COMENTARIU. De la antilopele gnu la Cărţile Junglei: Victor Ponta îl aseamănă pe Klaus Iohannis cu King Louie

COMENTARIU. De la antilopele gnu la Cărţile Junglei: Victor Ponta îl aseamănă pe Klaus Iohannis cu King Louie

Este politica o junglă? Se pare că da. În disputele din ultima vreme, am auzit aceste etichete: Zgonea compară PSD-ul cu o turmă de antilope. Victor Ponta spune despre preşedintele Iohannis că este King Louie din Cărţile Junglei. Deputatul PNL Mihăiţă Calimente îl aseamănă pe Ponta cu "şarpele Kaa".

COMENTARIU. De la antilopele gnu la Cărţile Junglei: Victor Ponta îl aseamănă pe Klaus Iohannis cu King Louie

Grupul PSD din Camera Deputaţilor a decis marţi în unanimitate prezentarea solicitării de revocare a lui Valeriu Zgonea din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor în Biroul Permanent. Oare Victor Ponta va deveni preşedinte al Deputaţilor, al treilea om în stat? Aceasta-i întrebarea.

Între timp, politicienii români par să aibă o afinitate pentru junglă. S-au descris unii pe alţii drept animale din pădurea tropicală. Să vedem cum s-au "alintat" politicienii noştri cu metafore jucăuşe, sarcastice şi viclene.

La şedinţa Deputaţilor PSD, în care s-a decis oficializarea revocării lui Valeriu Zgonea, a fost prezent şi Victor Ponta. La ieşirea din şedinţă, Ponta a fost asaltat, ca într-un veritabil joc între pradă şi prădător – ca să păstrăm tema junglei – de jurnalişti.

Jurnaliştii l-au întrebat pe Ponta: Dumneavoastră veţi fi noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, cum se vehiculează în mediile PSD?

Victor Ponta răspunde: "Eu nu sunt decât un simplu membru de partid. Eu nu sunt 'PSD' ca să vorbesc. Eu mă duc să văd ce ministru mai demisionează azi din 'Guvernul meu' până rămâne Guvernul lui Iohannis. Aţi văzut Cartea Junglei cu King Louie, când cădea totul în jur şi rămânea doar el şi ţinea coloana? O să rămână doar dl. Iohannis cu 'guvernul lui'."

Comparaţia lui Victor Ponta nu păstrează, însă, proporţiile realităţii din politica românească. King Louie este un urangutan jovial în "Cărţile Junglei". Are funcţia de Rege al Maimuţelor. Vrea să devină om şi-l mituieşte pe Mowgli, oferindu-i banane, pentru ca puiul de om să rămână în junglă. Cântă "I ve reached the top and then I stopped and that s what s bothering me" ("Am ajuns în top, apoi m-am oprit, iar asta mă enervează!"). Dorinţa lui King Louie de a deveni om izvorăşte din visele-i de mărire. E cel mai tare în junglă, vrea mai mult. Gluma lui Victor Ponta e înduioşătoare, dar nu poate fi validată integral în realitate. Klaus Iohannis e deja primul om în stat, la ce să mai spere?

În replică la spusele lui Ponta, deputatul PNL, Mihăiţă Calimente a spus în direct, la o emisiune TV: "Ponta a dat un răspuns de clasa a IV-a. De fapt, Victor Ponta e şarpele Kaa tot din Cărţile Junglei, căci vrea, ca şarpele, să devoreze tot."

Nu ştiţi cine-i Kaa în "Cărţile Junglei"? Şarpele Kaa vrea să-l devoreze pe Mowgli. Încearcă să-l hipnotizeze, dansează unduit în jurul copilului, dar, deşi încearcă să-l prindă-n mreje, eşuează de fiecare dată.

Întrebarea şi punctul nevralgic în toată povestea din jungla politicii româneşti este: "Cine-i Mowgli?" Să fie puiul de om, ţara România, care de 26 de ani e tot captivă în junglă, în eternă tranziţie către un mediu mai prielnic vieţii pe pământ?

Povestea începe cu Zgonea şi Dragnea. În junglă. Antilopele gnu şi crocodilii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a fost exclus pe 27 aprilie din partidul PSD. Zgonea a iscat întreaga istorie din junglă: a comparat la momentul respectiv situaţia din PSD cu un documentar despre antilopele gnu pe care îl văzuse, providenţial, cu o seară înainte să fie exclus din ecosistem, pardon, din PSD. Toate antilopele gnu sar după masculul alfa fără să gândească, chiar dacă sprintenul şi ferocele rumegător s-ar avânta într-un râu plin de crocodili.

"Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu şi, în procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor, trec peste un râu iar masculul alfa sare în râu şi fără să gândească, fără să simtă ceea ce se poate întâmpla cu ele, toate sar după el. Singura problemă este că acel râu este renumit ca fiind plin cu crocodili. Aici se află şi PSD astăzi, scapă cine poate. Eu am atras atenţia că este o mare eroare dacă liderul nu-şi asumă responsabilitatea funcţiei pe care o are, PSD fiind principalul partid din România", a spus Valeriu Zgonea

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea i-a transmis lui Valeriu Zgonea: "Antilopele l-au mâncat pe crocodil"

Dragnea a spus: "Înţeleg că astăzi antilopele l-au mâncat pe crocodil. Eu aşa citesc dacă mergem pe astea. Eu n-am ştiut de declaraţia asta, dar dacă mă gândesc aşa repede, în 2012 eram nişte antilope în faţa unui râu şi toţi de pe mal spuneau <<hai să intrăm în râu>> şi eu am intrat în râu, m-au mâncat crocodilii, unii au rămas pe la Camera Deputaţilor."

Dragnea recunoaşte că nu este fan al documentarelor despre animale. Preşedintele PSD nu rezonează cu astfel de chestiuni puerile, el preferă documentarele istorice.

"N-am ştiut că are preocupările astea. (...) Eu mă uit foarte mult la documentarele istorice, mă interesează foarte mult. (...) Nu prea mă uit la documentarele cu animale pentru că n-am nevoie să mă uit la documentare, realitatea este atât de plină", a mai comentat preşedintele PSD.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...