Comănescu: Semnarea acordurilor nucleare cu Iran și debutul ridicării sancțiunilor - impact pozitiv în relansarea relațiilor româno-iraniene

Comănescu: Semnarea acordurilor nucleare cu Iran și debutul ridicării sancțiunilor - impact pozitiv în relansarea relațiilor româno-iraniene

Ministrul român al Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a fost primit marți de președintele Republicii Islamice Iran, Hassan Rouhani, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în această țară.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Lazăr Comănescu a salutat politica de deschidere și revigorare a conlucrării cu comunitatea internațională promovată de Administrația Rouhani, fapt care a condus la reluarea contactelor politice între ministerele de externe pe probleme bilaterale, regionale și globale de interes comun.

"Demnitarul român și-a exprimat convingerea că semnarea acordurilor nucleare cu Iranul și debutul procesului de ridicare a sancțiunilor internaționale vor avea un impact deosebit de pozitiv în relansarea relațiilor româno-iraniene în toate planurile", se arată în comunicat.

Conform sursei citate, cei doi demnitari au apreciat că cele două țări dispun de potențialul și oportunitățile necesare pentru a da o nouă dimensiune atât raporturilor economice, cât și contactelor cultural-științifice și în alte domenii de interes comun, precum educația, cooperarea în cadrul organizațiilor internaționale.

În cadrul întrevederii s-au evidențiat și oportunitățile pe care le oferă calitatea României de stat membru al Uniunii Europene dezvoltării cooperării bilaterale.

Ministrul român a afirmat că Iran este un partener important pentru România, atât în plan bilateral, prin potențialul economic și uman al celor două țări, cât și în plan regional, prin pozițiile strategice deținute de cele două state în zonele geografice cărora aparțin și prin contribuția pe care fiecare o poate aduce la soluționarea problemelor regionale (Siria, Yemen, Irak, Afganistan, lupta împotriva Daesh) și la combaterea amenințărilor de tip terorist.

MAE arată că cei doi demnitari au subliniat importanța cooperării bilaterale la nivel academic și al comunităților de afaceri, fiind menționate, în mod special, domeniile industrial, energetic, petrochimic, petrol și gaze, agricol, transporturi, educațional, IT&C și cercetare și dezvoltare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...