Comandantul regimentului Azov numeşte atacul asupra închisorii Olenivka „act de execuţie publică” şi promite răzbunare

Comandantul regimentului Azov numeşte atacul asupra închisorii Olenivka „act de execuţie publică” şi promite răzbunare

"Rusia a comis-o din impunitate. Ei sunt obişnuiţi cu faptul că nimeni nu-i va trage la răspundere nici măcar pentru încălcările flagrante ale legilor, obiceiurilor şi regulilor de război", a spus el, jurând că îi va găsi pe cei implicaţi în atacul asupra apărătorilor de la Mariupol care aşteaptau un schimb de prizonieri.

Potrivit lui Nadtoci, soldaţii din regimentul Azov au aflat numele executanţilor şi organizatorilor execuţiei prizonierilor şi au deja informaţii preliminare, dar nu sunt pregătiţi încă să anunţe detaliile.

„Îi vom găsi oriunde s-ar afla – în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în Rusia sau în ţări terţe. Ucraina, ca stat, va asigura o pedeapsă corectă. Vreau să-i reamintesc lui Putin, care este personal responsabil pentru această crimă de război: nu vorbiţi niciodată de o frânghie în casa unui om care a fost spânzurat”, a spus el.

Potrivit lui Nadtochi, Rusia a minţit timp de 24 de ore în legătură cu armata ucraineană, iar astăzi şi-a confirmat crima într-o declaraţie publicată a ambasadei.

„Rusia crede că a ucis Azov, l-a executat. Dar Azov este acum întreaga Ucraină. Fiecare ucrainean va răzbuna fiecare dintre fraţii noştri torturaţi şi morţi”, a mai afirmat el.

Potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, militarii ruşi au atacat în mod deliberat unitatea din oraşul Olenivka, ocupat temporar, din regiunea Doneţk.

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, mercenarii companiei militare private ruseşti, Grupul Wagner, au comis uciderea prizonierilor ucraineni. Peste 50 de apărători ucraineni capturaţi au fost ucişi.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat bombardarea vineri a unei închisori în care au fost ucise peste 50 de persoane drept „crimă de război deliberată a Rusiei”, după ce Moscova a acuzat forţele ucrainene de acest atac, relatează AFP.

Un mesaj de o duritate extremă a fost publicat pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Marea Britanie, care susţine că „membrii batalionului Azov al Ucrainei merită moartea prin spânzurare”, scrie The Guardian.

„Militanţii de la Azov merită executaţi, dar nu prin pluton, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldaţi adevăraţi. Ei merită o moarte umilitoare”, este mesajul postat pe Twitter de Ambasada Rusiei în Marea Britanie.

Rusia publică lista morţilor după lovitura ce a vizat tabăra de prizonieri de război din Doneţk

Numele a 50 de morţi şi 73 de răniţi au fost publicate de Ministerul rus al Apărării sâmbătă, la o zi după un atac asupra unei tabere din Doneţk unde erau deţinuţi prizonieri de război ucraineni, informează duminică agenţia DPA.

Majoritatea celor 193 de prizonieri de război din Olenivka (Elenovka, în limba rusă) au fost ucişi sau răniţi, a declarat sâmbătă ministerul rus. Iniţial după lovitura de rachetă, se presupunea că numărul morţilor va depăşi 50.

Până sâmbătă dimineaţă, corpurile a 48 de prizonieri ucraineni au fost recuperate, în timp ce încă doi au murit în drum spre spital, a precizat ministerul. Rusia a declarat că răniţii primesc îngrijiri medicale.

Rusia afirmă că lovitura a venit de la un lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite, în timp ce Kievul caută să recupereze teritorii controlate de separatiştii proruşi în estul Ucrainei. Ucraina spune că nu ar trage niciodată asupra unei poziţii civile - mai ales a uneia unde se aflau propriii oameni - şi a acuzat Rusia că a organizat atacul ca răzbunare asupra naţionaliştilor ucraineni în rândul prizonierilor, luaţi de la Mariupol acum câteva săptămâni, aminteşte DPA.

Este imposibil să se confirme independent oricare dintre revendicări din cauza situaţiei de război într-o mare parte a Ucrainei.

"Întreaga responsabilitate politică, penală şi morală pentru baia de sânge a ucrainenilor este suportată personal de Zelenski, regimul său criminal şi Washingtonul ca susţinător", a declarat ministerul rus.

Într-un mesaj video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit Rusia stat terorist şi a dat vina pentru distrugerea

închisorii pe forţele ruse.

De asemenea, el a îndemnat pe oricine a mai rămas în provincia Doneţk să plece cât timp încă este în viaţă, pe fondul asaltului în curs al forţelor ruse.

Rusia clasifică în prezent zonele ocupate ca fiind sub "administraţie civilo-militară" interimară.

"Autorităţile locale constrâng probabil populaţia să dezvăluie datele personale în vederea întocmirii registrelor de vot", a declarat Ministerul Apărării ucrainean în actualizarea zilnică de sâmbătă, notând că "în teritoriile nou ocupate din sudul Ucrainei, autorităţile instalate de Rusia sunt foarte probabil sub presiunea crescândă a Moscovei pentru a-şi consolida controlul asupra regiunii şi a se pregăti pentru referendumuri asupra aderării la Rusia mai târziu în cursul anului".

Campania Kievului s-a concentrat parţial pe recucerirea regiunii Herson, la nord de Peninsula Crimeea. Rusia a anexat peninsula în 2014.

În timp ce războiul intră în a şasea lună, forţele ruse ocupă zone substanţiale din estul Ucrainei, în conformitate cu obiectivele declarate ale Moscovei, notează DPA.

Separatiştii proruşi luptă împotriva Kievului din 2014 pentru controlul estului ţării. Lupta a căpătat o nouă dimensiune în februarie, când Rusia şi-a trimis propriile trupe în teritoriul ucrainean, susţinând invazia ca necesară pentru "denazificarea" şi dezarmarea Ucrainei.

Printre altele, duminică Ministerul rus al Apărării a anunţat că Rusia a adresat o invitaţie oficială experţilor Crucii Roşii şi ai Naţiunilor Unite, "în cadrul anchetei privind lovitura asupra unui centru de detenţie preventivă din Elenovka în +Republica Populară Doneţk+ (RPD, autoproclamată de separatiştii proruşi n.r.), unde erau deţinuţi combatanţii ucraineni capturaţi", scrie ziarul Izvestia, în ediţia online.

"Ucraina face încercări zadarnice de a da vina pe Moscova pentru un atac asupra unui centru de detenţie preventivă din +Republica Populară Doneţk+. Ei ar fi putut trage altceva decât HIMARS furnizate de Statele Unite dacă ar fi fost mai deştepţi", a declarat la rândul său ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU Dmitri Polianski într-o postare pe Twitter, citată duminică de agenţia oficială de presă rusă TASS.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…