii. Au fost puse fel și fel de clauze aberante în draftul contractului de închiriere, printre care una imposibilă: asigurarea gazonului, în caz că s-ar strica după derby, pentru suma de un milion de euro! De reținut mai multe aspecte aici: în primul rând, o asemenea clauză n-a existat, când federația a închiriat Stadionul Steaua pentru meciurile naționalei. Apoi, niciun broker n-a acceptat emiterea unei astfel de polițe de asigurări. În fine, înlocuirea gazonului, și dacă ar fi fost necesară după derby, ar fi costat 200.000 – 250.000 de euro maxim, nicidecum un milion de euro.

După o telenovelă de o săptămână, aici au „murit“ negocierile, iar FCSB – Dinamo se va juca pe Arcul de Triumf. La prima vedere, a triumfat colonelul Talpan, care și-a și anunțat victoria, în uralele (virutale) ale fanilor CSA Steaua.

Nu se va semna niciun contract. Am muncit 22 de ani şi nimeni din cadrul MApN nu poate face presiuni peste noi ca să închiriem baza sportivă, care e a Clubului Sportiv al Armatei Steaua, şi să-l lăsăm pe Gigi Becali, care e de rea credinţă şi care vrea să ne fure identitatea, jucând în Ghencea. Ei vor veni în Ghencea, suporterii lor, şi vor striga că ei sunt Steaua. De asta nu vrem să-l primim pe Gigi Becali în Ghencea. Nu se înţelege lucrul ăsta? Cine e Gigi Becali? Gigi Becali a făcut atât rău şi a adus acel prejudiciu statului de 37 de milioane de euro pe care trebuie să-l plătească. S-a făcut un pas foarte mare, am câştigat la Tribunalul Bucureşti, deci el trebuie să plătească prejudiciul pe 10 ani (n.r. – pentru că a folosit marca Steaua). N-are ce căuta (n.r. – pe Stadionul Steaua), bineînţeles. Ei se laudă cu palmaresul nostru pe site-ul lor. Păi, cum să aibă ce căuta pe stadionul nostru?“, a spus Talpan pentru „Fanatik“.

Așadar, Stadionul Steaua se poate redenumi de acum „Colonel Talpan Arena“. De aici și reacțiile care au venit, inclusiv din partea unor oameni care nici măcar nu sunt apropiați de FCSB!

Helmuth Duckadam, șocat de ce face Clubul Sportiv al Armatei

Helmuth Duckadam, șocat de ce face Clubul Sportiv al Armatei

„Ce face CSA e la limita penalului“

Probabil cea mai gravă declarație despre ce s-a întâmplat acum a fost oferită de Helmuth Duckadam (64 de ani) la Digi Sport. Atenție: vorbim despre portarul care a contribuit la câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua – trofeu cu care se laudă acum Talpan și ai săi - și omul care a plecat de la FCSB în relații extrem de proaste cu conducerea acestei formații, deranjat că a fost marginalizat. Chiar și așa, Duckadam s-a arătat șocat de povestea din ultima săptămână.

Eu am spus că meciul ăsta nu se joacă acolo, că vor găsi tertipuri cei de la CSA. Au reușit. Ce fac cei de la CSA e la limita penalului. Cineva ar putea fi tras la răspundere pentru abuz de putere. N-au cerut aceste lucruri federației (n.r. - când a jucat naționala în Ghencea). Domnul prim-ministru (n.r. – Marcel Ciolacu) și-a pierdut din autoritate, chiar la începutul mandatului. La anul, sunt alegeri. FCSB are vreo 5 milioane de fani, 2,5 milioane dintre ei sunt simpatizanți PSD. Ciolacu suferă de lipsă de autoritate, dacă a dat ordin și nu s-a făcut (n.r. – închirierea Stadionului Steaua către FCSB)“, a spus Duckadam.

Adrian Porumboiu

Adrian Porumboiu

Porumboiu, scârbit

La fel a vorbit și fostul mare arbitru, Adrian Porumboiu (72 de ani), un om care acum nu mai are legătură cu fotbalul, fiind un simplu spectator al fenomenului.

Nu sunt multe lucruri de bun simț de spus, dar trăim într-o țară unde cei care sunt la putere vremelnic sau mai puțin vremelnic fac exact ceea ce vor mușchii lor. Nu e stadionul făcut de Armată. E un stadion făcut din bani publici. Se plâng că nu sunt bani pentru pensii, pentru copii. Important e să recupereze banii care au fost investiți în stadion. Au făcut stadion pentru ce? Să joace ei (n.r. – CSA Steaua, echipă de liga a doua) cu Avântul Năvodari? Cum să nu le dai voie să joace, dacă plătesc? (n.r. – cei de la FCSB). Eu nu sunt un admirator al lui Becali, dar una-i una, alta-i alta“, a spus Porumboiu pentru PlaySport.

Mihai Stoica, manager FCSB

Mihai Stoica, manager FCSB

„Va fi penal până la urmă...“

FCSB – Dinamo se va juca pe Arcul de Triumf, însă oficialii roș-albaștrilor susțin că, în continuare, vor face cereri pentru a închiria Stadionul Steaua.

Urmează meciul cu CFR. Vom face adrese non-stop. Să vedem dacă cineva îşi permite să piardă sume importante la bugetul statului şi să vedem dacă cineva poate face vreun abuz. Bănuiesc că va fi penal până la urmă. Există o gaură bugetară. Milioane din bugetul de stat se duc într-o echipă de fotbal (n.r. – CSA Steaua) şi într-un stadion, iar nimeni nu vrea să încaseze pentru sportul pentru care a fost construit“, a spus Mihai Stoica, la Orange Sport.

Superliga, etapa a doua

Vineri, 21 iulie

Sepsi – FC U Craiova 1948 18.30

UTA – CFR Cluj 21.30

Sâmbătă, 22 iulie

Farul – FC Voluntari 18.15

FCSB – Dinamo 21.30

Duminică, 23 iulie

Poli Iași – Hermannstadt 18.30

Universitatea Cluj – Rapid 21.30

Luni, 24 iulie

Botoșani – Petrolul 18.30

Universitatea Craiova – Oțelul 21.30

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?